תעלומת טיסת AI71 • מגזין כיכר

מי כיבה את מתגי הדלק רגע אחרי ההמראה? | סיפור ההתרסקות שמסעיר את הדמיון

מי כיבה את מתג הדלק של המנועים בעיצומה של ההמראה? זו כנראה השאלה הנשאלת ביותר בהודו, מאז אסון התרסקות המטוס ביוני האחרון | בין תיאוריות על התאבדות מכוונת של הקברניט, לביקורת קשה על חברת התעופה ובואינג, ייתכן שתעלומת התרסקות טיסה AI71 - לעולם לא תיפתר (מגזין כיכר)

ההתרסקות בהודו רגעים אחרי ההמראה (צילום: לפי סעיף 27א)

בצהרי יום חמישי, 12 ביוני 2025, המריאה טיסה AI171 של אייר אינדיה משדה התעופה סרדאר ולאבהאי פאטל בעיר אחמדאבאד, כשהיא נושאת 242 נוסעים ואנשי צוות בדרכה ללונדון גטוויק.

מזג האוויר היה נאה, הראות מושלמת, ולכאורה לא נראה באותה שעה כל סימן מקדים לטרגדיה שבאה מיד לאחר מכן.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

שלושים ותשע שניות לאחר שהמטוס התרומם ממסלול 23, הוא התרסק לתוך בניין מגורים של סטודנטים לרפואה במכללת BJ בעיר, גרם לפיצוץ אדיר, והצית שריפה. 260 בני אדם נהרגו, בהם 19 על הקרקע.

רק נוסע אחד שרד, באופן שלא ניתן להסביר בדרך הטבע. בסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות נראה הנוסע השורד מהלך על רגליו, פצוע מעט בפניו - רגע לאחר שהמטוס בו שהה התפוצץ לאלף חתיכות.

הדו"ח הראשוני שפרסמה לשכת החקירות ל מטוסים של הודו שופך אור על הרגעים הדרמטיים ביותר שהתרחשו באוויר, אך משאיר שאלות קשות, מטרידות ובלתי פתורות שמותירות משפחות קרועות - ובעיקר זועמות.

מתוך הדו"ח הרשמי (צילום: ממשלת הודו)

המטוס, מדגם בואינג 787-8, היה באוויר פחות מדקה. תיעוד מתוך מקליט הקול בתא הטייס מגלה שברגע הקריטי שבו הכול השתבש, אחד מהטייסים שאל בקול נרגש, "למה ניתקת?", ואילו השני השיב, "אני לא עשיתי זאת".

לפי עדויות שפורסמו באתרי תקשורת בינלאומיים, הקברניט, זה שענה לכאורה "לא עשיתי את זה", היה נשמע מבוהל ומבולבל באותם רגעים, שמא עדות אילמת על מצבו הנפשי שהביאו למעשה הבלתי הפיך.

בשלב זה, עדיין לא נקבע בוודאות מי משני הטייסים אמר איזה מהמשפטים, אולם הנחת היסוד היא שטייס המשנה הוא שפנה לקברניט בשאלה זו.

מהבדיקה שנערכה, עלה כי בעת ההמראה, הטייס המשנה היה מי שהטיס את המטוס, והקברניט שימש כטייס מנטר. שניהם נחשבו לאנשי מקצוע מנוסים ביותר, בעלי למעלה מ-19 אלף שעות טיסה מצטברות, מחציתן על אותו דגם של בואינג. שניהם עברו בדיקות בריאות לפני הטיסה ונמצאו כשירים.

לפי הדו"ח, זמן קצר לאחר ההמראה עברו שני מתגי בקרת הדלק של המטוס ממצב "ריצה" למצב "כיבוי", מה שגרם לניתוק מיידי של אספקת הדלק לשני המנועים ולהפסקת כוח מוחלטת. אלה מתגים שנמצאים במרכז הקוקפיט, מתחת למוטות הדחף, ומוגנים באמצעות מנגנון נעילה פיזי המצריך פעולה מודעת.

גורמי החקירה ששוחחו עם עיתונאים מדגישים פרט אחד, מצמרר במיוחד: אין כל סיבה מבצעית שמתגים אלה יופעלו בעת ההמראה, אלא רק במקרי חירום חמורים מאוד, כמו שריפה במנוע – מה שלא קרה. עצם המעבר של שני המתגים למצב כיבוי, בזה אחר זה ובהפרש של שנייה בלבד, נותר בעיני החוקרים בגדר חידה מסמרת שיער.

Fuel-control - המתגים שהובילו למאות הרוגים (צילום: לפי סעיף 27א)

בעוד כלי התקשורת הבינלאומיים סיקרו את הפרשייה ברגישות המתבקשת, ככל הנראה בכדי שלא לפגוע במשפחתו של הטייס, בשלב זה, כל הסימנים מראים כי פעולת כיבוי המתגים הייתה פעולה שנעשתה על ידי אדם ולא מכח תקלה כלשהיא, ואולי אפילו - באופן מודע ומחושב.

מניתוח הקופסה השחורה שנמצאה בזירה, עולה כי המטוס הגיע לגובה של 625 רגל כשנכנס לצלילה מהירה. מתגי הדלק חזרו במהרה למצב "ריצה", ככל הנראה במסגרת ניסיונות ההנעה החוזרת, והמנועים החלו להידלק מחדש. אולם, בעוד מנוע אחד הצליח לחזור ולתת דחף מסוים, השני נכשל בתהליך ההנעה.

מומחים מסבירים שגם אם שני המנועים היו חוזרים לפעול באופי מיידי, לא בטוח כלל שהדבר היה מספיק כדי למנוע את ההתרחשות הטראגית. "ברגע שנכבו מתגי הדלק, המטוס כבר איבד את הדחף שהוא צריך להמראה, התוצאה הייתה כנראה בלתי נמנעת".

בשלב הזה, לאחר שהתברר שהמנועים לא חזרו לפעול כראוי, שידר אחד מהטייסים את קריאת המצוקה: "מצוקה, מצוקה, מצוקה". הפקח ששמע את הקריאה ניסה להשיב, אך כבר לא קיבל תגובה.

המטוס התרסק תוך שניות על מבנה המגורים של הרופאים הצעירים. לפי העדויות מהשטח, היה זה רגע שבו הזמן עמד מלכת. קולות הפיצוץ החרישו אוזניים, האש התלקחה בכל עבר, והצוותים שהוזעקו לזירה נתקלו בחורבן כמעט מוחלט. בתוך ההרס, באורח כמעט בלתי נתפס, נמצא אדם חי – וִישְוָואשְקוּמָאר ראמש, נוסע שישב ליד דלת החירום במושב 11A.

הניצול היחיד מההתרסקות (צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א)

בריאיון שנערך איתו בתקשורת ההודית, ראמש סיפר שברגע הראשון הוא חשב שהוא עומד למות. הוא הצליח לפתוח את עיניו, התיר את חגורת הבטיחות, הבחין בפתח קטן ונדחף החוצה מבין שברי המטוס. אחיו, שישב איתו בטיסה, לא שרד למרבה הצער.

עם פרסום הדו"ח, שהתפרסם בדיוק חודש לאחר האסון, קיוו רבים כי הפרטים יציעו הסבר שיביא קצה של נחמה. במקום זאת, הם עוררו גלים חדשים של ספקולציות. לפי הממצאים, לא הייתה כל בעיה ידועה במטוס, שלא עבר מזמן בדיקה מקיפה והיה מצויד במנועים חדשים יחסית מדגם GE GEnx-1B. גם לא דווח על תקלה במתגי הדלק מאז 2023. עם זאת, הדו"ח מזכיר אזהרה שפרסמה רשות התעופה האמריקנית כבר בשנת 2018 בנוגע למנגנון הנעילה של מתגי הדלק בדגם 737, הדומה מאוד לזה המותקן בבואינג 787. האזהרה ההיא לא חייבה פעולה, ואייר אינדיה לא ביצעה בדיקות בנושא.

ברקע הממצאים הללו התעורר גל של האשמות מרומזות בתקשורת הבינלאומית, ובעיקר בארצות הברית ובאיטליה. עיתונים מובילים דיווחו כי מוקד החקירה עובר בהדרגה אל הקברניט הוותיק, סומיט סַבהרוול, שהחזיק בהגה לצד הקו-פיילוט קלייב קוּנדַר, בן ה-32. עיתון איטלקי אף טען כי הקצין הראשון שאל מספר פעמים את הקברניט מדוע כיבה את המנועים. במקביל, גופים רשמיים דחו את הגרסאות האלה. יו"ר מועצת הבטיחות הלאומית לתחבורה של ארצות הברית, ג'ניפר הומנדי, אמרה כי הדיווחים בתקשורת "מוקדמים מדי ומבוססי ספקולציה", והוסיפה שחקירות מסוג זה לוקחות זמן. גם לשכת החקירות ההודית AAIB הבהירה שמדובר בפרשנות סלקטיבית שאינה מתיישבת עם אופי החקירה הרציני. בלשכת הטייסים ההודית אף הגדירו את ההאשמות כלפי הצוות כ"רשלניות ובלתי נסבלות", וקראו להמתין למסקנות סופיות.

הקברניט שנחשד כאחראי לתאונה הקטלנית. סומיט סבהרוול (צילום: לפי סעיף 27א)

בכל זאת, השאלה נותרת תלויה באוויר: האם מדובר בטעות אנוש יוצאת דופן? האם הייתה כוונה כלשהי? או שמא תקלה נדירה במערכת הדיגיטלית לניהול מנועים, ה־FADEC, גרמה להפסקת הדלק בעקבות נתוני חיישן שגויים? האפשרות הזו עלתה אף היא, אך לפי המידע הזמין, סדר הזמנים בהקלטה מערער את ההשערה הזאת.

אם השאלה "למה ניתקת?" נשמעה רק לאחר שהמתגים כבר עברו למצב כיבוי, אין בכך כדי להעיד על תקלה אוטומטית, אלא על פעולה פיזית שבוצעה.

חוקרים בקנדה ובארצות הברית הביעו חשש שהשאלה עצמה נאמרה במכוון, בידיעה שהקלטת תיבדק בדקדקנות - ייתכן אפילו כדי להסוות פעולה יזומה. ובמילים אחרות: ייתכן שטייס המשנה כיבה במכוון את הדלק והפנה את השאלה לקברניט תוך שהוא יודע שדבריו יישמעו לאחר מותו בקופסה השחורה.

בתוך המסתורין הזה, המשיכה החקירה להתנהל בשיתוף פעולה בין הרשויות בהודו לבין גורמי מקצוע מבריטניה, ארצות הברית, קנדה ופורטוגל. הרשויות ההודיות הודיעו כי יפרסמו את התמליל המלא של תא הקול בתא הטייס רק בדו"ח הסופי, שצפוי להתפרסם בתוך שנה. עד אז, הציבור, משפחות ההרוגים וקהילת התעופה נאלצים להיאחז במה שמעט נחשף, ולחכות.

הנזק התפרס לאורך שטח ענק (צילום: מתוך דו"ח החקירה)

עד כה, לא ניתנה כל המלצה למפעילים אחרים של דגמי הבואינג 787 או מנועי GE מהדגם הרלוונטי. לא הוצע לשנות נהלים, לא נדרשו בדיקות נוספות, ולא הוזהרו טייסים מפני פעולה דומה. עם זאת, הרשות האזרחית בהודו הורתה לבצע בדיקות ייחודיות למטוסי 787 של אייר אינדיה, כולל בדיקות ביצועים בעת ההמראה. החברה עצמה הודיעה על צמצום זמני של קווי טיסות ארוכות טווח, והמאמץ לשיקום שמה, שנתיים לאחר הפרטתה לידי קבוצת טאטא, ספג מהלומה קשה.

במבט לאחור, זוהי אחת מתאונות התעופה הקשות שידעה הודו, ובוודאי המוזרה מכולן, בעוד התיבה השחורה מסרבת עדיין לספר הכול.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

בין אם האמת תיחשף ובין אם תישאר קבורה באותן שלושים ותשע שניות, ברור כבר עכשיו: זהו מקרה שישנה את הדרך שבה מביטים על השניות הקריטיות שאחרי ההמראה.

בכתבה זו נעשה שימוש בצילומים אשר בעל הזכויות בהם לא נודע או לא אותר, בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות שלחו הודעה על כך בצירוף הצילום המקורי לדוא"ל desk@kikar.co.il.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (95%)

לא (5%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
זה שניצל אולי התקפל בתוך מזוודה. או שזה לא זמנו .
שדוק
שְׁנִיצֶל? לָמָּה שְׁנִיצֶל?
הכי חכמה בעולם

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבעולם: