

ביום כ"ה בכסלו ה'תר"ח נולד רבי אברהם מתתיהו פרידמן הצדיק משטפנשט. במולדובה. הוא נקרא על שם סב סבו, רבי אברהם המלאך, והיות שנולד בנר ראשון של חנוכה הוא נקרא גם על שם מתתיהו החשמונאי. אביו היה רבי מנחם נחום פרידמן, האדמו"ר הראשון משטפנשט.
עם פטירת אביו, הוכתר רבי אברהם מתתיהו בגיל צעיר כאדמו"ר השני של חסידות שטפנשט. הוא הנהיג את החסידות במשך שישים וארבע שנים, עד לפטירתו.
רבי אברהם מתתיהו נודע בכינויו "הצדיק משטפנשט", וכן בכינוי הרומני "Marele Rabin din Stefanesti" (הרב הגדול משטפנשט). הוא נחשב לקדוש, ויהודים וגויים כאחד פנו אליו לקבלת עצה, ברכה וסיוע. שמו נקשר באגדות רבות על ניסים גלויים, כולל ריפוי חולים, פקידת עקרות והצלת אנשים מירידה מנכסיהם, ניסים שהיו למעלה מדרך הטבע.
בין תלמידיו הבולטים נמנו רבי חיים זנוויל אברמוביץ', האדמו"ר מריבניץ, וכן רבי יעקב יוסף טברסקי ורבי אליעזר זוסיא פורטוגל. חסידיו בארץ ישראל הקימו בית כנסת בצפת שפעל עד שנת ה'תשט"ו. לאחר פטירתו, הקים רב העיר שטפנשט, הרב יוסף ברייאר, את "ישיבת בית אברהם" לזכרו, אשר פעלה עד השואה. וגם כיום, פועלים מוסדות שטפנשט ברחבי הארץ.
הצדיק משטפנשט זצ"ל - עבודות והנהגות
באחד מלילות חנוכה, כאשר נכנס הצדיק משטפנשט לבית המדרש מבלי התראה מוקדמת, הוא מצא קבוצת חסידים, למדנים ואנשי מעשה, שקועים במשחק 'דמקה'. החסידים, שהיו נבוכים ותחושת בושה מילאה את ליבם על שנתפסו בשעת מעשה, החווירו למראה רבם.
הרב, שהבחין במצוקתם, ניחם אותם במילותיו החכמות והורה להם לשנן היטב את כללי המשחק, שכן אלו, לדבריו, הם גם כללים חשובים לחיים בכלל ולעבודת ה' בפרט. הוא פירט את הכללים שצריך ללמוד מהמשחק: לתת אחד בשביל לתפוס שניים, להתקדם שלב אחד ולא שניים בבת אחת, ללכת רק קדימה ולא אחורה, ורק כאשר מגיעים לסוף, רשאים לזוז לכל כיוון – ימין, שמאל, מעלה ומטה.
רבי אברהם מתתיהו פרידמן נפטר בשיבה טובה ביום כ"א בתמוז ה'תרצ"ג. קברו המקורי ברומניה שימש מוקד עלייה לרגל עבור רבים. אולם, בשנת ה'תשכ"ט, הועלו עצמותיו לישראל והוא נקבר מחדש בבית הקברות נחלת יצחק שבגבעתיים.
0 תגובות