הרב צבי גרינשפן, מומחה להיסטוריה תנ"כית, מתארח באולפן בתוכנית מיוחדת על צום שבעה עשר בתמוז, בהגשת יוסי עבדו, בה חושף ממצאים שמשנים את התפיסה על גדולת המקדש והחיים היהודיים לפני אלפיים שנה.
הוא חושף כי על פי חישובי הגמרא, בפסח אחד הגיעו למקדש לפחות 13 מיליון ו-200 אלף יהודים. "אגריפס המלך ספר את מספר הקורבנות - מיליון ומאתיים אלף קורבנות פסח, וכל קורבן לפחות 11 איש".
עוד הוא מציג גילוי מדהים: "החוקר ברקלי מצא לפני 160 שנה שער בגובה 11.60 מטר ורוחבו 5.80 מטר. כשמחשבים לפי המשנה שהשערים רוחבם עשר אמות - מתקבלת בדיוק אמת החזון איש של 58 סמטימטר".
לדבריו, בחפירות ברובע היהודי התגלו בתים מפוארים בני שלוש קומות עם יותר מעשרה חדרים. "חדרי אוכל אדירים שמתאימים ל-60-70 איש, ומקוואות פרטיים לכל בית". הרב גרינשפן מסביר: "מצאו כלי אבן לאכילה - סירים, מגשים ושולחנות מאבן, כי האבן אינה מקבלת טומאה".
עוד מביא גילוי מפתיע: "מרדכי היהודי היה אחראי על המחירים בשוק, שלא יגבירו מהעולים לרגל". הרב מתאר את מערכת הפתקים המתוחכמת: "קונים פתק במקום כסף, והספק נותן את הקורבן תמורת הפתק - כדי שיהיה הכל באמונה".
הרב גרינשפן מסביר: "144 דונם זה השטח של הר הבית. חצי מיליון איש נכנסים בשעה עשר בבוקר, עושים הקפה, ויוצאים בשעה שתים עשרה. וככה כמה פעמים ביום במשך שבעה ימים". הגמרא מתארת מערכת תנועה מעגלית דרך שני שערי חולדה כדי למנוע צפיפות".
יוסי עבדו מגיש לכם ראיון יחיד במינו עם מומחה שמכיר כל אבן בעיר העתיקה. הממצאים הארכיאולוגיים מחברים אותנו ישירות לגדולת העבר ומוכיחים את דיוק המסורת היהודית. מהשער שמוכיח את אמת החזון איש ועד למערכת האירוח החינמי לעולי הרגלים - כל פרט מגלה את הפאר והגדולה של ירושלים ובית המקדש.
צפייה חובה לכל מי שרוצה להתחבר לירושלים של מעלה דרך ירושלים של מטה, ולהבין איך נראו החיים כשבית המקדש עמד במקומו.













0 תגובות