

משרד הפנים מציע לשנות את שיטת הזיהוי בתעודות הזהות והדרכונים של אזרחי ישראל. תזכיר חוק חדש שפורסם היום (שלישי) מציע לבטל את השימוש ב"תמונות מופחתות" – התמונות שנמצאות כיום במסמכי הזיהוי שלנו.
מדובר בתמונה שעוברת עיבוד מיוחד כך שלא ניתן יהיה לזהות בעזרתה אדם באמצעים ממוחשבים. כלומר, התמונה כן מופיעה בתעודה, אבל נועדה לשמש רק לזיהוי בעין אנושית – למשל, על ידי פקיד בלשכת האוכלוסין או בביקורת דרכונים. זהו פתרון שנקבע לפני כעשור כדי לשמור על פרטיות, ולא לאפשר מעקב ביומטרי אוטומטי אחרי אזרחים.
בשנים האחרונות חלה התקדמות בתוכנות זיהוי הפנים, וכיום הן מצליחות לזהות אנשים גם מהתמונות "המופחתות". ניסויים שנעשו ברשות הממשלתית שמפקחת על תחום הביומטריה הראו שתמונות שאמורות להיות "מוחלשות" – מזוהות בדיוק כמעט מלא, כמו תמונה ביומטרית רגילה.
המשמעות היא שפגיעה בפרטיות כבר מתרחשת בפועל. למשל, אדם יכול להצטלם ברחוב במצלמת אבטחה, או להעלות תמונה לרשת – ותוכנה מסחרית או פרטית תוכל לזהות אותו לפי התמונה מתוך תעודת הזהות, מבלי שאיש ביקש את רשותו או עדכן אותו.
מה שהיה אמור להיות מוגן – כבר לא באמת מוגן. בעקבות ההתפתחויות, משרד הפנים מציע לבטל את השימוש בתמונות "מופחתות" ולעבור להסדר חדש, שיאפשר זיהוי מדויק במידת הצורך – אך יכלול אמצעים וחוקים חדשים להגנה על פרטיות האזרחים.
רשות האוכלוסין גיבשה מתווה עדכני בשיתוף עם הרשות לניהול המאגר הביומטרי והממונה על הביומטריה. תזכיר החוק פורסם ב־19 במאי 2025, והציבור מוזמן להעביר הערות עד 9 ביוני בחצות. ההצעה צפויה להשפיע על הדרך שבה המדינה מזהה אותנו במסמכים רשמיים – ועל האיזון בין יעילות טכנולוגית לבין פרטיות.
0 תגובות