היסטוריה ואקטואליה

הנהר הארוך והיפה ביותר | כך גבולה של מדינת ישראל כמעט ונקבע על נהר הליטני

משלושה אפיקים זורם הליטני, הנהר הארוך והיפה ביותר בלבנון. 170 הקילומטרים שלו מתחילים בהרים שמעל בעלבכ שבצפון מזרח, זורמים דרומה ולבסוף מערבה דרך עמק הבקאע הפורה, עד שהם מתאחדים עם מי הים התיכון ליד העיר ההיסטורית צור | ישראל שפירא בעקבות הנהר שעלה השבוע שוב לכותרות (מגזין כיכר)

|
11
| כיכר השבת |

משלושה אפיקים זורם הליטני, הנהר הארוך והיפה ביותר בלבנון. 170 הקילומטרים שלו מתחילים בהרים שמעל בעלבכ שבצפון מזרח, זורמים דרומה ולבסוף מערבה דרך עמק הבקאע הפורה, עד שהם מתאחדים עם מי הים התיכון ליד העיר ההיסטורית צור. אך ללא ספק, הפנינה שבכתר של הליטני היא "ברך הליטני" המפורסמת.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

"ברך הליטני" הוא עיקול חד של 90 מעלות בזרימת הנהר, הנמצא דרומית למצודה הצלבנית העתיקה בופור. כאן, כמו בהחלטה פתאומית, הליטני מסובב את מסלולו מדרום למערב, ומתקרב מאוד לקו הגבול בין לבנון לישראל. למעשה, זהו המרחק הקצר ביותר בין שתי המדינות - רק 4 ק"מ צפונה מגדר המערכת.

'ברך הליטני' העובר לצד גבול ישראל לבנון (צילום: גוגל מפות)

מה שהופך את האזור הזה למיוחד עוד יותר הוא הקירבה יוצאת הדופן בין הליטני לבין שניים ממעיינות הירדן. נחל עיון זורם במקביל לליטני במרחק של 3 ק"מ בלבד באזור העיירה מרג' עיון, ואילו אחיו נחל שניר (או בכינויו הערבי, חצבאני) נמצא רק 5 ק"מ מזרחה, ליד הכפר כאוכבא זוהי מפגש נדיר ומרתק בין שתי נחלים משמעותים כל כך באזורנו.

סביב מקור שמו של נהר הליטני יש כמה תיאוריות מעניינות. על פי התאולוגים ברט דנטון ארמן ורוברט מקנייר פרייס, השם "ליטני" מגיע מדמותו של "לוטן", מפלצת ימית או דרקון בעל 7 ראשים מהמיתולוגיה הכנענית. הליטני, בזרימתו הנחשית לאורך הבקאע, הזכיר לתושבי קדם את היצור האגדי הזה[1].

הליטני הוא עורק מרכזי בהיסטוריה של האזור, ובימי קדם שימש כקו הגבול שמנע מהממלכה הסלאוקית להתפשט מערבה לשטחי בית תלמי (עד למאה ה-3 לפנה"ס בערך). אבל אולי החלק המרתק ביותר בסיפורו של הנהר קשור דווקא לזהותו היהודית של האזור.

יש המבארים שגבולות נחלותיהם של שבטי אשר ונפתלי מימי התנ"ך הגיעו עד לאזור "ברך הליטני". המשנה אף מזכירה את "הנהר" כאחד מגבולותיה[2] של ארץ ישראל לעניין קיום מצוות התלויות בארץ: "שָׁלֹשׁ אֲרָצוֹת לַשְּׁבִיעִית. כָּל שֶׁהֶחֱזִיקוּ עוֹלֵי בָּבֶל, מֵאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל וְעַד כְּזִיב, לֹא נֶאֱכָל וְלֹא נֶעֱבָד. וְכָל שֶׁהֶחֱזִיקוּ עוֹלֵי מִצְרַיִם, מִכְּזִיב וְעַד הַנָּהָר וְעַד אֲמָנָה, נֶאֱכָל, אֲבָל לֹא נֶעֱבָד. מִן הַנָּהָר וּמֵאֲמָנָה וְלִפְנִים, נֶאֱכָל וְנֶעֱבָד" (שביעית ו, א).

כוחות צה"ל על הליטאני בלבנון (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי שלדג בנהר הליטאני (צילום: דובר צה"ל)

ההיסטוריה היהודית של הליטני המשיכה גם בעת החדשה. אחרי מלחמת העולם הראשונה, כשבריטניה וצרפת שרטטו מחדש את מפת האזור, הציעו מנהיגי התנועה הציונית בהובלת חיים ויצמן לקבוע את הגבול הצפוני של הבית הלאומי היהודי בנהר הליטני, עד 25 מיילים צפונית ל"ברך".

ההצעה התבססה במידה רבה על נימוקיו של הפעיל הציוני ואיש העסקים שמואל טולקובסקי, שטען שלמוסלמים מדרום לליטני יהיה קל יותר להשתלב בישוב היהודי מאשר לנוצרים בצפון הנהר, וגם הזכיר שהקהילה היהודית בצור ראתה עצמה חלק מארץ ישראל.

"הקהילה היהודית בצור ראתה עצמה חלק מארץ ישראל". הפעיל הציוני שמואל טולקובסקי (צילום: מאת דוד תדהר - נחלת הכלל)

אולם למרות תמיכתו של נשיא ארה"ב וודרו וילסון, ראש ממשלת בריטניה לויד ג'ורג' התעקש על הגדרת הגבולות על פי הפסוק התנ"כי "מדן ועד באר שבע". כך, בהסכם צרפתי-בריטי שכונה "סַייקְס–פּיקוֹ" (1921), נקבע הגבול הנוכחי. [מסתבר שאם ערל זה, היה מאמין בתורה שבע"פ שביארה את גבולות הארץ ע"פ כיבושי העם היהודי לאורך הדורות (ככיבוש עולי מצרים ובבל וכו'), היה חוזר בו מדעתו].

הסכם 'סייקס פיקו' לא מנע מאישים ציוניים להמשיך לדבוק בתפיסה שהליטני הוא חלק מישראל. התוכניות להשקיית הנגב בתקופת המנדט שיזם שמחה בְּלַאס ("תוכנית בלאס", וכן "תוכנית הייס"), כללו שימוש ב-300 מיליון ממי הליטני.

הגאוגרף אברהם ברוור בספרו "הארץ" (1929) קבע כי גבולה הצפוני של א"י הוא בקעת עיון ונחל "אל-קסימיה" (הוא הליטני). לדבריו, יהודי חצביה הסמוכה נהגו לקבור את מתיהם בבקעת עיון בהיותה אדמת ישראל.

נשיא ארה"ב וודרו וילסון שתמך בהצעה בה הליטני נחשב כארץ ישראל (צילום: מאת James E. Purdy - image)

סיפורו המופלא של הליטני - על מימיו השוצפים ועל עברו הסוער - ממשיך להתפתל ולזרום בין התקופות, בין עמים ותרבויות. וכמו הנהר עצמו, שמחבר בין נופים כה שונים מצפון ועד דרום, כך גם ההיסטוריה שלו קושרת יחדיו פרקים מרתקים בתולדות הארץ הזו - מלפני אלפי שנים ועד ימינו אנו. אולי בזכות זאת, ולמרות הקווים הפוליטיים שחוצים אותו כיום, ימשיך הליטני תמיד לזרום, כמו עורק חיים המאחד את כולנו, ויהי רצון שנוכל לבקר בו ולטבול במימיו הקדושים מתוך ביטחון מלא.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

כתבה זו מתפרסמת לע"נ נשמת חוקר ארץ ישראל ז'אבו ארליך הי"ד שנפל בקרב בלבנון בתאריך י"ט חשון. יתן השם ויהיה מליץ יושר עלינו.

[1] השם היווני של הלינטי, - "לאונטס" (Leontes) והרומי "ליאונטס" (Λέοντες) קשורים דווקא לאריות.

[2] מחלוקת היא האם המדובר על עולי מצרים, או עולי בבל.

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

11 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

6
לא צריך שבנתיים יהיה שלנו בגלל שאין דרך ארץ לכבוד ה'. שלא ירחצו בו 'במעורב תוך חילול שבת' ארץ ישראל ניתנה ל'יהודים' אוהבי ה' בלבד! ולא לציונים שתלטנים כופרים,כפויי טובה. שחושבים שהכל שלהם וביזכותם. טיפשים!
אנונ
דעה עקומה במיוחד. הארץ ניתנה לכל עם ישראל באשר הוא.
חנניה
הטיפש היחיד פה זה אתה, קל לך לדבר אתה יושב בבית לומד תורה ולא עושיה כלום מלבד זה, יש חיילים עכשיו בקרב שצריכים שיתפללו עליהם ויחזקו אותם ולא יתריסו ככה אז מציעה לך לכבד ולסתום תפה
רוני
כנראה חרדי, חושש שיצטרכו חרדים לצבא כי המדינה. גדולהה? אלפי שנים נדחתה גאולת הארץ והקמת מדינה יהודית בארץ ישראל בגלל רבנים,,כולם פחדו בזיקנתם שלא תישאר להם קהילה . לכן מנעו ציונות..עד שקמו ציונים חדשים שלא שעו למוגבלים האלה
יוסך המסביר
5
הנהר במשנה ובכל מקום ביחס לגבול הצפוני הוא נהר פרת. תחפשו בכל המקורות ותראו
אלי
נכון הפרת זה מה שכתוב וזה הרבה יותר צפונה מהליטאני בכל אופן ארץ ישראל נקנית מתוך דברי תורה כל לימוד עוזר לכבוש עוד ועוד רק התורה!!!!!!
ב'ה
עיון קל במשנה מדובר בנהר ליטאני ולא פרת. לה היה אף פעם כיבוש עד נהר הפרת
יוחנן
4
הליטני תהיה לעתיד לבוא בגבולות ארץ ישראל??
וואו
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות