

פניות רבות הגיעו בימים האחרונים למערכת "כיכר השבת" מאנשים כואבים ומתוסכלים, יהודים שמבקשים לעלות למירון ביום ההילולא הקדוש, ל"ג בעומר – ולא מצליחים. לא בגלל שהם לא רוצים או לא ניסו.
יעקב (שם בדוי), תושב ביתר עילית, מספר: "כל יום שני הייתי עסוק סביב ההרשמה וניסיתי שוב ושוב לנחש מתי זה כבר נפתח. נכנסתי בשמונה ונזרקתי לחדר המתנה עם אלפי ממתינים, חיכיתי שעתיים, ראיתי את האימוג'י שצועק 'לא לדחוף', ובסוף גיליתי: אין כרטיסים".
לכאורה – מדובר בעניין טכני. משרד התחבורה בכפוף להחלטתו ועדת החקירה הממלכתית, הודיע מראש שישנה הגבלה במספר העולים להר מירון בעקבות האסון הנורא לפני ארבע שנים, והכניסה להר תתאפשר אך ורק עם כרטיס נסיעה מוסדר – בין אם באוטובוס ציבורי, פרטי, או רכב פרטי.
מסתבר, שגם השנה – כמו בכל שנה – יש אנשים שמצליחים במקרה להשיג את הכרטיסים לשעות המבוקשות: חמישי בצהריים, לקראת ההדלקות המרכזיות, ולא בצהרי יום שישי. אלו השעות שכולם רוצים לעלות בהן. אלא שהכרטיסים האלו – נעלמים תוך דקות. איך זה קורה?
מתברר כי ככל הנראה חלק מהכרטיסים מוקצה מראש עבור קהילות מסוימות. הם לא נרכשים דרך האתר, אלא במכירה סגורה, ישירות דרך הקהילה. מי שייכנס לאוטובוס הפרטי של אותה קהילה – יקבל כרטיס מובטח. ומי שלא? שיישאר בחדר המתנה עם האימוג'י.
"זה מקומם", אומרת רבקה, אם לשלושה מבני ברק. "אנחנו לא שייכים לקהילה מסוימת. למה לילדים שלי אין זכות לעלות לקבר הרשב"י? למה מישהו החליט שמי שנולד לקהילה מסוימת – מקבל זכות קדימה?".
לא מדובר רק באפליה, אלא גם בשיטה שפוגעת באמון הציבור. שכן, גם נסיעות האוטובוסים הפרטיים של הקהילות נספרים במכסה הארצית. כלומר, מקומות אלו "נגרעים" מראש ממאגר הכרטיסים שהציבור הרחב מתחרה עליהם באתר. הציבור חושב שיש לו סיכוי – כשבפועל, רבים מהמקומות מוקצים לפני שהרישום נפתח.
ובינתיים? בכל פלטפורמה אפשרית דיווחו אנשים על תקלות אין ספור. גם מי שהצליח להיכנס – טעות אחת, לחיצה לא נכונה, והוא חזר לתחילת התור. אין שיקול דעת אנושי, רק מערכת רובוטית.
"אני מרגישה כאילו שברו לי את הלב", כתבה לנו אורית מירושלים. "הבן שלי בן 13, חיכה שנה שלמה לרגע הזה, לעמוד ליד ההדלקה, לראות את מירון. אבל אנחנו לא שייכים לקהילה מסוימת – אז אין לנו סיכוי?".
אז הנה השאלה שכולם שואלים: אם מדובר באירוע ציבורי, בהילולא של רבי שמעון שכולם באים אליו – איך ייתכן שהגישה אליו הפכה סלקטיבית, מפלה עם העדפה מראש לקבוצות מסוימות?
ומתי מישהו במשרדים הרלוונטיים יקום ויגיד את האמת: שהשיטה מקולקלת, שההקצאות אינן שוויוניות, וששוב – הציבור החרדי הרחב נדחק לשוליים.
חשוב להבהיר, יש עשרות אלפי כרטיסים בערים מסוימות ושעות מסוימות והם לא נמכרים כבר כמה ימים. כרטיסים אלו לא מנווטים לשעות ולמקומות המבוקשים. הרבה מהשעות הפנויות הם בשעות הבוקר המוקדמות של יום חמישי - שעות לפני ההילולא עצמה.
ראוי לציין גם שהקהילות שמקבלות כרטיסים הם לפי המתווה של ההילולא שנקבע בוועדה - קהילות שיש להם מסורת של שנים להדליק בהר. אמנם, הציבור מתרעם שהמתווה חל לא רק לגבי המדליק, אלא גם על קהילתו. כלומר, לאנשים רבים יש מסורת של עלייה להר וגם אם מנהיגם לא נהג לערוך הדלקה בהר, עדיין הם רוצים להמשיך את המסורת לעלות למירון אך משנה לשנה הם מתקשים לרכוש כרטיס. ועוד נטען, שיחס הכרטיסים הניתנים לציבור זה, באותן שעות מבוקשות הוא לא פרופורציונלי לא מבחינת הכמות ולא מבחינת ויסות השעות המבוקשות, וודאי בשנה זו שההילולא יוצאת ביום שישי.
תגובת משרד ירושלים ומסורת ישראל: "מדובר בניסיון להוציא דיבה על הילולת רשב"י במירון. צר לנו שאתר מכובד כמו ׳כיכר השבת׳ מתייחס לשקרים שכל מטרתם לפגוע בהצלחת ההילולא. נכון לשעה זו יש עדיין עשרות אלפי כרטיסים למכירה, 4 ימים אחרי פתיחת המכירה - כך שכל המעוניין להשתתף בהילולא יכול לרכוש כעת.
"בהתאם לחוק להסדרת ההילולא ולמתווה אשר גובש לראשונה בשנת תשפ"ב, בכדי לנהל את הקהל באופן מיטבי, הקבוצות הבאות באופן מאורגן להדלקה ספציפית מכוונות לחניון סמוך בכדי לשלוט על שעת ההגעה והיציאה מתוך מטרה להבטיח את הצלחת מתווה ההילולא. מדובר בקבוצות המורכבות מכל עדות ישראל אשר להן מסורת של עלייה מאורגנת למירון. רק ניהול הקהל באופן זה מאפשר את השתתפותם של עשרות אלפי בני אדם בהילולא בכל רגע נתון, במקום אלפים בודדים".
תגובת משרד התחבורה: "היקף הכרטיסים הוא על פי החלטת משטרת ישראל ובהתאם להיערכות ותיאום צפי צפיפות בהר וזאת על מנת לשמור על בטחון ובטיחות החוגגים.
"מושקעים משאבים רבים ומאמצים כבירים לצד היערכות של חודשים ארוכים על מנת לאפשר השתתפות של קהל רב ככל הניתן. יחד עם זאת, נוכח האסון שהתרחש ובו קיפחו את חייהם 45 ונפצעו 250 איש, ברי כי נדרשת זהירות יתירה באירוע שהוא מהגדולים ביותר בישראל.
"מספר הכרטיסים השנה נמוך בכ-35% משל שנים קודמות לאור זאת שהאירוע השנה משתרע על פני יממה אחת וזאת מפאת החובה להוציא ביום שישי את הנסיעה האחרונה חזור בשעה 13:00, למנוע חילול שבת ולאפשר לנהגים לשוב לבתיהם.
"הכרטיסים מחולקים לפי 4 קריטריונים על פי חוק מירון: 15% מהם על פי חוק אינם באחריות משרד התחבורה והם מוקצים לקהילות המקיימות הדלקות בהר. כרטיסים אלו תחת סמכות משרד ירושלים ומסורת ולמשרד התחבורה אין כל קשר או שליטה באופן חלוקתם.
"כ-60% מהכרטיסים מוקצים לקווי תחבורה ציבורית, כ-20% לטובת אוטובוסים פרטיים והשאר לרכב פרטי. משרד התחבורה מבצע שירות משלים לכולם מהחניונים ועד להר מירון".
0 תגובות