

ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר שאול מופז הקימו אתמול (ראשון) צוות לניסוח חלופה לחוק טל, בו חברים השר בוגי יעלון ח"כ יוחנן פלסנר. החרדים זועמים על נתניהו שמנסה להרגיע אותם.
אתמול, נפגשו יעלון ופלסנר לפגישת עבודה ראשונה. יעלון אמר כי "יש הזדמנות לשינוי היסטורי, אבל צריך לעשות זאת באופן אחראי, מבלי לגרום לקרע בעם". פלסנר הוסיף כי ישנן עדיין הרבה סימני שאלה וכי הוא מקווה שהם יהפכו ביומיים הקרובים לסימני קריאה.
הבוקר, ימשיכו יעלון ופלסנר בדיונים לניסוח החוק החדש, כאשר היעד הוא הגשת החוק כבר ביום רביעי הקרוב, לקראת העלאתו להצבעה בישיבת הממשלה ביום ראשון.
סביב נוסח החוק שוררים עדיין חילוקי דעות. בעוד פלסנר דורש לאמץ את המסקנות במלואן כפי שהגיש בדוח האישי בשבוע שעבר, גורמים בקואליציה דווקא מעוניינים למתן את הנוסח ולגבש נוסח חדש.
השר משה יעלון, אומר הבוקר ל'גלי צה"ל', כי התהליך חייב להיות הדרגתי כי מדובר על שינוי מציאות דרסטי. "החוק צריך להיות ישים מבחינת הצבא והשירות הלאומי, וגם מבחינת הישיבות שעושות תהליך דרסטי", אומר יעלון.
לדבריו,"ראינו בשנים האחרונות בשלות גם במגזר החרדי להשתלבות. אנחנו חוששים בהחלט שאם נלך למהלך של גיוס מיד מגיל 18 נראה התנגדות מצד החרדים, והמהלך יהיה חרב פיפיות".
במפלגות החרדיות זועמים על נתניהו, שעד לסוף השבוע היה נראה כי הוא הולך עם החרדים ודואג למסמס את מסקנות פלסנר, עד לזיג-זג בו החליט לאמץ את המסקנות בישיבת סיעת הליכוד.
גורם בכיר בש"ס אומר ל'גלי צה"ל' כי ראש הממשלה נמצא על מסלול התנגשות מול החרדים. "הסכמנו להצעה שהם לא חלמו עליה בחלומות הוורודים שלהם, אבל נתניהו נגרר על ידי קדימה שרוצה לראות דם", אומר הגורם הבכיר.
גורם ב'יהדות התורה' אומר כי "נתניהו מסוגל להחליף עמדה עוד עשרות פעמים. עם זאת, התחושה היא שהמצב לא טוב, ושנתניהו מסוגל להפר את הברית ההיסטורית עם החרדים".
בנתיים, ראש הממשלה מנסה להרגיע את המפלגות החרדיות. ב'מעריב' דווח הבוקר כי נתניהו הבהיר לראשי המפלגות החרדיות כי ייאלצו להתגמש מול מתווה פלסנר, כאשר לשרי ש"ס, הבהיר נתניהו, שהוא מעוניין לראות אותם נשארים בממשלתו אך הוא מצפה מהם לוותר.
לפי הדיווח ב'מעריב', בליכוד מתכוונים לדרוש יישום הדרגתי בקביעת גיל גיוס החרדים בין 18 ל-22, כדי לרכך את עמדת המפלגות החרדיות. יעלון אמר אמש לפלסנר כי אין רצון להשפיל את החרדים או ליצור תחושה של רדיפה, ולכן הדברים חייבים להיעשות בהדרגתיות.
נושא נוסף שאמור להוות בעיה בשרך לאישור החוק הוא המחיר שתיאלץ המדינה לשלם עבור גיוס החרדים. לפי הדיווח אמש בערוץ 10, עלות הגיוס מוערכת בכחצי מיליארד שקלים, וצפוי קרב בין משרד הביטחון למשרד האוצר בשאלה מי יישא את העלויות הללו.
פעילי המאבק לשוויון ביטל לא מתרגשים מהקמת צוות הניסוח, וטוענים כי המטרה היה למסמס את ההזדמנות ולמשוך את הזמן. בועז נול, מראשי המאבק, אמר ל-ynet כי "ראש הממשלה אומר שהוא מקבל את עקרונות ועדת פלסנר אבל לא מתחייב ליישם אותם. אנו דורשים גיוס בגיל 18 כמו כל אזרח במדינת ישראל. כאשר הצבא רוצה הוא יודע ליצור מסגרות מתאימות כדוגמת עתודה אקדמית. הוא כבר הוכיח את זה".
במטה המאבק, מתמקדים בדרישה לגייס את החרדים כבר בגיל 18 ולא לדחות את השירות לגיל 23 כפי שהמליץ פלסנר. עידן מילר, יו"ר 'המחנה המשותף' לשוויון בנטל אומר ל-ynet כי "דחיית השירות לגיל 23 היא לא קבילה".
לטענתו, "אין שום סיבה שצעיר חרדי יוכל להתגייס בגיל 23 כשיש לו בממוצע בין שניים לשלושה ילדים ועלותו למדינה כ-5,000 שקל בחודש. הציבור בישראל חייב להבין שהעול על תקציב המדינה בגיוס בגיל הזה הוא בלתי נסבל, וראש הממשלה מחויב לגלות את הנתון לציבור לפני שהוא מחוקק חוק שכזה".