
מכירים את הביטוי "דג מחוץ למים"? מתברר שלא כל הדגים שמעו עליו. הכירו את ה'אנאבס' – דג מיוחד במינו שמסוגל לנשום אוויר, לטייל על היבשה ואפילו לטפס על עצים. נשמע מוזר? חכו שתשמעו איך הוא עושה את זה.
דג האנאבס נפוץ בג'ונגלים הלחים של דרום-מזרח אסיה – בהודו, בבנגלדש, בתאילנד ובוייטנאם. הוא קטן יחסית, באורך של כ-20 ס"מ בממוצע, בעל גוף מוארך, צבע חום-זית עם גוון זהוב שמסייע לו להסוות את עצמו בין העלים, השורשים והבוץ. סנפיריו קצרים אך חזקים, ועיניו בולטות וערניות, כמו חייל בסיור.
במבט ראשון הוא לא נראה שונה מדג רגיל, אבל כשהוא יוצא מהמים ומתחיל לדדות מעדנות על הקרקע היבשה הוא בבירור לא נראה כדג רגיל.
אך מדוע יוצא דג האנאבס מהמים? הסיבה לכך פשוטה וקשורה בתנאים שבהם הוא חי. האנאבס מתגורר בסביבות ג'ונגלים טרופיים, אזורים שבהם תנאי המחיה משתנים במהירות ובאופן דרמטי. בעונה הגשומה, הנהרות, הביצות והאגמים מלאים מים בשפע, והחיים בהם שוקקים. אולם בעונה היבשה, המים הולכים ומתמעטים, שלוליות מתייבשות, נהרות מתכווצים, והדגים שנשארים מאחור עלולים להילכד ללא יכולת להימלט.
דג האנאבס, לעומת זאת, הוא יצור מיוחד שהבורא העניק לו התאמות מופלאות בדיוק בשביל הרגעים האלה. כאשר הוא מרגיש שמפלס המים יורד לרמה מסוכנת, הוא מתחיל להתכונן ליציאה אל היבשה. הוא מתקרב לשולי המים, בוחן את השטח, ולבסוף יוצא למסע יוצא דופן. הוא לא סתם נזרק על החוף, אלא עושה זאת בצורה מחושבת: תחילה הוא שואף אוויר בוחן היטב את הסביבה ויוצא לדרך.
אבל מה באמת מאפשר לאנאבס לבצע את כל המופע הזה? מה יש בו, שמאפשר לו להחזיק מעמד מחוץ למים, לעיתים עד 48 שעות רצופות, ולנוע מרחקים של למעלה מ-200 מטרים באוויר הפתוח?
כדי להבין זאת, צריך להתבונן בשתי מערכות עיקריות בגופו.
נשימה כפולה – גם זימים וגם "ריאה"
המערכת הראשונה היא מערכת הנשימה. רוב הדגים קולטים חמצן רק מהמים, דרך הזימים, ולכן כשהם מחוץ למים – הם פשוט נחנקים. האנאבס, לעומת זאת, ניחן באיבר ייחודי הנקרא "איבר המבוך" (Labyrinth Organ) – מבנה דמוי ריאה, עשוי קפלים דקים ועשיר בנימים, שמאפשר לו לקלוט חמצן ישירות מהאוויר.
המערכת הזו לא פועלת כל הזמן – אלא רק כאשר הדג מחוץ למים, או כשהחמצן במים דל מאוד. זו מערכת גיבוי, שנטועה בו מהבריאה, ומופעלת רק כשצריך. זו הסיבה שהוא יכול לנוע באוויר הפתוח, ולנשום כמעט כמו בעל חיים יבשתי – בלי צורך ב"מים על הזימים" כמו רוב הדגים.
מערכת שנייה – וקריטית – היא העור של האנאבס. בעוד שדגים רגילים מתחילים להתייבש תוך דקות מחוץ למים, האנאבס מצויד בשכבת ריר מבודדת שמכסה את גופו ומפחיתה את איבוד המים. שכבת הריר הזו שומרת על העור לח, מגינה מפני התחממות מהירה, ומאפשרת לו לשהות אפילו בשמש פתוחה בלי להתייבש – כל עוד הוא שוהה בקרקע לחה או מוצא מקומות מוצלים למנוחה. בנוסף, האנאבס ממעט לזוז כשהתנאים קשים – הוא נכנס למצב תרדמתי זמני, מאט את חילוף החומרים, וכך מאריך את זמן ההישרדות שלו מחוץ למים.
גם תנועתו של האנאבס אינה מקרית. הוא אינו קופץ כמו דג שהוטל על החוף – אלא זוחל ממש, תוך שימוש בגלי תנועה שמועברים לאורך גופו, וסנפיריו משמשים כעוגנים קטנים שמסייעים לו להיאחז בקרקע. התנועה הזו מזכירה שילוב בין תולעת לזוחל – והיא יעילה להפליא.
לאחר שהאנאבס מתרגל לנשימה החדשה שלו באוויר הפתוח, הוא מתחיל לנוע. תחילה הוא זוחל באיטיות רבה על הבוץ הרטוב בשולי השלולית, כשהוא משתמש בסנפיריו כאילו היו זוג רגליים קטנות. הסנפירים האלו אינם סנפירים רגילים – הם עבים יותר, חזקים, בעלי שרירים מוצקים, ומאפשרים לו להתקדם בצורה הדומה לזחילה. לפעמים הוא אף נעזר בתנועות מתפתלות של גופו, כאילו היה נחש או לטאה קטנה, ומצליח לטפס ולדלג בין שורשים, אבנים ועלים.
המסע שלו על הקרקע אינו קל. לעיתים הוא לוקח כמה שעות ארוכות, לפעמים אף ימים שלמים. אבל האנאבס לא מוותר – הוא נעצר למנוחה קצרה מדי פעם, כשגופו לח, כדי למנוע התייבשות, ואז ממשיך. לעיתים, כשהוא נתקל במכשול כגון שיח או עץ קטן, הוא מפתיע שוב – ומצליח להיאחז בענפים, לטפס בזהירות מעלה, ואפילו לעבור מעל המכשול. המראה הזה, דג שמטפס על עצים, הוא כל כך מוזר ונדיר, עד שקשה להאמין למראה העיניים. אבל דג האנאבס מסוגל לטפס אף לגובהנ של חצי מטר!
בסוף מסעו, האנאבס מגיע למקווה מים חדש, מקום שבו יוכל להמשיך לחיות, לחפש מזון ולהתרבות. אם היינו רואים את דג האנאבס לא היה לנו גרם של מושג שהוא דג יוצא דופן, הוא נראה הדג הכי משעמם בעולם, ואולי דווקא מראהו בא להראות לנו שבבריאה יש חכמה עצומה שאינה טמונה דווקא בדברים הנוצצים ביותר אלא אפילו הדברים הפשוטים והקטנים כוללים בתוכם חכמה עצומה ועמוקה לאין שיעור.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
0 תגובות