
ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, בראשות ח"כ יאסר חוג'יראת, סיירה אמש (ראשון) באתרים ההרוסים במכון ויצמן למדע, שנפגעו באופן חמור במתקפת הטילים האיראנית האחרונה. הסיור חשף את ממדי ההרס חסרי התקדים למתקני המחקר המובילים של ישראל, כאשר הנשיא, פרופ' אלון חן, הציג לחברי הוועדה את תמונת המצב הקשה ואת האתגרים הניצבים בפני שיקום המוסד.
במהלך הסיור, נחשפו חברי הוועדה, בהם חברי הכנסת אלי דלל, יוראי להב הרצנו ומטי צרפתי הרכבי, להיקף הנזקים: כ-112 מבנים במתחם המכון נפגעו, מתוכם 65 מבנים מדעיים ומבני שירות חיוניים למחקר. חמישה מהמבנים ספגו פגיעה קשה במיוחד, ואף אחד מהם קרס כליל. בנוסף, עשרות מבנים נוספים ניזוקו בדרגות שונות, תשתיות קריטיות הושבתו, ו-52 מעבדות מחקר, יחד עם 6 מעבדות שירות במחלקה לתשתיות מחקר ביולוגי, יצאו מכלל פעולה.
כזכור, ב־15 ביוני 2025 נפל טיל בליסטי ששוגר מאיראן ופגע ישירות במבני מחקר של המכון במסגרת תגובה למבצע “עם כלביא”. עשרות שנים של מחקר בתחומי הביולוגיה, הביוכימיה ומדעי החיים ירדו לטמיון.
פרופ' אלון חן, נשיא מכון ויצמן למדע, תיאר את המצב כ"נזק חסר תקדים", והעריך את העלות הכספית של השיקום בטווח שבין מיליארד וחצי לשני מיליארד שקלים. לדבריו, "חלק מהמעבדות הושבתו לחלוטין בעקבות ההדף שנגרם מפגיעת הטילים. זוהי פגיעה מהותית בליבת המחקר המדעי של מדינת ישראל".
פרופ' חן הדגיש כי מכון ויצמן הוא "נכס לאומי", וציין כי "כך ראו אותנו גם התוקפים". הוא הוסיף כי כ-60% מהחוקרים הבינלאומיים עזבו את המכון מאז פתיחת המתקפה האיראנית, אם כי קיימת אמונה שישובו בקרוב.
הבעיה המרכזית בשיקום היא העדר מנגנון פיצוי הולם לידע ולמחקר. לדברי פרופ' חן, "מס רכוש יחזיר לכל היותר 50% מהנזק", מה שמשאיר צורך לגייס כמיליארד שקלים נוספים. הוא הדגים את הפער בכך שמיקרוסקופ מתקדם בשווי 5 מיליון שקלים יוערך במס רכוש ב-200 אלף שקלים בלבד עקב שחיקה, פער ש"לא מכסה את הפגיעה בידע וביכולות". המכון כבר נאלץ לפרוץ את מסגרת התקציב והעביר עשרות מיליוני שקלים מהקרן לשיקום, תוך בקשה דחופה למקדמות מהמדינה. ובמכון כבר מבינים ש‘ידע אי אפשר לפצות’.
0 תגובות