המלחמה על הכסף

ראשי הרשויות בצפון זועמים: "זה לא שיקום, עובדים עלינו"

הממשלה אמנם הציגה תכנית לשיקום הצפון בעקבות המלחמה, אבל ראשי הרשויות טוענים בתוקף: "רוב הכסף כבר תוקצב בעבר ואין מענה לתושבים" | יו"ר פורום קו העימות: "זאת הצעה לא אפויה ולא קשורה למציאות, שבאה רק בגלל לחץ ציבורי"  | חדשות

יוני גבאי | כיכר השבת |
נתניהו בפגישה עם ראשי הרשויות בצפון (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ)

אם שואלים את ראשי הרשויות בצפון, תכנית השיקום שהציגה הממשלה בסכום של מליארדי שקלים אינה נותנת מענה אמיתי לצרכי התושבים. חלק מהם טוענים כי  מדובר במיחזור של תוכניות קיימות.

אביחי שטרן ראש עיריית קריית שמונה מסביר: "אם מסתכלים באמת על התוכנית, מדובר ב־700 מיליון שקלים לכל הצפון. זאת לא ההחלטה שתשאיר אנשים לגור כאן"

לפי פרסום של העיתונאי עידן אבני ב'ישראל היום', בעוד כותרת ההצעה עוסקת במענה מיידי ובתוכנית פיתוח רב־שנתית, להשבת המפונים מיישובי קו העימות ולפיתוח דמוגרפי וכלכלי של האזור, בפועל התוכנית ממחזרת תוכניות שכבר הובטחו בעבר של השקעה בביטחון באמתלה של פיתוח הצפון.

מהדיווח עולה כי ראשי הרשויות ציפו שהתקציב יעזור להם לטפל ביישובים המפונים ולהחזיר אליהם את התושבים, אך לדבריהם הוא לא מטפל בתושבים ומלא בהצעות ממוחזרות שנקבעו עוד לפני המלחמה. כך, נקבע ש־1.4 מיליארד שקלים יופנו לתוכנית "מגן הצפון" שאמורה לתקצב בניית ממ"דים בבתים שאינם ממוגנים. לאחר שהממשלה הקודמת הקצתה לכך 500 מיליון שקלים בשנה, הממשלה הנוכחית קיצצה את התקציב ל־100 מיליון שקלים - וכעת רוצה להחזיר את הכסף על חשבון ההשקעה בצפון.

דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה, אמר ל'ישראל היום': "אין בתוכנית הטבות מס, עידוד צמיחה, עידוד עסקים. צריך לחשוב באופן יצירתי. עובדים עלינו בעיניים. שלחו לנו תוכנית, ואחרי שעתיים הציגו לנו אותה. זה אומר שהם כבר קיבלו את ההחלטה, ומה שנותנים עכשיו לא ייתנו אחר כך.

"הכניסו בהחלטה יישובים מפונים ויישובים שלא פונו ולא נפגעו כלכלית, רק כדי לספק את הבייס הפוליטי שלהם וכדי לרצות את כולם. הכניסו תוכניות כמו 'מגן הצפון', אוניברסיטה, חצי מיליארד לחינוך, לבניית מוסדות מחוץ ליישובים שפונו. ההחלטה צריכה להיות רק ליישובים המפונים".

אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה מחדד את הדברים: "בפועל, בין החשיבה על התושבים, לבין מה שעשו זה שמיים וארץ. ההחלטה הזאת ממחזרת החלטות גדולות, וכדי להשאיר את התושבים צריך לתת הרבה יותר מזה. יש לנו 40% שאמרו שלא יחזרו ו־13% שלא יחזרו בכל מקרה. מה עם מס חברות, פטור ממס הכנסה, סל תמריצים שיעזרו לנו להחזיר תושבים?"

יצוין כי בנוסף על כך נקבע כי מרכיבי הביטחון ביישובים יתוקצבו ב־500 מיליון שקלים מתקציב משרד הביטחון, תקציב נוסף יושקע במיגון מוסדות ציבור ובתי ספר שלא נכללים בתוכנית מגן לצפון, 100 מיליון שקלים נוספים להשמשת מקלטים ציבוריים ו־220 מיליון שקלים להקמת חטיבה טקטית של משמר הגבול, כחלק מהמשמר הלאומי שבאחריות השר לביטחון לאומי. "אם מתוך 3.5 מיליארד שקלים נוריד 2.5 מיליארד שקלים שעוסקים בביטחון - מה יישאר?", תוהה שטרן.

משה דוידוביץ', יו"ר פורום קו העימות וראש המועצה האזורית מטה אשר, טוען שהתוכנית לא מגובשת: "נושא הביטחון בוודאי לא צריך להיות בתוך ההחלטה הזאת. הם הכניסו הרבה דברים כדי להגיע למספרים גדולים".

כעת ממתינים ראשי הרשויות שמישהו במשרדי הממשלה הרלוונטים כמו שרי הכלכלה והאוצר יתעשתו ויבינו כי התכנית שהוצגה אינה מספקת את הצורך המיידי והדחוף ונדרשת עשייה שתביא רווחה לתושבים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר