
העיתון היהודי בבלגיה JOODS ACTUEEL פירסם ניתוח מקיף של ההודעה האחרונה של ממשלת בלגיה לגבי הכרה במדינת פלסטין והסנקציות שיוטלו על מדינת ישראל.
בכתבת האנליזה שפורסמה, הוסבר מדוע מדובר בעיקר במהלכים סמליים שאין להם משמעות מעשית בפועל. לפי הניתוח, ההצהרות של שר החוץ מקסים פרבו על “הישגים כוללים” אינן מתיישבות עם המציאות.
למשל, ההכרה בפלסטין כפי שהוצגה לא תתרחש בספטמבר במועצת האומות המאוחדות, אלא מדובר רק במחויבות למפת דרכים הכוללת את “הצהרת ניו-יורק” לקידום פתרון שתי המדינות. ההכרה הממשית תתאפשר רק כאשר יתקיימו תנאים רבים, כולל הכרה ישראלית בגבולות ושותפות של מדינות ערב, פירוק חמאס מנשקו ופירוז הרצועה – דברים שלמעשה אינם צפויים בטווח הקצר.
גם הסנקציות נגד מתנחלים קיימות בעיקר על הנייר: רשימת הסנקציות האירופית כבר קיימת, מגבלות כניסה יחולו על מספר מוגבל של אישים כמו השרים סמוטריץ’ ובן גביר, ואילו ניסיונות להטיל מגבלות על שר הביטחון ישראל כץ נכשלו. הגבלות על יצוא נשק לא מפתיעות, שכן בלגיה מאז 2009 אינה מספקת רישיונות למדינות בסכסוך פעיל, אך במקביל ממשיכה לרכוש נשק ואמצעי לחימה מישראל כשאין חלופות.
לגבי ויזות, ההבטחה לא תתממש מיד: הממשלה מתכוונת רק לבצע “ניתוח משפטי” לגבי היתכנות של איסור על תושבי התנחלויות, והכללים החלים על ויזות ארוכות טווח לא ישפיעו על תיירים או על כניסה דרך מדינות אחרות באיחוד האירופי. גם ההצהרות על שירותי קונסוליה מוגבלים מתייחסות רק לייעוץ נוסף שאינו מסופק בפועל – השירותים המינימליים, כגון רישום לידות ומסמכים, נשארים.
איסור על יבוא מוצרים מהשטחים ה"כבושים" מצריך צו מלכותי מיוחד, חלות מגבלות רק על חברות מדינה ישראליות, ואילו חברות פרטיות לא יושפעו. הניסיון להעמיד לדין בלגים המשרתים בצה”ל או מתגוררים בהתנחלויות לא התקדם: רק עבירות חמורות על החוק ההומניטרי הבינלאומי יהיו ניתנות להעמדה לדין, כפי שהיה גם קודם לכן.
מגבלות על טיסות צבאיות ישראליות מוגבלות לכמות מועטה, וניתן לעקוף אותן בקלות דרך מדינות שכנות. גם ההצהרות לגבי צעדים נגד "קיצוניים" כוללות בעיקר הצהרות כלליות ותמיכה בסנקציות קיימות, ולא תוקפנות פעילה חדשה.
לפי JOODS ACTUEEL, בסיכומו של דבר ההסכם נושא אופי סמלי בעיקרו, והצעדים עליו לא צפויים לשנות באופן מהותי את המדיניות או המצב בשטח. לדברי הכתב, אין כאן “מהפכה” ביחסי בלגיה-ישראל או בהשפעה על המזרח התיכון, אלא בעיקר הצהרות ותנאים שתלויים בעשייה עתידית שטרם התקיימה.
בשיחה שקיימנו עם חבר הפרלמנט הבלגי החרדי מיכאל פרייליך, אישר המחוקק שמדובר במהלך בעיקר סמלי - אמנם בעייתי, אך כזה שאינו מסמל בהכרח את המדיניות הרשמית של הממשל הבלגי.
0 תגובות