ניסיון נואש למנוע התרסקות קואליציונית: ראש הממשלה בנימין נתניהו הציע ביממה האחרונה לפטר לאלתר את יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין – כך נחשף הערב ב"מהדורה המרכזית" של חדשות 12 – במהלך שנועד לשכנע את יהדות התורה שלא לפרוש מהממשלה.
על פי גורמים פוליטיים, נתניהו מתכוון להחזיק את הקואליציה כממשלת מיעוט, לפחות באופן זמני, והבטיח לחרדים: "החוק יתקדם גם בפגרה".
במפלגות החרדיות אישרו כי ההצעה נשקלה ברצינות והועברה אף להתייעצות עם הרבנים הבכירים. אלא שגדולי התורה המנהיגים האמיתיים סירבו על הסף, ודרשו דבר אחד בלבד: נוסח חוק מגובש שיענה על דרישות הפטור מגיוס – לא פחות.
גם בתוך הליכוד קיימת התנגדות משמעותית למהלך, בעיקר בשל מחלוקות עקרוניות על סוגיית הגיוס.
נתניהו מתכנן להשאיר בידיו את התיקים של השרים החרדים שפרשו, כפי שעשה בעבר מול איתמר בן גביר.
יו"ר ש"ס אריה דרעי כבר נערך למנות נציגים מטעמו שינהלו את משרדי ש"ס, כדי לשמר השפעה גם מחוץ לקואליציה.
למרות שכנס הקיץ מתקרב לסיומו, נתניהו מנסה לקדם את חוק הגיוס גם בתקופת הפגרה – אך בפניו עומדים כעת שני מסלולים בעייתיים: הדחת אדלשטיין, או עקיפת ועדת החוץ והביטחון לטובת ועדה ייעודית. שני התרחישים צפויים להיתקל בקשיים משפטיים, וההערכה הרווחת: הבחירות הבאות – כבר באביב 2026.

בתוך כך, בליכוד מעריכים שהחרדים לא ימהרו להפיל את הממשלה, מתוך חשש שבכנסת הבאה יתקשו עוד יותר להעביר את חוק הפטור מגיוס. ייתכן שינהלו את המאבק מספסלי האופוזיציה – אך ימשיכו להעניק רשת ביטחון שתשאיר את הממשלה על כנה.
המפלגות החרדיות עשויות לשתף פעולה עם האופוזיציה ולהצביע בעד פיזור הכנסת או הצבעת אי־אמון קונסטרוקטיבי, שמשמעותה תמיכה באדם חלופי לראשות הממשלה בלי לפזר את הכנסת.
עם זאת, בליכוד מעריכים כי תרחיש כזה אינו סביר, שכן החרדים אינם מעוניינים באמת בפירוק הממשלה. לפי ההערכות, תוצאות הבחירות הבאות עלולות להוביל לקואליציה פחות נוחה עבורם, והם חוששים ממיקוד ציבורי סביב סוגיית גיוס החרדים – דבר שעלול לפגוע ביכולתם לקדם את חוק הפטור בעתיד.
תרחיש נוסף הוא שהמפלגות החרדיות יעברו לאופוזיציה, אך ימשיכו לספק לממשלה רשת ביטחון – תוך הימנעות מהצבעות להפלתה – בתקווה שבמהלך פגרת הקיץ יימצא פתרון לסוגיית הגיוס ויתאפשר להן לשוב לקואליציה.
אם ש"ס תצטרף אף היא לפרישה, יהפכו החרדים לגורם מכריע, שיוכל בכל רגע לקדם פיזור הכנסת, אך לא בטוח שזה ישרת את האינטרס שלהם.
בינתיים, ייתכן שהסיעות החרדיות יעמיקו את חרם ההצבעות שהחלו בחודשים האחרונים ואף ייתכן שישתפו פעולה עם האופוזיציה במטרה לשבש את יכולת הממשלה לחוקק. בכך, הן עשויות להפעיל לחץ על נתניהו ולהשתמש בתמיכתן להצעות חוק כקלף מיקוח להשגת הישגים מגזריים. כך או כך, אין ספק שאנחנו הולכים לקראת ימים עמוסים בספינים פוליטיים ויהיה מעניין לעקוב
0 תגובות