יום בלבד לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע כי מנהיגי קמבודיה ותאילנד הסכימו לפעול להפסקת אש מיידית, האחרונות האשימו זו את זו בירי ארטילרי והסלמה צבאית. במקביל, מספר ההרוגים בימים האחרונים כבר עלה על שלושים, כולל אזרחים משתי המדינות, ומאות אלפים פונו מהאזור.
ראש ממשלת תאילנד בפועל, פומתם וצ'איאצ'אי, הבהיר כי ארצו מודה על מעורבותו של טראמפ אך אינה יכולה להיכנס לשיחות הפסקת אש כל עוד אזרחים תאילנדים מותקפים. לדבריו, בינתיים הוצע לקיים שיחות בין שרי החוץ של שתי המדינות כדי לדון בתנאים לנסיגה והפסקת השימוש בארטילריה כבדה. הוא הבהיר: "אנחנו לא מעוניינים בתיווך של מדינה שלישית, אך אנו מעריכים את הדאגה של טראמפ".
מנגד, קמבודיה טענה כי תאילנד היא שפתחה באש ביום ראשון בבוקר. על פי דיווחי משרד ההגנה בפנום פן, כוחות תאילנדיים ירו לעבר מספר מוקדים בגבול, כולל אתרים ארכאולוגיים בני מאות שנים. ראש הממשלה הקמבודי, הון מאנט, ציין כי הבהיר לטראמפ את תמיכתו בהפסקת אש מיידית וללא תנאים, ואף ציין שהסכים גם ליוזמה דומה שהציעה מלזיה.
תוך כדי חילופי ההאשמות, העימותים בשטח נמשכו. הצבא התאילנדי טען כי קמבודיה ירתה לעבר אזורים סמוכי מגורים ואף החלה לפרוס משגרי רקטות ארוכות טווח. מושל מחוז סורין סיפר כי פגזים נחתו בתחומו. גם כתב רויטרס ששוהה במחוז סיסאקט דיווח על ירי שנשמע לאורך כל יום ראשון, אך לא ניתן היה לקבוע מאיזה צד של הגבול הוא בוצע.
בקרב הציבור, קריאות לשלום הולכות וגוברות. תושבת סיסאקט אמרה לרויטרס: "אם תהיה הפסקת אש, זה ישנה את המצב לחלוטין. זה נהדר שאמריקה מתעקשת על כך, כי זה יביא שלום". סטודנטית קמבודית אמרה: "אם תאילנד תסכים להפסיק את הקרבות, שתי המדינות יוכלו לחיות בשלום. אני מקווה שזה יקרה".
על אף התקווה הציבורית, גורמים בשתי המדינות ממשיכים להתבצר בעמדותיהם. משרד ההגנה הקמבודי ציין כי תאילנד תקפה כמה מוקדים, ותאילנד טוענת שהייתה זו תגובה לירי מקמבודיה. מפקד הצבא התאילנדי שביקר באזורי הגבול, הבטיח כי חייליו "ימשיכו לפעול במלוא הכוח כדי לשמור על ביטחונם של אזרחי תאילנד, עד להשגת הסכם ברור שיוביל לשקט".
ביום שבת הודיע טראמפ כי שוחח עם שני ראשי הממשלה וכי הושגה הסכמה ראשונית להיפגש בהקדם ולגבש הפסקת אש לסיום הקרבות שפרצו ביום חמישי. לדבריו, "שני הצדדים מבקשים הפסקת אש מיידית ושלום". הוא הוסיף כי שיחות המכס בין ארה"ב לשתי המדינות הוקפאו עד לסיום הלחימה.
המתיחות הנוכחית נולדה מהתלקחות קצרה בסוף מאי, אז נהרג חייל קמבודי, והתגלגלה למשבר דיפלומטי שחשף את השבריריות של הממשלה בתאילנד.
הסכסוך בין המדינות על גבול קרקעי שאינו מוסדר נמשך כבר עשרות שנים, בעיקר סביב מקדשים עתיקים. בית הדין הבין־לאומי בהאג פסק כבר ב־1962 לטובת קמבודיה, אך מאז 2008, עם ניסיונה לרשום את המקדש כאתר מורשת עולמית, פרצו שוב ושוב עימותים קטלניים.
קמבודיה טוענת שכבר פנתה ביוני האחרון לבית הדין הבין־לאומי בבקשה להכרעה מחודשת, בעוד תאילנד מסרבת להכיר בסמכותו של בית הדין ומעדיפה לנהל את המו"מ במתכונת דו־צדדית בלבד.
0 תגובות