היסטוריה ואקטואליה

כשהמושל הכללי של עזה כתב "בקשת כניעה ללא תנאים"

"אני אלוף מוחמד פואד א-דגומי, המושל האדמיניסטרטיבי הכללי לרצועת עזה, מבקש ממפקד החזית של כוחות צבא הגנה לישראל שיקבל את כניעתי ללא תנאי" | בקשת כניעה זו נכתבה בשנת תשט"ו (1956), לאחר שלושה ימי לחימה | הסיפור המלא (היסטוריה)

ישראל שפירא | כיכר השבת |
טנקים ישראלים בעזה במבצע קדש, 1956 (צילום: מאת דובר צה"ל, CC BY-SA 3.0)
"אני אלוף מוחמד פואד א-דגומי, המושל האדמיניסטרטיבי הכללי לרצועת עזה, מבקש ממפקד החזית של כוחות צבא הגנה לישראל אלוף שמחוני שיקבל את כניעתי ללא תנאי עם כל השלטון האדמיניסטרטיבי בעזה ובכל הרצועה".

בקשת כניעה זו נכתבה בשנת תשט"ו (1956), לאחר שלושה ימי לחימה שכונו לימים 'מבצע קדש'.

היה זה שמונה שנים לאחר הקמתה של מדינת ישראל, שבהן היו חדירות של יחידות "פדאיון" עזתיות (כלומר "המחרפים נפשם בקרב") לשטח ישראל. חבריהן היו חיילים מיוחדים שהסתננו לישראל כדי לחבל ביישובה, להרוג בתושביה ולהפיל אימה על האוכלוסייה כולה.

בתגובה, ערך צה"ל פעולות תגמול נועזות ברצועה, האחת בליל 2 במארס 1955, והאחרת לאחר שמונה חודשים על הבסיס בח'אן יונס, בליל 31 באוקטובר 1955. כוחותינו הצליחו לחדור למתקנים הצבאיים ולחבל קשות בהם ובאנשיהם.

במבצע קדש, שנה לאחר מכן, אחרי שחדרו חיילי צה"ל למדבר סיני והביסו את הצבא המצרי, נערכו התקפות גם על רצועת עזה, ולאחר שלושה ימים היא נכבשה והועברה כולה לשלטון צה"ל. בתוך חודשים ספורים בלחץ אומות העולם נאלצה ישראל לפנות את הרצועה, והיא נמסרה מחדש למצרים, ולאורך הגבולות הוצב משמר האו"ם.

בלב העיר עזה ניצבה באותם הימים (וייתכן שעד היום) אנדרטה מצרית שבה נראה חייל מצרי מכוון נשק אל ישראל, כאות נקם. האנדרטה הוצבה לזכר המפקד המצרי של הפדאיון שנהרג בידי כוחותינו בפעולה צבאית.

בקשת הכניעה של המושל המצרי של עזה ורצועתה, לפני אלוף פיקוד הדרום (וילנאי, אנציקלופדיה לידיעת הארץ, ירושלים תשט"ז/1956)

"מלחמות עזה" הם רבות, שכן בעיר עזה, התיישבו בני אדם עוד לפני 3500 שנים, עקב מיקומה על "דרך הים", ולכך נטשו סביבה מלחמות רבות.

מדרום כבש אותה "תחותמס השלישי" בשנת 1468 לפני הספירה, והמשיך לדכות את המרד כנגדו שפתחו מלכי מגידו וקדש.

בשנת 332 לפני הספירה לאחר תשע שבועות של מצור, אלכסנדר מוקדון טבח בכל הגברים הלוחמים, ומכר לעבדות את הנשים והילדים.

אם אלכסנדר מוקדון תוך תשעה שבועות כבש את עזה, לאלכסנדר ינאי זה לקח מעט יותר, ובמשך שנה שלימה הוא ערך מצור על העיר, שבסיום כמו אלכסנדר מוקדון, צבאו טבח בתושבי העיר, והחריב את בתיהם.

המוסלמים הגיעו לאזורינו בשנת 635 לספירה, והחלו להתגורר בה במקביל לתושבים היהודים והנוצרים שקדמו להם.

במאה ה-12 הגיעו הצלבנים וכבשו את עזה, אלא שהמוסלמים שחררו אותה מידיהם בשנת 1187. עד שנת 1516, עזה הייתה תחת השלטון הממלוכי, ולאחריהם האימפריה העות'מנית שלטה במזרח התיכון.

ב-250 השנים האחרונות, העיר ידעה שוב ושוב מלחמות, החל בנפוליאון, דרך מלחמת העולם הראשונה ועד ימי תש"ח, מבצע סיני, מלחמת ששת הימים והנסיגה, ועד ההתנתקות והמלחמות-שבין-המלחמות, והמבצעים הרבים שמדינת ישראל לחמה בעזה.

כולנו תקווה שבעזרת השם, מדינת ישראל תתגבר על אויביה, החמאס – דאעש - נאצים, ובדיוק כמו מבצע קדש, כוחות הרשע יכנעו לכוחותינו, ובא לציון גואל.

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר