עדות מצמררת

"השומר הוציא אולר וחתך לי את הפאות עם העור"

"כל בוקר אמא קשרה לי את שתי הפאות, יום אחד הפאה השתחררה לי, השומר הוציא אולר, תפס לי את הפאה ועם העור חתך לי" • עדותו המצמררת של מנחם הברמן שנבחר להדליק משואה (חדשות)

מנחם הברמן נולד ב-1927 בעיר אורלובה בצ'כוסלובקיה וגדל בעיר מונקץ', השני מבין שמונה ילדיהם של יהודה-לייב ורחל הברמן. ההורים היו בעלי מחלבה חסידים, ובילדותו סייע מנחם בעבודות המחלבה ובשילוח תוצרתה ללקוחות.

בשלהי 1938 גויס האב יהודה-לייב לצבא הצ'כוסלובקי ומנחם נאלץ להפסיק את לימודיו ולהחליפו במחלבה. בעקבות ועידת מינכן סופחה מונקץ' וסביבתה להונגריה. באביב 1940 גויס האב לשירות העבודה של צבא הונגריה ונשלח לחזית המזרחית. ערב בר המצווה של מנחם ביצעו חיילים הונגרים פוגרום סמוך לבית הכנסת ורצחו שלושה מהמתפללים. "זאת הייתה חגיגת בר מצווה באווירה של תשעה באב", אומר מנחם.

באביב 1944 הקימו הגרמנים גטו במונקץ'. 21 בני המשפחה נדחסו בדירה בת שני חדרים, בתנאי מחסור ורעב. מנחם וחבריו גויסו לעבודות כפייה.

במאי 1944 גורש מנחם עם יהודי הגטו לאושוויץ ברכבת בקר. בסלקציה על הרמפה עזר מנחם לאחיו הקטן בנימין, אך הם הופרדו ובנימין שולח לתאי הגז עם האם ועם עוד חמישה מאחיו. אחותו הגדולה, שלא שולחה לתאי הגז, נפטרה ממחלה, וכך נותר מנחם יחיד מכל משפחתו. על זרועו קועקע המספר 10111 A, והוא הועסק בפינוי אפר מתעלות המשרפות, באיסוף צואה לייצור קומפוסט ובקציר תבואה.

כעבור זמן הוא התגלה כסייס מוכשר, והוביל ציוד ומזון ברחבי אושוויץ-בירקנאו. בזכות המזון שנקרה בדרכו בעבודה הזאת עלה בידיו לשרוד, אם כי פעמים רבות היה כפסע בינו לבין המוות: הוא נחלץ ממלתעות כלב שאיים לשסעו, עמד להיות מומת בידי קצין ס"ס לאחר שנתפס עם מזון בשקו, נפל ל"אגם" אפר אדם מהמשרפות וכמעט טבע בו.

בינואר 1945 הוצאו מנחם ושאר אסירי אושוויץ לצעדת מוות שבה נספו רבים מחבריו. האסירים הועלו על קרונות פתוחים והוסעו מערבה כשהם מתכסים בבגדי חבריהם המתים. במהלך הנסיעה הפציצו מטוסים את השיירה. מנחם נפצע והוציא בעצמו רסיס שחדר לכתפו.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (17%)

לא (83%)

הצטרפו עכשיו לקבוצת העידכונים של כיכר השבת

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

13
אנא ה' נקום נקמת דם עבדיך השפוך ולירושלים עירך ברחמים תשוב.
אני
12
וענקים מול חבורה של אלימים חלאות אדם
james
11
גיוס זה כמו רצח.התורה היא ששומרת על העם היהודי
יח
10
לא נתפס. כל פעם מזעזע מחדש. לא נ ת פ ס
שני
9
רק נקמה בנאצים ובצאצאיהם וכך זה נראה שהולך להיות המוסלמים באירופה הולכים להכניס את הנוצרים למחנות ריכוז צריך לקרוא את הספר מותה העצוב של אירופה של דאגלס מאריי יבין שזה כבר כאן עונש על למעלה מאלף שנות אנטישמיות ועלילות דם שנהרות דם יהודי זרמו באירופה ורדיפות כמו שרק עשיו יודע כולם מתרכזים בנאצים
אליהו ראש ברזל
8
שנזכה לזכור כל השנה כולה את נרצחי השואה ואת חיילי ישראל ולא 2 דקות בשנה
חובלי
7
גם שוטרים ישראלים וגם הספרים של הסכנות תלשו פאות של יהודים שנצי עשה את זה זה לא מרגש אבל אם יהודי עשה את זה זה מזעזה
גדעון
6
הציונים כאן בארץ גזזו לילדי העולים את פיאותיהם ואמרו להם שכאן בארץ לא צריך לקיים יותר תורה ומצוות עפ"ל בוא לא נטאטא את זה מתחת לשטיח!!
להודות על האמת
5
כמובן שאין השוואה בין שני תקופות טרגדיות אלו, אבל כן, צריך לדעת ולזכור גם עולי תימן הצדיקים והתמימים עברו שואה כאן במדינת ישראל! חטיפת ילדיהם, ניסויי רפואה לילדיהם משל היו לעכברי מעבדה! ועוד ועוד, עצוב!!!
מאיר
דרוש קטגור נגד עם ישראל, אתה נראה מתאים.
השטן
ישראל הם אפילו לא הערב רב
שפוי
לצערינו כל הזמן יש לנו ניסיונות.. ובכל מקום שהיינו..ליהודים המזרחיים קרו דברים נוראים!!! וליהדות אירופה הייתה השואה האיומה!!! וכמובן שאסור לשכוח! הדבר היחיד שנשאר לנו לשות זה לבקש משיח שיבוא במהרה ויגאל אותנו מצרותינו תכף ומיד ממש!!
אני
4
לא השוואה כלל, מי אמר שזו השואה רק תזכורת לשואה בארץ לזכור ולא לשכוח
גם פה השמידו

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבארץ: