
המו"מ בין ישראל לארצות הברית על סוגיית המכסים מגיע לנקודת רתיחה, וההחלטות שיתקבלו עשויות להשפיע באופן ישיר על הכיס של כל אזרח בישראל. במרכז הדיון עומדת "פשרת דיכטר" שהוצעה על ידי שר החקלאות אבי דיכטר, המעוררת מחלוקת קשה וחשש מייקור משמעותי של מוצרי יסוד.
במה דברים אמורים? נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, דרש מישראל לבטל מכסים על פירות וירקות אמריקאים, ואף איים להטיל מכסים על תוצרת ישראלית אם הדרישה לא תיענה. ראש הממשלה נתניהו ומשרד האוצר כבר הסכימו לכאורה לדרישה זו, מה שהיה אמור להוזיל את מחירי העגבניות, התפוחים, השקדים והאפרסקים בישראל. בעזרת יבוא מארה"ב.
אלא ששר החקלאות, אבי דיכטר, מנהל מול ארה"ב מו"מ עצמאי לחלוטין, עם גישה הפוכה. על פי הצעתו של דיכטר, ישראל לא תבטל את המכסים על תוצרת חקלאית רגישה. בתמורה, ישראל תתחייב לרכוש 30% מהחיטה שלה מארצות הברית.
מחיר כפול וכואב - המהלך של דיכטר צפוי לפגוע באזרחים פעמיים:

אחרי המשבר החריף ביחסים עם טראמפ - מאסק מקים את מפלגת אמריקה
כיום, ישראל רוכשת חיטה אירופאית שהיא זולה יחסית. הצעת דיכטר מחייבת רכישת חיטה אמריקאית יקרה יותר, מה שיגרום לעלייה במחיר של כל סוגי הלחם והפיתות, כולל הלחם המפוקח. משרד האוצר מתנגד לתוכנית בטענה שהיא תייקר את החיטה, בעוד שמשרד החקלאות מעריך את תוספת העלות ב-10% בלבד.
בנוסף לעליית מחירי הלחם, העובדה שלא יבוטלו המכסים על הפירות והירקות תמנע את הוזלת המחירים של מוצרים אלו, ואף עשויה לייקר אותם במקרה של הטלת מכסים אמריקאים על תוצרת ישראל.
המיתוס של "ביטחון מזון" והמציאות של החיטה בישראל
ההצעה של דיכטר מתעלמת ממצב החיטה האמיתי בישראל. בניגוד למה שמנסים למכור לציבור, לישראל אין את היכולת להאכיל את כל תושביה מתוצרת מקומית. למעשה, מעל 90% מהחיטה בישראל מיובאת, וכנראה שתמיד כך היה.
החיטה הישראלית נחשבת יקרה ואיכותה אינה אחידה, ולכן היא אינה מתאימה לייצור המוני של לחם.
על אף זאת, טחנות הקמח בישראל מחויבות על פי חוק לקנות קילו חיטה ישראלית על כל 10 קילו חיטה מיובאת, גם כשהן לא זקוקות לה.
חיוב זה מייקר את הלחם ומכביד במיוחד על השכבות החלשות שעבורן מזון מהווה את ההוצאה הגדולה ביותר.
ההצעה הנוכחית של דיכטר, לפיה גם החיטה שמותר לייבא חייבת להגיע דווקא מארה"ב, תייקר את החיטה עוד יותר. כך ש"ביטחון מזון" הוא יותר שקר שנועד להסתיר הגנה על יצרנים מסוימים מתחרות חופשית.
הכדור נמצא כעת בידי ראש הממשלה, בנימין נתניהו. הוא יידרש להכריע בסוגיה עד ה-9 ביולי, מועד סיום המו"מ עם ארה"ב. האם יסכים להצעה המקורית של טראמפ שתביא להוזלת מחירים, או שיתעקש יחד עם דיכטר על הצעה שתגרום לפירות וללחם להיות יקרים יותר?
ההחלטה תשפיע ישירות על יוקר המחיה של כל משק בית בישראל.
קרדיט: לכתבה אתר ויינט, עידן ארץ ועוד.
0 תגובות