

"בשבועות האחרונים חלה עלייה במספר מקרי החצבת בישראל. מדובר באחת המחלות הזיהומיות המדבקות ביותר הידועות לאדם. לעיתים, סיבוכי המחלה עלולים להיות חמורים ואף מסכני חיים", מתריע ד"ר רוני פרבר, מנהל המחלקה לבריאות הציבור במאוחדת, שמביע דאגה מפני התפשטות מחלת החצבת בקרב הציבור.
לאור התפרצות החצבת הנוכחית בישראל, מצב זה מייצר סיכון מוגבר להתפשטות המחלה, אומרים מומחי מאוחדת, וקוראים לציבור להתחסן מהר ככל הניתן, כדי להגן על עצמם ולמנוע הדבקה המונית חלילה.
לדברי מומחי מאוחדת, חצבת מועברת מאדם לאדם דרך האוויר, באמצעות טיפות זעירות שמתפזרות בסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה. ניתן להידבק גם משהייה בחדר שבו שהה חולה – אפילו שעה לאחר שיצא ממנו, מה שמגביר משמעותית את הסיכון.
מומחי מאוחדת מסבירים כי הסימנים מופיעים לרוב בין 10 ל-14 ימים לאחר החשיפה לנגיף (לעיתים כבר כעבור 6 ימים או עד 21 יום). התסמינים כוללים: חום גבוה, דלקת עיניים, נזלת, שיעול, דלקת גרון ופריחה שמתפשטת בכל הגוף. אם מופיעים תסמינים, יש להימנע משהייה במרחבים ציבוריים ולתאם הגעה למרפאה או למיון תוך יידוע הצוות.
מי נחשב מחוסן נגד חצבת? לפי מומחי מאוחדת, מחוסן הוא מי שקיבל שתי מנות חיסון נגד חצבת לאחר גיל שנה, בהפרש של לפחות ארבעה שבועות ביניהן, מי שנולד לפני 1957, או מי שחלה בעבר במחלת החצבת.
למי שאינו יודע אם התחסן או כמה מנות קיבל, ממליצים במאוחדת לבדוק בפנקס החיסונים האישי. אם אינו ברשותכם או שאין בו מידע – ניתן לפנות לטיפת חלב, ללשכת הבריאות או לרופא המשפחה בקופת החולים לצורך בירור. מטופל בין השנים 1957-1977 שלא זוכר או אין תיעוד על קבלת 2 מנות חיסון, יכול להשלים מנת חיסון דרך רופא משפחה בקופת החולים.
חשוב לדעת, כי חיסון שניתן לפני גיל שנה לא נחשב כחלק מתוכנית החיסונים. ילדים שקיבלו מנת חיסון לפני גיל שנה, יצטרכו להשלים שתי מנות לאחר מכן. אם קיבלתם שתי מנות לאחר גיל שנה – אתם מוגנים לטווח ארוך, גם בבגרות.
במאוחדת מדגישים: אם נחשפתם לחולה חצבת, יש לפנות בדחיפות ללשכת הבריאות באזור מגוריכם. בהתאם לגיל ולמצב החיסוני, תישקל האפשרות למתן טיפול מונע: חיסון פעיל – מומלץ תוך 72 שעות מהחשיפה, וניתן עד 6 ימים לאחר מכן, או אימונוגלובולין (חיסון סביל) – לאנשים שאינם יכולים לקבל חיסון פעיל (תינוקות מתחת לגיל חצי שנה, מדוכאי חיסון). חיסון סביל יש לתת תוך 6 ימים מהחשיפה.
היכן ניתן להתחסן? ילדים עד גיל 6 – בטיפות חלב, ללא עלות. תלמידים בכיתות א'–ט' – במסגרת שירותי בריאות התלמיד, ללא עלות. תלמידים בכיתות ט'–י"ב – בלשכות הבריאות, ללא עלות. מבוגרים (מעל גיל 18) – יש לגשת לרופא המשפחה.
"המטרה היא בסופו של יום לחסן כמה שיותר אנשים, במהירות האפשרית", מדגיש ד"ר רוני פרבר, מנהל המחלקה לבריאות הציבור במאוחדת.
0 תגובות