
צוות בינלאומי של חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו ומאוניברסיטת ג'ונס הופקינס פיתח טכניקת עריכה גנטית חדשנית, המבוססת על CRISPR, שמונעת מיתושות להעביר את טפיל המלריה לאדם. השיטה משבשת את פעילותו של חלבון קריטי בשם FREP1, עליו נשען הטפיל במסעו מפי היתושה לבלוטות הרוק – התחנה שממנה הוא מועבר לאדם במהלך עקיצה.
החוקרים ערכו שינוי קל: הם החליפו חומצת אמינו אחת בלבד - לאוצין (L224) בגלוטמין (Q224), גרסה שכבר קיימת בטבע באוכלוסיות מסוימות של יתושים ושידועה ביכולתה לחסום את הטפיל. התוצאה: טפילי המלריה Plasmodium falciparum ו-Plasmodium vivax לא הצליחו להגיע לבלוטות הרוק של היתושות שעברו את השינוי, אך היתושות לא סבלו מכל פגיעה בבריאותן, התפתחותן או בפוריותן.
מעבר לכך, המדענים יצרו מערכת "הנעה גנטית" ייחודית – drive system – שיכולה להפיץ את השינוי הזה באוכלוסיות יתושים רחבות, אך גם להיעלם מהאוכלוסייה לאחר מכן וכך להקטין חשש מהשפעה קבועה על הטבע.
על רקע גובר של עמידות היתושים לחומרי הדברה ועמידות טפילי המלריה לתרופות, לצד הפסקות בפעילות מניעה בעקבות משבר הקורונה, הפיתוח מביא בשורה חשובה. לדברי פרופ' ג'ורג' דימופולוס, ממובילי המחקר, "בזכות שינוי מושלם אחד הפכנו את היתושה למגן בלתי חדיר נגד סוגי טפילי מלריה שונים – ובסבירות גבוהה גם במגוון רחב של אוכלוסיות יתושים".
החוקרים מתכננים לשלב את השיטה החדשנית עם אמצעי בקרה קיימים, ולא כפתרון יחיד, במאבק בגלי ההדבקה העתידיים.
0 תגובות