רצח, מתחת לרגליים

מלחמת אחים? הביקור ב'עֵינוֹת גִּיבְּתוֹן' שמעביר מסר חריף לראשי האומה

זולת יום טיול בין פלגי מים זורמים ושבילי נוף פסטורליים - המסר שאנו צריכים ללמוד מהמאבק בין היהודים שהתחולל בה, ראוי להילמד לדורות - ובפרט בימים אלו | במקום ישנו פלג מים זורם, חורשת אקליפטוס, וגשר שקוף באורך 250 מטרים המגיע לתצפית יפהפייה | ישראל שפירא בעקבות שמורת 'עֵינוֹת גִּיבְּתוֹן' (בארץ)

ישראל שפירא | כיכר השבת |
הגשר, בעינות גבתון (צילום: יוני פלס)

רק לפני כמה חודשים היא נפתחה לציבור הרחב, לאחר שנים של שיפוץ. נראה שזולת יום טיול בין פלגי מים זורמים, ושבילי נוף פסטורליים - המסר שאנו צריכים ללמוד מהמאבק בין היהודים שהתחולל בה, ראוי להילמד לדורות, ובפרט בימים אלו.

בשְׁמוּרַת עֵינוֹת גִּיבְּתוֹן בקרבת 'מזכרת בתיה' (בין גדרה לרחובות), ישנו פלג מים זורם, ביצה, חורשת אקליפטוס, וגשר שקוף באורך 250 מטרים המגיע לתצפית יפהפייה בראש העיר העתיקה 'תל מלוט'.

אם בביקורכם במקום, כל מה שתראו הוא נוף, ושקט של טבע בתוך גוש דן הסואן, זה הוא שלא. המקום ידע מלחמות, סכסוכים, ורצח בין אחים שהתרחש ממש פה מתחת לרגליים.

הכל מתחיל בעיר גִּבְּתוֹן בנחלת שבט דן אשר ניתנה ללויים. 'תל מלוט' שאנו עומדים בשעריו, הוא ככל הנראה אותה העיר 'גיבתון' מהתנ"ך.

ממלכת ישראל שהתפלגה ממלכת יהודה בתקופת רחבעם בנו של שלמה המלך, ניסתה פעמיים לכבוש את העיר. ניסיון ראשון התרחש בתקופת המלך נדב בן ירבעם, שנרצח כאן בידי בעשא בן אחיה שירש את כסאו.

(צילום: אופיר עלווה)
(צילום: אופיר עלווה)
(צילום: אופיר עלווה)
(צילום: אופיר עלווה)

שושלת מלכי ישראל

יָרָבְעָם בֶּן נְבָט

נָדָב

בַּעְשָׁא בֶן אֲחִיָּה,

אֵלָה בן בַּעְשָׁא

זִמְרִי

תִּבְנִי בֶן גִּינַת

עָמְרִי

אַחְאָב

נָדָב היה מלך ישראל השני, בנו של ירבעם, שהלך בדרכי אבותיו והחטיא את עם ישראל "וַיֵּלֶךְ בְּדֶרֶךְ אָבִיו וּבְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת-יִשְׂרָאֵל".

מלך צעיר כנדב חשש להתעמת עם ממלכת יהודה, ולכן הוא בחר לצור על גיבתון וללוכדה מידי הפלשתים במטרה לתקוע טריז בין ממלכת יהודה לפלשתים.

בשעת המצור על גיבתון, בעת שעמד בראש הצבא הצר, נרצח נדב על ידי שר הצבא בַּעְשָׁא בֶן אֲחִיָּה משבט יששכר שהמליך עצמו כמלך, וכך בַּעְשָׁא היה למלך השלישי על ממלכת ישראל.

לאחר שבנו של בעשה אֵלָה בן בַּעְשָׁא מונה למלך, הוא ניסה שוב לכבוש את גיבתון, והוא שלח את שר צבאו עמרי לנסות לכבוש את העיר.

מיצג המדמה את אורך שנות מלכותם של מלכי יהודה בתל לכיש (צילום: ישראל שפירא/ מעיינות ונחלים נדירים בסטטוס)
(צילום: מדריכת הטיולים עירית ליפשיץ)
(צילום: מדריכת הטיולים עירית ליפשיץ)
(צילום: מדריכת הטיולים עירית ליפשיץ)

המלך אלה, כנראה תוך כדי שחייליו מוסרים את נפשם למענו, וצרים על העיר גיבתון במטרה לכובשה. הוא בכלל שתה לשכרה, והתהולל. או אז הגיע עבדו זמרי, והרג אותו.

התפקיד של זמרי היה "שר מחצית הרכב" וכך מתאר התנ"ך את האירוע: "וַיִּקְשֹׁר עָלָיו עַבְדּוֹ זִמְרִי שַׂר מַחֲצִית הָרָכֶב וְהוּא בְתִרְצָה שֹׁתֶה שִׁכּוֹר.. וַיָּבֹא זִמְרִי וַיַּכֵּהוּ וַיְמִיתֵהוּ... וַיִּמְלֹךְ תַּחְתָּיו".

מששמע שר הצבא עמרי על רצח המלך אלה, הוא חזר לבירת הממלכה תרצה, וגרם שזמרי ישרוף את עצמו, ומינה את עצמו למלך.

הקדנציה של זִמְרִי הייתה קצרה ביותר - שבוע שלם. וכאמור סופו היה רע ומר, והוא שרף את עצמו למוות.

אמרנו שעמרי מונה למלך לאחר זמרי, לא בדיוק. יהודים כמו יהודים נלחמו האחד בשני, ובמשך ארבע שנים נאבק זִמְרִי עם תִּבְנִי בֶן גִּינַת ורק בסופם הצליח עמרי להשתלט על כס המלוכה בישראל.

ארבע שנים העם היה מחולק לשני חלקים: "אָז יֵחָלֵק הָעָם יִשְׂרָאֵל לַחֵצִי חֲצִי הָעָם הָיָה אַחֲרֵי תִבְנִי בֶן-גִּינַת לְהַמְלִיכוֹ וְהַחֲצִי אַחֲרֵי עָמְרִי. וַיֶּחֱזַק הָעָם אֲשֶׁר אַחֲרֵי עָמְרִי אֶת-הָעָם אֲשֶׁר אַחֲרֵי תִּבְנִי בֶן-גִּינַת וַיָּמָת תִּבְנִי וַיִּמְלֹךְ עָמְרִי". (מלכים א' ט"ז)

(צילום: יוני פלס)
(צילום: יוני פלס)
(צילום: יוני פלס)

נחזור לטיול בתל מלוט, שם לפני יותר משלושים שנים נמצא מטמון המטבעות הגדול ביותר שאותר בישראל, ובו 26 אלף מטבעות ארד ביזנטיים.

בראש התל הוקם בשנת תש"ס מצפור על שם רפנאל מוסקל, לוחם יחידת אגוז שנהרג במלחמת לבנון השנייה.

גולשי 'כיכר השבת' היקרים מוזמנים להעשיר את כתבה זו, ולהוסיף שלל של פרשנויות למה שהיה, מה שקורה, ומה שיהיה...

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר