מהנדירים והיקרים בעולם

נמצא הכינור האבוד: סטרדיווריוס שנשדד בתקופת הנאצים צץ מחדש ביפן

הכינור שנעלם ממרתפי בנק יהודי בברלין בשנות ה־30 זוהה מחדש בזכות מחקר עיקש - והתגלה בידיו של כנר יפני בטוקיו לאחר שעבר כמה גלגולים בזהות בדויה (בעולם)

אחד מהכינורות הנדירים והיוקרתיים ביותר בעולם, "מנדלסון" סטרדיווריוס משנת 1709, ששמו נשכח מאז שנעלם בתקופת השלטון הנאצי בגרמניה, שב לאחרונה לאור הזרקורים בעקבות גילוי מפתיע ביפן. הכינור, שנחשב לאחד מכלי הקשת היפים שיצר אנטוניו סטרדיווארי, היה שייך בעברו ללילי פון מנדלסון־בוןקה - כנרת יהודייה-גרמנייה שהייתה קרובת משפחתו של המלחין פליקס מנדלסון.

לאחר מותה הטרגי של לילי בתאונת דרכים בסוף שנות ה־20, עבר הכינור לבעלות הבנק המשפחתי Mendelssohn & Co, שהחזיק בו עד לשנים הקשות של עליית הנאצים. עם כניסת חוקי נירנברג לתוקף, נאסר על יהודים להחזיק ברכוש, והבנק חוסל על ידי הרשויות הגרמניות ונכסים רבים שבו נלקחו - ביניהם גם הכינור. לאחר תום המלחמה, נמסר למשפחה כי הכינור אבד במעבר למטה דויטשה בנק. גורמים שונים העריכו כי הכלי נשדד בידי המשטר הנאצי או נלקח על ידי הסובייטים, שכבשו את האזור.

מודעה בעיתונות משנת 1958 הפונה לבקשת מידע על הכינור הגנוב (צילום: נחלת הכלל)

רק בשנת 1995 הופיע הכינור מחדש - הפעם בפריז - כשכנר רוסי לא מוכר הביא אותו לבדיקה אצל בונה הכלים הצרפתי ברנאר סבאטייה. לדבריו, רכש את הכינור בשנת 1953 מידי סוחר גרמני במוסקבה. סבאטייה הציג את הכלי לבוחן הידוע צ'ארלס בר מלונדון, שקבע כי מדובר בעבודה משותפת של סטרדיווארי ואחד מבניו. למרות זאת, הכינור לא נמכר כמצופה כשנשלח למכירה פומבית דרך בית המכירות Tarisio בשנת 2000.

במהלך השנים, הכינור נמכר תחת שם שגוי - "סטלה" - עם סיפור רקע בדוי שטען כי הכלי הגיע מהולנד בימי המהפכה הצרפתית. הוא נרכש לבסוף בשנת 2005 על ידי הכנר היפני אייג'ין נימורה.

הגילוי הדרמטי הגיע בזכות עבודתה של החוקרת האמריקנית קרלה שפראו והאספן ג'ייסון פרייס, מייסד Tarisio, שהשוו צילומים היסטוריים מארכיון משפחת מנדלסון־בוןקה עם תיעוד מודרני של הכינור. הסימנים על הכלי התאימו - והזהות האמיתית של הכינור נחשפה. שפראו אף פרסמה דו"ח מפורט על תולדות הכלי לבקשת המשפחה, שזמין כעת לציבור.

דוד רוזנטל, נכדה של לילי, סיפר - "גדלתי על הסיפורים על הכינור הזה, זה היה פצע משפחתי פתוח. כולנו חשבנו שהוא הושמד. רק דוד שלי, וולטר, לא ויתר על התקווה למצוא אותו. עבורנו זה לא רק כינור - זה סמל של זיכרון, מורשת, ושל קשר עמוק לאמא של אמא שלי, לאישה שהייתה מוזיקאית מזהירה ונספתה מוקדם מדי."

ג'ייסון פרייס הוסיף בתדהמה - "אני מכיר את הכינור הזה. החזקתי אותו, צילמתי אותו - הוא אפילו היה בכספת שלנו בטאריסיו. אבל אז, אף אחד לא ידע שזו 'המנדלסון' שנגנבה בתקופת הנאצים. זה רגע שמחזיר היסטוריה שלמה לחיים."

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (80%)

לא (20%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבעולם: