
בשבועות האחרונים מתמודדת ישראל מול קמפיין הבינלאומי הטוען ל"רעב המוני" בעזה, ולחץ בלתי פוסק מצד מדינות המערב לאשר כניסת סיוע הומניטרי לרצועה. מהלך שכזכור אושר בקבינט וגרם לסערה פוליטית רחבה בישראל.
השיח על "הרעבה" ברצועת עזה נשמע מפי מנהיגים רבים בחודשי המלחמה, אך התגבר מאז החליטה ישראל בתחילת חודש מרץ לסגור את המעברים לכניסת משאיות סיוע.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
רק ביום שישי האחרון אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר כי "אנשים רבים גוועים ברעב, הרבה דברים רעים קורים שם". טענות בנושא נשמעו ביום חמישי שעבר גם על-ידי מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו, מתומכי ישראל הבולטים בממשל טראמפ, שאמר כי ארה"ב מודאגת מהמצב ההומניטרי ברצועה.
מי שמובילות את הקו הניצי וההתקפי נגד ישראל הן המדינות הגדולות באירופה; בריטניה, צרפת וגרמניה. מדינות בעלות עבר עשיר ברצח וקולוניאליזם שאינן מתביישות להטיף מוסר מזויף למדינת ישראל.
בהצהרה שנשאו יומיים לאחר ההחלטה הישראלית להפסיק את כניסת הסיוע, אמרו שרי החוץ שלהן: "המצב ההומניטרי ברצועת עזה הוא קטסטרופלי. אנו מודאגים מאוד מכך שממשלת ישראל הודיעה על החלטתה לנתק את כניסת כל הסחורות והאספקה לרצועת עזה. אנו קוראים לממשלת ישראל לכבד את התחייבויותיה הבינלאומיות כדי שהסיוע ההומניטרי יגיע לאוכלוסיית רצועת עזה באופן מלא, מהיר, בטוח וללא הפרעה".
זה לא נגמר שם. השבוע, לאחר הרחבת הפעילות בעזה, שלוש המדינות הציבו איום מרומז כלפי ממשלת נתניהו: "לא נעמוד מנגד בזמן שממשלת נתניהו נוקטת בצעדים חמורים אלה. אם ישראל לא תפסיק את מתקפתה הצבאית המחודשת ולא תסיר את ההגבלות על הסיוע ההומניטרי – נפעל באופן ממשי".
נתוני האו"ם על פי מדד ה-IPC
על פי דוח חדש של מדד ה-IPC הנתמך בידי האו"ם שפורסם בשבוע שעבר, 93% מתושבי רצועת עזה סובלים מחוסר ביטחון תזונתי חריף, וחצי מיליון מהם נמצאים בסכנת רעב מיידית - בהם כ-244 אלף במצב "קטסטרופלי".
מדד ה-IPC (Integrated Food Security Phase Classification), הוא מדד בינלאומי המשמש לקביעת מצב הביטחון התזונתי במדינות ואזורים גאוגרפיים.
הדוח הציג תמונה של המצב: 1.95 מיליון בני אדם - 93% מתושבי רצועת עזה - חיים בחוסר ביטחון תזונתי חריף. מתוכם, 244 אלף נמצאים כבר כעת במצב של רעב "קטסטרופלי". כמעט 71 אלף ילדים מתחת לגיל 5 צפויים לסבול מתת-תזונה חריפה במהלך 11 החודשים הקרובים.
לפי הדוח, משפחות רבות נאלצות "להתחנן לאוכל, או לאסוף אשפה ולמכור אותה כדי לקנות דבר מה לאכול". הדוח קבע, עם זאת, כי רעב בהגדרתו הפורמלית עדיין לא מתקיים, אך מבהיר כי הוא "הולך ונעשה סביר יותר מיום ליום".
מדובר בהחמרה משמעותית לעומת הדוח הקודם שפרסם הארגון באוקטובר. ההערכה האחרונה של IPC בחנה את התקופה שבין 1 באפריל ל-10 במאי, וכללה תחזיות לגבי המצב עד סוף ספטמבר. לטענת מחבריו, הפסקת האש בת החודשיים שהתקיימה בין ישראל לחמאס הביאה להקלה זמנית - אך החידוש בלחימה וחסימת הכנסת הסיוע ההומניטרי מצד ישראל מאז תחילת חודש מרץ, "הפכו את המגמה והחריפו את המצב".
תגובת המתפ"ש
לאחר פרסום דו"ח ה-IPC, פרסם מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) בחשבונו באנגלית ברשת X תגובה בה נכתב כי "אפילו לפי הניתוח של ה-IPC עצמו, אין רעב בעזה". לפי הודעת מתפ"ש, הביטוי "עומדת בפני רעב" מטעה, כי הוא מתייחס לתרחישים עתידיים שה-IPC חוזה, שכשלו שוב ושוב מתחילת המלחמה ומבוססים על הנחות שהוכחו כלא מדויקות ומדאיגות.
עוד נכתב כי "ה-IPC שוב מפרסמים ממצאים מדאיגים מבלי לשחרר את הנתונים או הניתוחים הבסיסיים. חוסר השקיפות הזה הוא מאפיין מתמשך של דיווחי ה-IPC על עזה. התחזיות של המדד נכשלו בעקביות בניבוי המציאות בשטח, וצפו תרחישים גרועים בהרבה ממה שקרה בפועל. המתודולוגיה והגישה של IPC לניתוח נתוני ביטחון תזונתי בעזה כוללות פגמים חמורים.
"ישראל פרסמה ניתוחים מפורטים של הכשלים, וה-IPC מעולם לא הגיב לכך", כתב מתפ"ש. "חשוב לציין, שה-IPC לא אוסף נתונים באופן עצמאי ומסתמך במידה רבה על מקורות של האו"ם, שבמהלך הפסקת האש שיקפו רק כשליש מהסיוע ההומניטרי בפועל שנכנס לעזה".
במקביל, ריק פיפרקורן, נציג ארגון הבריאות העולמי ל"שטחים הפלסטיניים" הזהיר בשבוע שעבר כי "בלי מספיק מזון מזין, מים נקיים וגישה לטיפול רפואי - דור שלם יושפע באופן קבוע".
פיפרקורן סיפר במסיבת עיתונאים מקוונת ממקום מושבו בדיר אל-בלח כי ראה ילדים במרפאות "שנראים צעירים בשנים מגילם האמיתי". הוא הזהיר מהשלכות של בריאות לקויה, עיכוב בגדילה ופגיעה בהתפתחות הקוגניטיבית.
הטענות החוזרות הן שהשווקים בעזה ריקים והמונים גוועים מרעב, אך המציאות ברצועה היא חד משמעית להיפך, ולא כפי שהיא מצטיירת ומצולמת בשבועות האחרונים. בעידן שבו כל אחד יכול לצלם את סביבתו ולפרסם ברשת, עזתים רבים משתפים גם תמונות אחרות, מאזורים רבים ברצועה בהם השווקים פעילים והמסעדות פורחות ויש פחות מחסור.
בשבועות האחרונים יצאו מהרצועה סרטונים רבים של שווקים פעילים, עמוסים בדוכני תבלינים וירקות ובמבקרים, בין היתר מהשוק זאוויה בעיר עזה. כך גם מספר מסעדות שמעלות את התמונות של תוצרתם לרשתות החברתיות - כולל בימים האחרונים.
כאמור, המציאות ברצועה היא כזו של מלחמה כבר יותר משנה וחצי, וכמו במלחמה, יש פגיעה בתחומים שונים - גם באספקת מזון. העובדה שהמעברים לרצועת עזה סגורים להכנסת סיוע יוצרת "מחסור" מדומה, אך המחסנים ברצועה מלאים.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
מי שלא קונה את הקמפיין השקרי רואה את השפע ברצועה בכל התיעודים שיוצאים.
0 תגובות