למעלה שעתיים נמשכה הלילה (שלישי) פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ, בבית הלבן בוושינגטון - כשזו הפעם השלישית בה השניים נפגשים, בבית הלבן, בתוך פחות מחצי שנה.
הפעם, הנושא העיקרי בו עסקו השניים היה עסקת החטופים מול ארגון הטרור החמאס.
נתניהו וטראמפ סעדו יחד לארוחת ערב, כשלצידם בכירי ממשל טראמפ - מזכיר המדינה מרקו רוביו, שר ההגנה פיט הגסת' והשליח המיוחד של הנשיא למזרח התיכון סטיב וויטקוף, ומהעבר השני של השולחן, הפמליה הישראלית של ראש הממשלה ורעייתו שרה נתניהו.
הנשיא טראמפ העריך במהלך הפגישה כי החמאס רוצה עסקה וסטיב וויטקוף הוסיף ואמר כי "יש הזדמנות להגיע להסכם במהירות".
בנוסף, הנשיא טראמפ העריך כי טהרן "מוכנה לדבר", וזאת אחרי המהלומות שחטפה מצד ישראל במלחמת 12 הימים, בה גם ארה"ב לקחה חלק כשהפציצה את שלושת מתקני הגרעין של איראן. טראמפ ציין עוד כי הוא מקווה שארצו לא תצטרך לתקוף שוב את איראן.
בפתח הפגישה, אמר טראמפ: "זה כבוד גדול שיש איתנו את ביבי ושרה, חברים שלי כבר הרבה זמן. היו לנו הרבה הצלחות יחד, ואני חושב שזה רק ילך ויהיה אפילו יותר טוב בעתיד. אז זה באמת נחמד שאתם בבית הלבן, כיף שאתם פה עם כל האנשים הנהדרים שלכם. עבדנו יחד הרבה זמן, ועשינו עבודה טובה יחד. הייתה תקופה נהדרת ותוצאה נהדרת לאחרונה. נראה עוד הרבה תוצאות נהדרות, אז טוב שאתם פה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לנשיא טראמפ כי הגיש מכתב המלצה שהנשיא יקבל פרס נובל לשלום, ומסר לו את המכתב. "אני רוצה להביע את ההערכה וההערצה, לא רק של כל הישראלים - אלא של העם היהודי ושל מעריצים רבים בכל העולם על ההנהגה שלך, ההנהגה שלך של העולם החופשי, של מטרה צודקת ושל חתירה לשלום וביטחון שאתה מוביל בארצות רבות, ובמיוחד עכשיו במזרח התיכון".


ראש הממשלה בנימין נתניהו הוסיף ואמר: "יש לנו הזדמנויות גדולות. לנשיא יש צוות יוצא דופן, ואני חושב שהצוותים שלנו יחד יוצרים שילוב יוצא דופן כדי לעמוד באתגרים ולנצל הזדמנויות".
"הנשיא כבר השיג הזדמנויות גדולות", המשיך נתניהו, "הוא יזם את הסכמי אברהם, הוא יוצר שלום בזמן שאנחנו מדברים, במדינה אחר מדינה - אז אני רוצה להגיש לך, אדוני הנשיא, את המכתב ששלחתי לוועדת פרס נובל. הוא ממליץ עליך לפרס השלום שאתה ראוי לו ואתה צריך לקבל אותו".
טראמפ הודה לנתניהו על ההמלצה ואמר: "כשזה בא ממך, זה מאוד משמעותי".






הנשיא טראמפ נשאל על האפשרות להפסקת אש עם החמאס בעזה, ואמר כי "הם רוצים להיפגש והם רוצים הפסקת אש". שליחו המיוחד למזרח התיכון סטיב וויטקוף הוסיף ואמר: "יש לנו הזדמנות להשיג הסכם במהירות ואני מקווה שזה יקרה ממש בקרוב".
טראמפ נשאל האם התוכנית להגירת פלסטינים מרצועת עזה בתוקף, והוא בחר להעביר את השאלה לראש הממשלה נתניהו, שהשיב: "לנשיא טראמפ הייתה ראייה מבריקה, הוא קרא לזה 'בחירה חופשית'. אם אנשים רוצים להישאר, הם יכולים. אבל אם הם רוצים לעזוב צריך לאפשר להם. זה לא צריך להיות כלא, זה צריך להיות מקום פתוח ולאפשר לאנשים בחירה חופשית".
נתניהו סיפר כי הם עובדים "בשיתוף פעולה הדוק" עם ארה"ב "על מציאת מדינות שירצו לממש את מה שהן תמיד אומרות - שהן רוצות לתת לפלסטינים עתיד טוב יותר". לדבריו, "אני חושב שאנחנו מתקרבים למציאת כמה מדינות, ואני חושב שזה שוב ייתן את חופש הבחירה".
בשלב זה, הוסיף טראמפ ואמר כי "היה לנו שיתוף פעולה נהדר ממדינות שכנות לישראל, שיתוף פעולה נהדר מכולן - אז משהו טוב יקרה".



בהמשך, נשאל טראמפ לדעתו על פתרון שתי המדינות, והוא שוב העביר את השאלה לנתניהו, שאמר: "אני חושב שלפלסטינים צריכה להיות הסמכות לנהל את עצמם אבל לא את הכוח לאיים עלינו. זה אומר שסמכויות מסוימות, כמו ביטחון כולל, יישארו תמיד בידינו. זו עובדה, ואף אחד בישראל לא יסכים למשהו אחר כי אנחנו לא מבצעים התאבדות, אנחנו רוצים חיים. אנחנו מוקירים חיים - לעצמנו ולשכנינו.
"אני חושב שנוכל להגיע לשלום בינינו לבין המזרח התיכון כולו בהנהגת הנשיא טראמפ ובשיתוף פעולה. נוכל לבסס שלום רחב מאוד שיכלול את כל שכנינו. אנחנו עובדים על שלום עם שכנינו הפלסטינים – אלה שלא רוצים להשמיד אותנו. ונעשה שלום שבו סמכויות הביטחון והריבונות הביטחונית יישארו תמיד בידינו".
בהתייחסו לאיראן, אמר הנשיא טראמפ כי יש להם שיחות מתוכננות עם איראן. "הם רוצים לדבר", אמר, "הם ספגו מכה קשה לדעתי, כשפגענו בשלושת אתרי הגרעין. הטייסים עשו עבודה מדהימה. הייתה הרבה לחימה, והפעולה הזו עצרה הרבה ממנה".
על האפשרות לתקיפה חוזרת באיראן, אמר טראמפ: "קשה לי לדמיין שנרצה לתקוף שם שוב וקשה לי לדמיין שהם ירצו בזה. הם רוצים להיפגש, הם רוצים למצוא פתרון. הם שונים מאוד עכשיו ממה שהיו לפני שבועיים. הם ביקשו פגישה, אקיים אותה - ואם נוכל לכתוב משהו על נייר זה יהיה טוב". סטיב וויטקוף אמר כי הפגישה תתקיים בשבוע הקרוב.
הנשיא טראמפ הוסיף ואמר כי "לפעמים אתה צריך תקופה קשה כדי להגיע לשקט. אני חושב שהמזרח התיכון הולך להירגע. הם מכבדים אותנו, הם מכבדים את ישראל, הם מכבדים הרבה ממה שקרה, וכשהאתרים הושמדו זה היה הסוף".
טראמפ סיפר על התיאום שהיה מול איראן לפני שזו תקפה את הבסיס האמריקני בקטאר, ואמר כי "הם אפילו שאלו אם אנחנו רוצים לשנות את השעה, זה מראה על כבוד. אני מעריך את זה".
הוא הוסיף וסיפר כי לא הייתה הפתעה וכל החיילים פונו מהבסיס. "הם ידעו שזה בא - 14 טילים", סיפר, "איראן אמרה 'זה יקרה באחת בלילה. רוצים לדחות?'. אמרנו: 'לא, אחת זה בסדר'. יותר מ-5,000 איש עזבו את הבסיס, נשארו שלושה תותחנים ושלושה עוזרים - כל 14 הטילים יורטו - וזה היה הסוף".



ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם הוא למלחמה עם איראן ואמר כי "השותפות בין ישראל לארה"ב ובין הנשיא טראמפ לביני - הביאה לניצחון היסטורי". הוא המשיך ואמר כי "זה ניצחון מדהים, שחיבר את היכולות הגדולות של ארה"ב עם היכולות הגדולות של ישראל - של צה"ל, הטייסים, החיילים והמוסד.
"השילוב הזה יצר תוצאה מכרעת, הוא חיסל את שני הגידולים הסרטניים שאיימו על חייה של ישראל - הגידול הגרעיני והגידול של הטילים הבליסטיים. כי הם תכננו לבנות 20,000 טילים כאלה ולשגר אותם על מדינה בגודל של ניו ג'רזי. אף מדינה לא הייתה עומדת בזה. אז מה אתה עושה כשיש שני דברים שהולכים להרוג אותך? אתה חייב להסיר אותם. ובמאמץ משותף עשינו את זה".
נתניהו הדגיש כי "כשמסירים גידול, זה לא אומר שהוא לא יחזור. צריך להשגיח ולוודא שאין ניסיון להחזיר אותו. זה היה הישג גדול, וחלק מהמאמץ שצריך לוודא שלא נחזור על זה - זה לפקח על כך בזהירות. כמובן שהנשיא ואני מדברים על זה, הצוותים שלנו מדברים על זה - אבל אין ספק שזה ניצחון היסטורי ששינה את פני המזרח התיכון".
ראש הממשלה הוסיף ואמר כי "יש כאן הזדמנות ליצור הרחבה היסטורית של הסכמי אברהם, שהיו כשלעצמם מעשה היסטורי הראוי לפרס נובל עבור הנשיא. אבל אני סבור שההזדמנויות גדולות הרבה יותר, ואני מקווה שאיראן לא תבחן את הנחישות שלנו - כי זו תהיה טעות. עדיף לבחור בדרך אחרת".
כאשר ראש הממשלה נשאל אם הוא חושב ששינוי המשטר באיראן הכרחי, הוא השיב כי "זה תלוי בעם האיראני".
על המצב בסוריה והסיכוי להסכם ביטחוני חדש בין ישראל לסוריה, אמר ראש המשלה: "כולם מבינים שהמצב השתנה. לפני כן, איראן למעשה ניהלה את סוריה ישירות דרך חיזבאללה. היום חיזבאללה הורד על ברכיו ואיראן מחוץ לתמונה, אז אני חושב שזה יוצר אפשרויות ליציבות, ביטחון ובסופו של דבר לשלום.
"אני חושב שזה נפתח גם בגלל שהנשיא פתח ערוץ, אז יש להם הרבה מה להפסיד אם חוזרים לעימות, ויש הרבה מה להרוויח אם מתקדמים לעבר שלום. אני חושב שההזדמנות הזאת נפתחה על ידי הנשיא, וגם בעקבות שינוי המצב הביטחוני שאנחנו הבאנו עם קריסת משטר אסד".
הנשיא טראמפ חשף בשלב זה של הפגישה כי "לבקשת מדינות רבות במזרח התיכון, כולל ביבי - הסרנו את הסנקציות מסוריה. פגשתי את המנהיג החדש והתרשמתי ממנו מאוד. מישהו אמר לי, 'הוא בא מרקע קשה'. עניתי, 'טוב, זה לא מפתיע. זה אזור קשה בעולם'. אבל באמת התרשמתי ממנו. הסרנו את הסנקציות כי רצינו לתת לסוריה סיכוי. לא היה להם שום סיכוי כל עוד הסנקציות עמדו בעינן".
0 תגובות