מה חושב הצופה החילוני על קמפיין החרדיות?

כחילוני שלא אמורה להיות לו בעיה להזדהות עם צד אחד בוויכוח הזה, אני תוהה אם אין מדובר במשהו שצריך להיסגר בתוך המחנה החרדי,כשאת מפרה את אחד ממה שנראה בעיני ההדיוט שלי כאחד מ "תנאי הקבלה" למגזר, הציות לדעתם של גדולי-התורה? ניר קיפניס בטור ביקורת לאישה החרדית

צופי הטלוויזיה שבדרך כלל לא מוטרדים מעניינים שנתפסים בעיניהם כ"פנים חרדיים", לא יכלו הפעם להישאר אדישים מול תוכנית התחקירים "עובדה". הקולות והמראות קוממו כל מי שאמון על שוויון בין גברים לנשים: נשים חרדיות שמוחות על הדרת נשים מהפוליטיקה החרדית, נחשפות לעלבונות, קללות ואפילו אלימות פיזית של ממש.

אלא שגם כחילוני שלא אמורה להיות לו בעיה להזדהות עם צד אחד בויכוח הזה, אני תוהה אם אין מדובר במשהו שצריך להיסגר בתוך המחנה החרדי.

בעיני הצופה מן הצד שלי, הדרישה של הנשים החרדיות לייצוג הולם לנשים במפלגה כתנאי לתמיכתן בה, כדרך שנוהגות נשים חילוניות (לפחות ברמת ההצהרות), היא לגיטימית להפליא.

יחד עם זאת, הן אפשר בהחלט שמהות החרדיות היא ציות מוחלט להוראות הרבנים שקבעו שאין לנשים חרדיות ייצוג ברשימותיהם.

לו הייתה הדת חוק מדינה, כזה שמחייב גם אותי, אין ספק שהייתי מצטרף לאותן נשים אקטיביסטיות: בעולם המושגים שלי, לא תיתכן דמוקרטיה ללא מתן הזדמנות שווה לנשים לבחור – אבל גם להיבחר. יחד עם זאת, כל עוד ההלכה אינה חוק-מדינה, הרי שבפני אותן נשים פתוחה הדרך, לא רק להצביע בעד כל מפלגה אחרת, אלא לחילופין לרוץ בעצמן לכנסת ולנסות לזכות באמון הציבור בכלל והנשים החרדיות בפרט.

משום כך עלי להודות שכשמשקיף מן הצד, אני די מבולבל: בניגוד לאמונה שהיא דבר אישי, הרי שההשתייכות למגזר תלויה בקבלת כללי-המשחק הייחודיים שלו. לפיכך מה הטעם לדרוש להיות מוכרת כחרדית, קל וחומר, מיוצגת ברשימה חרדית, כשאת מפרה את אחד ממה שנראה בעיני ההדיוט שלי כאחד מ "תנאי הקבלה" למגזר, הציות לדעתם של גדולי-התורה?

אז יכול להיות, כמו שטוענים באוזניי מכרים חרדיים, שמדובר בזרמים חדשים ביהדות החרדית שמתפתחים בה 50 גוונים של שחור (שמבחוץ נראים זהים לעיניים חילוניות), אבל אם כך הוא הדבר – איפה רשימת "החרדים החופשיים" לכנסת? איפה המסגרות שבהן יכולות נשים חרדיות להשמיע את קולן, ובעיקר לתהות איך זה שכאשר מדובר בנושאי פרנסה, הן אלה שנדרשות להפשיל שרוולים (אני מתנצל מראש על המטאפורה החילונית.), אבל כאשר מדובר בייצוג בכנסת, מזכירים להן שכבודן פנימה? כלומר, אני די משוכנע שיש נימוקים הלכתיים בנושא, אבל מה אומר לכם? בהגיון החילוני הקלוקל שלי, בעלת המאה צריכה להיות לפחות גם בעלת הזכות לדעה משל עצמה.

אז צפיתי באותה תוכנית של "עובדה" ולבי יצא אל מאבקן של אותן נשים למען הזכות להיבחר, אך בה בעת לא יכולתי שלא לשאול את עצמי האם אין מדובר כאן בעניין פנימי? האם בעבור הציבור החרדי, דמוקרטיה היא כלי "חילוני" שיכול להיות מנוצל עבור הציבור החרדי ותו לא, או שאולי דמוקרטיה היא גם כלי לגיטימי להתנהלות בתוך הפוליטיקה החרדית?
האם אותן נשים מסמלות תמורה אמיתית שעוברת על הציבור החרדי או שמא מדובר במי ש"הציצו" בכללי המשחק החילוני ו"נפגעו" מהן?

אני לא מתיימר לקחת חלק בויכוח לא לי, אבל נדמה שעצם קיומו מעיד על כך שנסדקה החומה הבצורה שנבנתה בין הציבור החרדי לחילוני: מתברר ששותפות לא יכולה להסתיים בתום יום העבודה (או השירות הצבאי או הדיונים בכנסת) כאשר כל אחד מהמגזרים שב למרחב המוגן שלו. החיכוך מביא איתו גם זרימה דו-כיוונית של רעיונות.

יש מי שרואים בכך סכנה. אחרים רואים באותו צוהר ממש את התקווה היחידה לעתיד משותף ושוויוני לכולם: חרדים וחילוניים, נשים וגברים.

]]>

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

15
צריכים להבין שאנחנו במלחמת תרבות. אין אפשרות להמלט, גם המאמצים הכבירים של כמעט כל המגזרים בציבור החרדי לא מצליחים לעצור את השטף. התרבות המערבית מחלחלת בכל מקום, יותר מהר או יותר לאט. ובמלחמה הזאת יש חללים, הרבה חללים שנופלים. אין לי מתכון קסם כדי לגבור במערכה, וחושש שגם למנהיגים הרוחנים של כל המגזרי
בן יהודה
14
אם הן חרדיות, אז איפה "דעת תורה"?
אתי
13
להיות חרדי זה לא לפי מה שאתה מחליט או מה שבא לך.. יש מוסכמות ברורות בציבור החרדי! גדרים מאוודדדד ידועים וברורים! ומי שעובר על אחד מהם ומפר אותו, מקומו לא בציבור החרדי גם אם הוא יספר עד מחר שהוא חרדי.. וכאחת שצפתה בכתבה (לא בשידור חי) בושה לנשים הללו בכלל שהן מעזות להוציא מפיהן את המילה 'חרדית' שלא ל
M חרדית
12
אף אחד מהרבנים בדור לא תמך. האדמור מבעלזא נלחם רק לאחר תקופה האדמור מגור התפכח. גם רבנים מתפכחים לפעמים
שרה
11
זה עצבן אותכם שחילוני כתב? נכון, הוא לא מבין בפרטי פנים חרדים, אבל הוא לא התימר להבין, אלא הוא הדגיש כאן נקודה חכמה. ולדעתי הוא צודק.
מישו
10
הוא בכלל יודע שלא כל הרבנים הם בדיעה אחת? הוא בכלל שמע על רבנים כמו וואזנר ופיינשטיין? אז מה הוא דוחף את אפו בעניינים לא לו?! שילך ויביע את דעתו בענייני פאתוות, שריעה וקוראן.
מלכי
9
זה רעיון הזוי בעיני לא לשתף אשה חרדית או חילונית לשס זה ביזוי מעמד האשה וצריך לפתוח בחקירה מיידית ואף להכניס את היו"ר לכלא בשנית והפעם עם קלון של עשרות שנים שהמושחת ילמד להבא !!!!! כותב בצער רב מעריץ של ישי!!!
מאיר
8
ואולי גם משכנע יותר כי הוא נאמר באובייקטיביות רק הערה קטנה ושולית הביטוי להפשיל שרוולים הוא ביטוי לבאלבוסטע העמלניות והחרוצה במגזר, והוא לא ביטוי חילוני למרות שאפשר לקחת אותו למחוזות אחרים..
מירוש
7
מכולם, מהרמב"ם, מכל הרבנים. שישאלו את הרבניות הקדושות, קנייבסקי, אליהו וכו' אם מה שהן עושות ראוי לאישה היהודית, ונראה איזה תגובה הן יקבלו.
שמחה
6
הסיפור הוא כזה, אנחנו מאמינים שכל עם-ישראל (או רובו ככולו) עמד בהר סיני והתחייב בכל המצוות, וגם אם לא, עובדתית, כל אחד יוכל לומר לכם עד איזה דור במשפחה שלו היו כולם פלוס-מינוס שומרי תורה ומצוות. והנה נוצרו אנשים יהודים שבמוצהר אינם שומרי תורה ומצוות. (ויש גם כאלה מהם שלאחר דור או שניים "חוזרים בתשוב
אחת
5
הן אינן מייצגות את מה שהציבור החרדי אמור לייצג אולי הן חכמות אולי בעלות מרץ ובטחון עצמי יש להן רצון לשררה וכח יפה להן אבל הם לא דוגמא לנשים ח ר ד י ו ת הם יצאו מהציבור החרדי - לצערי החילוני הזה חושב ישר והם חושבות עקום מאד הם צודקות - כי הם רואות הרבה זיופים שעלינו לתקן או בלשון חרדית - להתחזק
חרדית
4
הבאתם "חילוני" שמלכתחילה לא תומך בנשים גם חילוניות! הוא כבר כתב נגד שריון נשים במפלגות חילוניות. (חיפוש פשוט בגוגל) בושה לכם/ן וגאווה לנו שרק הוא הסכים לכתוה מאמר כזה. ממה שאני רואה הכתבה בעובדה מביאה המון מצביעים חילונים למפלגת הנשים החרדיות! תזכרו לפי כל הסקרים מעל 50% עדיין לא החליטו. ומפלגת נש
הייטקיסטית
3
אינן שייכות לחרדים, ונוח להן להיקרא ככאלו לצורך הגנה על כבודן, מקומן בת"א במועדון, גם כך דרכן לשם מובטחת ןקצרה.
חיה ריבלין
2
הן משוועות לתשומת לב. גועל נפש. עוברות על דברי מרנן ורבנן. ממני, בעלת תשובה מאושרת שהיא יכולה להתייעץ על כל דבר ועניין עם הרב שלה!
נעמה
1
הגדולי תורה, ויש עוד רבנים. חוץ מזה, הנושא כלל לא הובא לידיעת הרבנים, כי הרבנים מקיפים את עצמם בעסקנים שחוסמים את הכניסה לאנשים פשוטים, וכך הנשים הללו לא יכלו לשאול את הרבנים בכלל מה דעתם. הרב מאזוז אמר שאין איסור אבל הוא לא רוצה לשנות את הנורמה החרדית. יש שבעים פנים לתורה ופסיקת הלכה יש פוסקים שוני
חרדית

עוד באקטואליה:

ש

בברכת גדולי התורה:

ציקי גל|מקודם
ש

"ערבים זה לזה"

כיכר בשיתוף מפעל הפיס|מקודם

הזמן להוקיר

||
16

מרוצים ושמחים

||
1

באיזה עולם אנחנו חיים?

||
11

קבלו השראה- "זה קלי ואנוהו"

||
4

תפוחים, רימונים ו... 

|

שנה טובה

||
5

בקלות ובכיף

||
3

כוונו שעונים מעוררים

|

י"ז בתמוז

|

כמו כולם

||
1

אשת חיל

||
6

נשים חרדיות פותחות צוהר ל'מילואים'

||
29

אשת חיל

||
25

הנרטיב המגדרי

||
12

הנשים מאחורי הצבא

|