הכח המאחד

מה מניע אנשים להתאחד בזמני מלחמה?

עד לפני שבוע העם היה חצוי והשמצות דו צדדיות הוחלפו. למרות הרציונל הברור לאחדות בימי מלחמה, ננסה להבין את המניע הפסיכולוגי: מה מניע יחידים להתאחד בעתות מלחמה, לזרוק הצידה את הקונפליקטים הפנימיים שלהם ולהתמקד במטרה קולקטיבית?

טובה אור | כיכר השבת |
מה מניע אנשים להתאחד בזמני מלחמה? (צילום: שאטרסטוק)

לא להאמין שעד לפני שבוע העסיק אותנו נושא אחד: הרפורמה המשפטית. העם היה חצוי והשמצות דו צדדיות הוחלפו. רק בשמחת תורה האחרון סוגיית המחיצה איימה על כולנו. זה אולי מוזר, אך לא מפתיע. עם ישראל בכל הדורות, בעת צרה, ידע להתעלות מעל המחלוקות הפנימיות ולהתאחד יחד למען המטרה המשותפת בתמיכה הדדית, בשותפות ולחימה יחד. הגלות הארוכה ונחלי הדם הזועקים מן האדמה חתמו אצלם שותפות אמת בשעת צרה.

ובכל אופן, למרות הרציונל הברור לאחדות בימי מלחמה, ננסה להבין את המניע הפסיכולוגי: מה מניע יחידים להתאחד בעתות מלחמה, לזרוק הצידה את הקונפליקטים הפנימיים שלהם ולהתמקד במטרה קולקטיבית?

זהות משותפת ולאומיות

בתקופות מלחמה, אחד הכוחות המאחדים החזקים ביותר הוא פיתוח של זהות לאומית משותפת. לעתים קרובות אנשים מניחים בצד את ההבדלים ביניהם ומאמצים זהות לאומית משותפת, שהופכת למוקד המאמץ הקולקטיבי שלהם. תחושת שייכות זו לאומה יכולה להתגבר על מחלוקות פנימיות ולטפח מחויבות משותפת להגן על המולדת.

אצל כל יהודי באשר הוא יש תחושת זהות יהודית עמוקה. קשר בל ינתק של יהודים בכל תפוצות העולם. גם אצל יהודים המפגינים ניתוק וחוסר קשר ללאום היהודי, בעת צרה הניצוץ היהודי ניצת וקושר אותו על העם כולו.

פחד ואינסטינקט הישרדות

האינסטינקט לשימור עצמי הוא מניע רב עוצמה בתקופות מלחמה. אנשים מבינים שרווחתם האישית קשורה קשר הדוק לגורל הקהילה או האומה שלהם. אירוני לגמרי שעד לפני שבוע אנשים דיברו על אויבים שמאיימים לפרק אותנו- על אנשים מבית… האיום האמיתי מאוד הנשקף מאויב חיצוני יכול לעתים קרובות לאלץ אנשים להתגבר על מחלוקות פנימיות ולתעדף את ההישרדות הקולקטיבית.

ניתן לדמות זאת לקבוצה הנאחזת בחבל ומושכת אותו מפני קבוצה יריבה. גם אם חברי הקבוצה חלוקים בדעותיהם והשקפותיהם. כל אחד מבין שאם הוא יעזוב את החבל כל החבורה תקרוס.

אויב משותף

אויב משותף הוא כוח משכנע לאחדות. הנוכחות של איום חיצוני אדיר יכולה ליצור דינמיקה ברורה של 'אנחנו מול הם' שמתעלה מעל חילוקי דעות פנימיים. אנשים מוכנים לעתים קרובות לשים בצד את חילוקי הדעות שלהם מתוך אינטרס להדוף את היריב המשותף.

תמריצים כלכליים וחומריים

מלחמה גורמת לעתים קרובות להפניה מחודשת של משאבים כלכליים וחומריים לעבר המאמץ המלחמתי. זה יכול להיות בעל השפעה מאחדת כאשר אנשים רואים את הקורבנות המשותפים שלהם. זה מתבטא בהפניית מצרכים, כח אדם, וכו'. למען מטרה אחת גדולה. כן. מרגש לראות בימים אלה את רוח ההתגייסות ההמונית של כל העסקים וכל האנשים הקטנים, כי רק יחד ננצח!

מנהיגות ותעמולה

מחקרים היסטוריים מוכיחים כי מנהיגות ותעמולה יעילה יכולה להניע אנשים להניח בצד מחלוקות פנימיות ולהתגייס מאחורי מטרה משותפת. למנהיגים ולתועמלנים יש את הכוח לעצב את דעת הקהל, תוך שימת דגש על חשיבות האחדות והקטנת סוגיות מפלגות. דוגמא היסטורית לכך אלו נאומי ההשראה של וינסטון צ'רצ'יל במהלך מלחמת העולם השנייה. הם שימשו לאיחוד העם הבריטי ושמרו על נחישותו מול מצוקה. במקרה של העם שלנו הציבור לא מחכה לעידוד המנהיגות לאחדות. עם ישראל ערבים זה לזה תמיד!

זהו הפרדוקס של המלחמה- היא יכולה להיות תקופה של הרס וכאוס, אבל אצל העם שלנו היא משמשת ככור היתוך שמוציא את המיטב מכולנו ומחייב אותנו להתאחד יחד למען מטרה משותפת.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר