היסטוריה ואקטואליה

"הזהרו בגחלתן" | הסגולה המפורסמת שגרמה לשריפה; והאש שהציתה אנטישמיות

תושבי בית שמש הדליקו 18 נרות כסגולת רבי מתיא בן חרש, אלא שאירעה תקלה, ושריפה פרצה בעקבות ריבוי הנרות | וגם, המקובל שניסה לכבות שריפה עם סגולות והאנטישמיות שפרצה (היסטוריה)

ישראל שפירא | כיכר השבת |
(צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

פרק ד': תחת הכותרת "הדליקו נרות כסגולת 'רבי מתיא בן חרש' - והדירות עלו באש" פרסם בסוף שבוע שעבר חיים גולדברג את הסיפור על תושבי בית שמש שהדליקו 18 נרות בצירוף אמירת מזמורי תהילים בזה אחר זה, מתוך כמיהה עזה שמעשה זה יגרום לבקשותיהם מריבון העולמים להתממש.

אלא שאירעה תקלה, ושריפה פרצה בעקבות ריבוי הנרות – 18 במספר, ומכבי האש נכנס לתמונה.

כך בפעם השניה תוך חודש, הצליחו לוחמי האש להתגבר על השריפה, שבעקבותיה שישה בני משפחה נפגעו משאיפת עשן (מכבי האש הצליחו במשימה זו, ללא עזרת כתונת אשה כפי שחשפנו את הסגולה נגד השריפות שפורסמה בספר "פחד יצחק" לגר"י לַמפּרוֹנטי).

"סגולת רבי מתיא בן חרש" להדליק ח"י נרות, היא על בסיס דברי המדרש (ילקוט שמעוני, תורה קס"א) שם סופר על זיו פניו של רבי מתיא שהיה דומה למלאכי השרת, שמימיו לא נשא עיניו לאישה בעולם.

אירע שהשטן הגיע וניסה את רבי מתיא כשנדמה היה לרבי מתיא בדמות "אשה יפה שלא היה כדמותה מעולם מימות נעמה אחות תובל קין שטעו בה מלאכי השרת", ורבי מתיא שחשש שלא יעמוד בניסיון, עמד ותקע בעיניו מסמרים, וכך המשיך בקדושתו המופלאה.

שלח הקב"ה את המלאך רפאל לרפות את רבי מתיא, וממעשה זה "בעלי סגולות בעלי שם" סבורים שהדלקה של ח"י נרות עם סדר מסוים של פרקי תהילים, הינם סגולה לרפואת ושמירת עיניים.

לעת עתה לא מצינו רבנים חרדים שהתנגדו לסגולה זו (או שבכל אופן יפרסמו את התנגדותם), אלא שהרב שלמה אבינר מבחירי הרבנים החרדלי"ם נשאל בידי אחד מתלמידיו שאלות רבות שונות ומשונות על "הלכות סגולת ר' מתיה בן חרש" כדלהלן:

"האם מדליקים מימין לשמאל או משמאל לימין או שמא מצפון לדרום? אם מדליקים את הנרות וכמה נכבו מיד, הסגולה פועלות? האם צריך להדליק אותם שוב, או אומרים כבתה אין זקוק. האם אני מדליק את הנרות לפני נרות שבת, מותר להדליק ששמן שביעית? האם מותר להדליק בחוץ באקווריום, או אסור משום שהזכוכית חציצה? האם מותר נרות צבעוניים? נרות ריחניים? האם מותר להדליק במקום אחד, ולהזיז כשדולקים למקום אחר? אם נער הדליק את הנרות ביום לפני הבר מצוה, האם הישועה יכולה לבוא כשהוא יגדל? האם שני אנשים יכולים להצטרף ביחד לקנות ולהדליק את הנרות, או כל אחד צריך לעשות בעצמו? ומה דין איש ואשתו? וכן המשפחה? ובנים ובנות נישואים? הדלקה עושה מצוה או הנחה עושה מצוה? האם אפשר להדליק תחת לעשרה טפחים? האם אומרים את הנוסח לפני הדלקת הנר כעין עובר לעשייתן, או אחרי ההדלקה?"

תשובת הרב אבינר: "אין בכלל מקור לסגולה זו. כמובן, רבי מתיא בן חרש היה צדיק עליון שמסר את נפשו על שמירת עיניים". (חדשות סרוגים, ג' בכסלו תשפ"ב).

הזהרו בגחלתן של רבי מתיא בן חרש

בהקשר לאירוע בבית שמש, שמבטא את אחד הפירושים "הזהרו בגחלתן של תלמידי חכמים", הבה נחזור אחורה בשעון הזמן לעיר פרנקפורט אשר בגרמניה בתחילת המאה ה-18, עת המקובל האלוקי רבי נפתלי כ"ץ בעל "סמיכת חכמים" ניסה לכבות שריפה שפרצה בעקבות דליקה שפרצה בעקבות גוי שחכר מרבי נפתלי חדר בסמיכות לדירתו.

השריפה גרמה ללהבות עזות, מה שגרם לפי אחת הגרסאות לכיליון של 500 בתים בעיר, 36 ספרי תורה, וארבעה יהודים שנספו בשרפה.

האנטישמיות של אותם שנים, גרמה לכך שרבי נפתלי הואשם בנזק שנגרם (למרות שהשוכר הגוי גרם לשריפה), ורק לאחר שהוברר שרבי נפתלי לא אשם, הוא שוחרר, אלא שנאלץ לעזוב את העיר בעקבות שמועות שונות.

ספר "סמיכת חכמים" לגה"ק המקובל רבי נפתלי כ"ץ (צילום: היברובוקס)

סיפור השריפה והטענות השונות הופצו במספר גרסאות, והיו גורם מרכזי במספר מחלוקות בעם היהודי, כגון הפולמוס נגד השבתאות, המחלוקת בין החסידים למתנגדים, וכן המלחמה של מתנגדי הקבלה כנגד המקובלים.

ספר צוואות לגה"ק המקובל רבי נפתלי כ"ץ (צילום: היברובוקס)

הטענה המרכזית של מתנגדי רבי נפתלי היא, שהשריפה פרצה כתוצאה משימוש בקבלה מעשית ומאידך בכך שנמנע מקריאה למכבי האש, ותחת זאת הוא ניסה לכבותה באמצעות כתיבת קמיעות. אחד מצאצאיו של רבי נפתלי מבחירי קרתא דירושלים תובב"א, סיבר את אוזני שמתנגדי סבו הפיצו שמועות שרבי נפתלי רצה להשביע את "מלאך המים" לכבות את השריפה, אלא שבטעות "מלאך האש" הגיע והגביר את השריפה.

כך או כך, נבקש מכם גולשי כיכר השבת, שבעת שאתם מקיימים סגולה כזו או אחרת, שמרו על הוראות הבטיחות מטעם הגורמים המוסמכים במדינת ישראל.

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר