הסכמי אברהם ועוד

הקשרים בין ישראל וארה"ב מתהדקים: זו המחווה של טראמפ לנשיא האזרי

נשיא ארצות הברית טראמפ, שיתף נאום שנשא נשיא אזרבייג'ן, בו הוא שיבח את טראמפ | סנאטורים ודיפלומטים מדגישים את חשיבות הקשרים בין באקו לירושלים, ורואים חשיבות בברית משולשת בין וושינגטון, באקו וירושלים (חדשות בעולם)

נתניהו עם הנשיא האזרי בביקור בשנת 2016 באזרבייג'ן (צילום: לשכת נשיא אזרבייג׳ן)

נשיא ארצות הברית שיתף השבוע ברשת החברתית שלו Truth Social קטע וידאו מנאום שנשא נשיא אזרבייג'ן , ובו שיבח אותו על כך שהוא הנשיא האמריקאי היחיד שלא התחיל מלחמות בתקופה האחרונה.

אלייב ציין כי טראמפ, כמו העם האזרי, מחזיק בערכים בסיסיים משותפים, ובראשם ערכי משפחה. הוא הוסיף כי בתקופה הקצרה שבה כיהן הצליח טראמפ להפסיק מלחמות במקום להציתן.

זו אולי הפעם הראשונה שטראמפ משתף נאום של מנהיג זר ומציין אותו לחיוב בצורה כזו, צעד יוצא דופן שמצביע על קשר מיוחד בין שני המנהיגים. אבל טראמפ לא לבד, גם בסנאט האמריקאי יש מי שרואה באזרבייג'ן שותפה אסטרטגית חשובה לישראל, ולכן מדינה ידידותית לארצות הברית.

הסנאטור הרפובליקאי סטיב דיינס דיבר בדיון שנערך השבוע בוועדת יחסי החוץ של הסנאט, וציין את פגישתו עם אלייב ואת הקשרים הדיפלומטיים והאנרגטיים בין אזרבייג'ן לישראל. הוא הזכיר את עסקת הגז בין חברת SOCAR האזרית לישראל, ואמר שהיא תחזק את ביטחון האנרגיה של המדינה. דיינס הוסיף שפגש גם את שגריר ישראל בבאקו, ג׳ורג׳ דיק, והתרשם מהעומק ההיסטורי של שיתוף הפעולה בין באקו וירושלים.

גם דניאל שפירו, שגריר ארצות הברית לשעבר בישראל וסגן עוזר מזכיר ההגנה לשעבר, אמר במהלך אותו הדיון בסנאט: "לפעמים אנשים שואלים, איך ניתן להרחיב את הסכמי אברהם? אולי אזרבייג'ן? לאזרבייג'ן יש יחסים דיפלומטיים עם ישראל כבר שנים רבות, והיא אחת המדינות המוסלמיות המובילות שעשו זאת הרבה לפני שהסכמי אברהם הופיעו, החשיבות האסטרטגית שלהם ממש בלתי ניתנת להכחשה. אבל יש להם גם את היכולת התרבותית הזו ליצור גשרים ולחזק את היחסים של ישראל עם מדינות ערביות ומוסלמיות אחרות, כולל כמה בדרום אסיה או מרכז אסיה, שכבר יש להם יחסים אך לא עמוקים ועשירים כמו אלה של אזרבייג'ן".

שפירו, שידוע בביקורתו על מדיניות טראמפ, הסכים גם הוא עם הערכת הממשל הנוכחי של הבית הלבן לגבי החשיבות של ההתקרבות לבאקו.

הוא הסביר כי אזרבייג'ן הוכיחה בפועל את חשיבותה כשותפה אסטרטגית, גם ברמה הדיפלומטית וגם ברמת הקשרים האזוריים.

מאחורי הקלעים, היחסים בין וושינגטון לבאקו מתחממים כבר זמן מה. במחצית הראשונה של 2025, מחזור הסחר בין המדינות עמד על כמעט 600 מיליון דולר עלייה של 36 אחוזים מהשנה שעברה. אזרבייג'ן הפכה לצומת קריטית במסדרון הגז הדרומי, שמעביר גז מהים הכספי לדרום אירופה, ולצעד סמלי נוסף במאמץ האירופי להתרחק מהתלות ברוסיה.

כשהממשל האמריקאי בוחן מחדש את פריסת ההשפעה שלו במזרח אירופה ובמרכז אסיה, אזרבייג'ן צוברת נקודות וממשיכה לבסס את עצמה לא רק כשותפה לישראל אלא גם כשחקנית מפתח בזירה הגיאופוליטית החדשה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבעולם: