
לקראת חג השבועות הבעל"ט, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את נתוני ענף החלב לשנת 2024. הנתונים מצביעים על מגמות מעניינות בשוק המקומי: שיא בתנובת החלב לפרה והתייעלות בייצור, לצד ירידה קלה בצריכה הכוללת ועלייה משמעותית בצריכת תחליפי החלב.
ישראל ממשיכה להתגאות בתנובת חלב גבוהה במיוחד, הממוקמת בין הגבוהות בעולם. בשנת 2024, עמדה התנובה הממוצעת לפרה על 12,125 ליטר, שהם כ-33 ליטר ליום. מספר הרפתות בארץ ירד קלות (620 בסוף 2024 לעומת 634 בסוף 2023), אך הייצור הממוצע לרפת עלה ל-2.5 מיליון ליטר, עדות להתייעלות הענף אל מול השינויים והאתגרים. מאז 2015, הייצור הממוצע לרפת עלה ב-26%.
ענף החלב מתמודד עם אתגרים מגוונים, כולל שינויים במחירי מספוא מיובא ומקומי, מחירים בינלאומיים של אבקות חלב וחמאה, שערי חליפין, ובעיקר שינויים אקלימיים המשפיעים על תנובת הפרה, שכן עומס חום גבוה מוריד את תנובת החלב.
מבחינת צריכה, הישראלי הממוצע צרך בשנת 2024 כ-154 ליטר של חלב ניגר ומוצריו מייצור מקומי. עם זאת, הצריכה הכוללת רשמה ירידה קלה של 0.5% לעומת 2023, ובמונחי צריכה לנפש חלה ירידה של כ-1.7%. הצריכה השנתית לנפש כוללת חלב שתייה ומשקאות (כ-45 ליטר), מוצרי חלב נוזליים ומעדנים (כ-20.5 ליטר), גבינות לבנות (כ-11 ק"ג, השקולים לכ-50 ליטר), גבינות קשות (כ-4.75 ק"ג, השקולים לכ-45 ליטר) ומוצרי חלב צאן (כ-2.2 ליטר). להמחשה, לייצור 1 ק"ג גבינה קשה נדרשים 9-10 ליטר חלב גולמי, ו-4-5 ליטר לגבינות רכות.
במקביל לירידה הקלה בצריכת מוצרי חלב רגילים, נרשמה מגמה גלובלית של עלייה בצריכת תחליפי חלב. בין השנים 2004 ל-2025, צריכת תחליפי חלב לנפש ברשתות השיווק גדלה פי כחמישה. בשנת 2024, נצרכו ברשתות השיווק כ-34.7 מיליון ליטר של משקאות תחליפי חלב, המהווים כ-16% מהצריכה הכוללת של חלב ניגר ותחליפיו באותן רשתות. משקאות הסויה מובילים את שוק התחליפים ברשתות השיווק עם 43%, אחריהם משקאות שיבולת שועל (41%) ומשקאות שקדים (15%).
שווי המכירות הכספי של מוצרי החלב ברשתות השיווק עמד בשנת 2024 על כ-10.8 מיליארד ₪. כצפוי, לקראת חג השבועות נרשמת עלייה משמעותית בצריכת מוצרי החלב. בשבוע שלפני החג ב-2024, עלתה צריכת מוצרי חלב ותחליפיו ברשתות השיווק לכ-343 מיליון ₪, עלייה של כ-67% לעומת ממוצע שבועי רגיל. העלייה המשמעותית ביותר בכמות המכר לקראת החג נרשמה בשמנת מתוקה (עלייה פי 3.3), גבינות מיוחדות (פי 2.8), גבינות מלוחות (פי 2.8), גבינות שמנת (פי 2.7) וגבינות לבנות (פי 2.5).
0 תגובות