הטור השבועי

באהבת לרעך קמוך // הרב בן ציון נורדמן

"מה חשבת ש"ואהבת לרעך כמוך" זה רק כשמסתדר? ואהבת לרעך כמוך זה גם כשלא מסתדר! גם כאשר מישהו אינו נוהג כמוני" (מאמרים)

הרב בן ציון נורדמן | כיכר השבת |
תלמידי בית ספר היסודי "מדעים ויהדות" - כולנו לב אחד! (צילום: סיגל ב.)

בס"ד, אני זוכה כבר מזה כמה שנים להגיש את הטור השבועי, ולגלות את האקטואליה מתוך פרשת השבוע. פעמים הקשר לפרשה זורם בקלות, לפעמים זה מורכב יותר, ולעיתים אני נאלץ להגיע אפילו עד להפטרה...

אך ישנם שבועות שההקשר לפרשת השבוע 'זועק לשמים', כמו למשל השבוע הזה...

התנא הקדוש רבי עקיבא העמיד את הכלל הגדול בתורה על הפסוק מפרשתנו: "ואהבת לרעך כמוך"! במקום אחר בחז"ל אנו מוצאים גם את הלל הזקן נשיא ישראל שקבע כי מצווה זו כוללת את 'כל התורה כולה על רגל אחת'. בהחלט דברים גדולים ועצומים, מן הראוי לעסוק בהם בימים אלו, בעיצומם של ימי ספירת העומר בו עם ישראל חווה אירוע טראגי עם תלמידיו של רבי עקיבא, כמופיע בתלמוד " שנים עשר אלף זוגות תלמידים היו לו לרבי עקיבא מגבת עד אנטיפרס וכולן מתו בפרק אחד(בין פסח ללג' בעומר) מפני שלא נהגו כבוד זה בזה".

ואם נעסוק באקטואליה, אין ספק כי בימים אלו כאשר עדיין רואים אנו את השטן מתאמץ לרקד בין חלקי העם היושב בציון ולעשות פירוד דווקא בתקופה זו. זכותנו וחובתנו לחזק ולהתחזק בנושא החשוב הזה.

*

אחרי שסיכמנו על מכלול ההקשרים, אצרף סיפור נאה ששמעתי מידידי הסופר שאול שיף. מקור הסיפור הוא דווקא מפרשה אחרת, אבל מיד תבינו את ההקשר...

אחד האדמו"רים היה נוהג לפתוח את דברי התורה בעריכת השולחן בשבת עם ראשי תיבות מהפרשה. לקראת שבת פרשת בלק שאלו אותו החסידים מה הם ראשי התיבות של הפרשה? השיב להם האדמו"ר: "ואהבת לרעך כמוך"! החסידים שמעו את הדברים והלכו. לאחר שיצאו את החדר שאלו אחד את חברו האם מישהו הבין את דברי האדמו"ר? וכמובן, אף אחד לא הבין!

אחרי שבת, ניגשו התלמידים שוב ושאלו שוב: רבי יקר וקדוש, אולי תוכל להסביר לנו שוב מה ראשי התיבות של בלק? האדמו"ר חזר ואמר: "ואהבת לרעך כמוך". אחד החסידים אזר אומץ ואמר: כבוד הרבי, אבל זה לא מסתדר לנו עם האותיות!

האדמו"ר השיב להם בנחת: "כן, זה כן מסתדר. ב' הרי שווה ל-ו' כאשר ה-ב' אינה מודגשת, ל=לרעך, ק=כמוך, מה זה משנה אם זה כף או קוף, זה הרי אותו צליל". החסידים הקשיבו, אמרו תודה ויצאו.

בחוץ נעמדו ואמרו איש אל רעהו: "הכיצד רבנו אומר דברים שכאלה? האם הוא לא יודע עברית?...". אבל, אם האדמו"ר אמר אז לא מתווכחים, צריך לנסות בכל אופן להבין את עומק הכוונה.

לאחר שניסו להבין את המשמעות ולא הצליחו, נכנס אחד הנוכחים לבדו אל האדמו"ר מבלי שחבריו ישימו לב להיעדרו ואמר לאדמו"ר: "כבוד קדושת האדמו"ר, זה הרי לא מסתדר!".

פתח האדמו"ר ואמר: "בטח שלא מסתדר... מה חשבת ש"ואהבת לרעך כמוך" זה רק כשמסתדר? ואהבת לרעך כמוך זה גם כשלא מסתדר! גם כאשר מישהו אינו נוהג כמוני, והוא אף מציק לי בהתנהגותו המקוממת, צריך לקיים כלפיו את "ואהבת לרעך כמוך", גם כשמישהו לא עובד את ה' כמו שאתה חושב שצריך לעבוד אותו, גם אז צריך לקיים את מצוות ואהבת לרעך כמוך.

"לא רק כשזה מסתדר, אלא דווקא ובעיקר כשזה לא!".

*

אז הנה, כבר חזרנו לפרשת השבוע, ולאקטואליה, העבודה שלנו מתחילה דווקא כשקשה, וכשזה לא מסתדר...

בואו נתחיל לעבוד על זה ....

ואהבת לרעך כמוך! ואפילו: באהבת לרעך קמוך...

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר