70 שנה אחרי

תיקון עוול היסטורי: אלסקה הסירה מהמפה את "נחל נאצי"

שני אתרים טבעיים באלסקה שינו את שמותיהם הפוגעניים מתקופת מלחמת העולם השנייה, כחלק ממאמץ לכבד את התרבות וההיסטוריה של תושבי המקום הילידיים, וגם כי בהחלט הגיע הזמן (מעניין)

האי אונאלסקה באיים האלאוטיים (צילום: By Wanetta Ayers - http://www.fhwa.dot.gov/byways/photos/65168, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=689244)

שני אתרים טבעיים מרוחקים באיי אלסקה שינו השבוע את שמם, לאחר עשרות שנים שבהן נשאו שמות פוגעניים מתקופת מלחמת העולם השנייה. מועצת השמות הגיאוגרפיים של אישרה את ההחלטה פה אחד, כחלק ממאמץ לכבד את התרבות וההיסטוריה של תושבי המקום המקוריים.

אלסקה, המדינה הצפונית והגדולה ביותר בארה"ב, שוכנת מצפון לקנדה ובקרבת רוסיה, ומכירה ביותר מ-20 שפות ילידיות שונות, ביניהן שפת היופיק, האינופיאק, הדנאינה, והאוננגם טונואו – השפה של בני האוננגקס.

השמות החדשים, שנבחרו לנחל ולהר באיי האלאוטיים שבדרום-מערב אלסקה, מגיעים משפת האוננגקס, שהיו התושבים הראשונים של האזור.

הנחל שנקרא עד כה "נחל נאצי" וההר הסמוך לו, שנשא שם מעליב כלפי יפנים, שינו את שמותיהם ל: "קקצ'ים צ'יגאנה" – שפירושו "נחל קיבה", ול"קקצ'ים קיאא" – שפירושו "גבעת קיבה". הבחירה ב"קיבה" נובעת מכך שזהו תרגום של השם הילידי המסורתי של האי הסמוך – "קאנצ'יקס", שפירושו גם הוא "קיבת אדם", כנראה בשל צורתו הגיאוגרפית.

מי שיזם את השינוי היה מייקל ליבינגסטון, בן לשבט קוואלנגין, ששירת בעבר כקצין משטרה. ליבינגסטון גילה את השמות הפוגעניים כשעבד עם מפות והזדעזע למצוא מונחים כמו "נאצי", במיוחד לאור העובדה שאביו עצמו נלחם נגד הנאצים במלחמת העולם השנייה.

לדבריו, "לראות את המילה 'נאצי' על מפה אמריקאית בשנת 2020 – זה פשוט בלתי נתפס". מתברר שהשמות הללו נוספו באופן שרירותי למפות בשנות ה-50, פשוט מכיוון שהתחילו באות N והתאימו לסידור אלפביתי.

(כאמור, ארה"ב נלחמה בנאצים במלחמת העולם השנייה, אבל השם "Nazi Creek" לא נבחר כדי לתמוך בהם. השם נבחר באופן שרירותי, בגלל סדר אלפביתי או חוסר מודעות, ולא מתוך תמיכה או הסכמה עם האידאולוגיה הנאצית)

לאחר המלחמה הם נמחקו, אך חזרו למסמכים רשמיים בשוגג בשנות ה-2010, בעקבות סריקה לא מבוקרת של מפות ישנות.

המהלך מחזיר גם את סיפורם הכואב של בני האוננגקס עצמם, שחלקם הועברו בכפייה למחנות מעצר בתנאים קשים בזמן מלחמת העולם השנייה. רבים מהם מתו ממחלות והזנחה, ורק בשנת 1988 הכירה ממשלת ארה"ב בעוול שנעשה להם והעניקה להם פיצויים, בדומה למה שנעשה לאזרחים אמריקאים ממוצא יפני.

ליבינגסטון קיבל תמיכה רחבה במאבקו, מארגונים שבטיים, מוסדות תרבות, קהילות יהודיות ויפניות-אמריקאיות, וגם מהמוזיאון הילידי באנקורג' עד שבקשתו התקבלה רשמית.

המאמץ לשינוי שמות פוגעניים לא הסתיים כאן: כעת פועל ליבינגסטון לשנות שם נוסף "קוויסלינג קוב", המזכיר את שמו של משתף פעולה נורווגי עם הנאצים, וליבינגסטון טוען שגם שם זה אינו צריך להישאר על המפה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד במעניין: