המעברים, המסתננים והאבטחה

סיור מצולם • כך לוחמי מג"ב עוטף ירושלים מתמודדים עם הרמדאן והשב"חים

חודש הרמדאן הוא חודש מורכב למערכת הביטחון, ושיאו הוא 'לילת אל קאדר', אז עוברים עשרות אלפי מוסלמים להר הבית | ביום זה, התלווינו לסיור שטח בין המעברים השונים שתחת מג"ב עוטף ירושלים ונחשפנו לפעילות המורכבת של הלוחמים | תת-ניצב עמרם נידם, מפקד המרחב, מספר לנו על האתגרים, ההתמודדות והאירוע ששינה לו את התפיסה הפיקודית (מגזין כיכר)

חיים גולדברג | כיכר השבת |
אחד הילדים נותן 'כיף' ללוחם מג"ב בדרך להר הבית (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

ימי חודש הרמדאן, הם ימים מורכבים ומתוחים מאוד למערכת הביטחון כולה. אבל אחד הימים הכי מאתגרים בכל החודש הזה, הוא "לילת אל קאדר" שחל ביום שני השבוע.

>> למגזין המלא - היכנסו <<

ביום זה, המערכת כולה דרוכה. זהו יום קשה למשטרת ירושלים השומרת על הסדר בעיר העתיקה ובהר הבית, אך זהו גם יום קשה למג"ב עוטף ירושלים, המפקדה שאחראית ומנהלת את כל עוטף ירושלים - גם את המעברים של הפלסטינים שעוברים מהשטחים לתפילות בהר הבית.

לילת אל קאדר הוא היום החשוב והנחשב ביותר בכל חודש הרמדאן למוסלמים, בלילה זה הם מקווים שתפילתם תתקבל.

מי שמפקד על כל המערך של הגעת עשרות אלפי המתפללים להר הבית הוא תת-ניצב עמרם נידם, מפקד מג"ב עוטף ירושלים. אנחנו פוגשים אותו בבוקר יום שני הדרמטי, ביציאה מהבסיס של משמר הגבול, בדרכו אל השטח, ומתלווים אליו. יחד איתנו גם סנ"צ רונן יוספי, קצין אג"מ מג"ב עוטף ירושלים ורפ"ק אלי טקץ, קצין האח"מ מג"ב עוטף ירושלים.

תיעוד דרמטי: ביום שני הדרמטי, שב"חים קופצים מעל הגדר בקלנדיה. לוחמי מג"ב עוטף ירושלים מנהלים מרדף ועוצרים אותם (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

"זה אחד הימים הקשים בחודש הזה" מספר לנו תנ"צ עמרם נידם. לבסיס הוא יחזור רק לקראת חצות הלילה, אחרי יותר מ-12 שעות בשטח, במהלכן הוא בדק שהכל עובד כמתוכנן ושכל הלוחמים שלו בסדר.

לתפקיד, נכנס נידם לפני תשעה חודשים. עם כניסתו הוא שאף להוביל לשינויים ולשפר את היחידה כולה, אבל פחות משבועיים אחרי שנכנס לתפקיד, התרחש פיגוע הירי במחסום שועפאט, שם נרצחה לוחמת שלו סמל נועה לזר ז"ל. "מרגע הפיגוע, כשאתה מבין שיש לך לוחמת הרוגה, הכל מתחיל לעבוד בקצב אחר. אין זמן לכלום. זה היה הרגע שכל העולם הפיקודי שלי התהפך", מספר נידם.

נידם, משרת למעלה מ-20 שנים במג"ב. הוא גדל בשדרות ואב לארבעה ילדים. משבוע שעבר הוא גם סבא לנכד. אושר שאין דומה לו. במהלך חייו, הוא עבר 17 פעמים דירה. בכל פעם שעבר תפקיד, הוא עבר לגור קרוב למקום שבו הוא משרת, עד שאמו ע"ה נפטרה והוא חזר לגור בשדרות ליד אביו.

"אני הרבה שנים בצבא ובמג"ב", הוא מספר לנו במהלך הסיור, "תמיד אמרתי שאני לא רואה את הבית, אבל כשהגעתי לתפקיד הזה, הבנתי באמת מה זה לא לראות את הבית, האירועים לא מסתיימים".

תת-ניצב עמרם נידם, מפקד מג"ב עוטף ירושלים (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

בחזרה ללילת אל קאדר. בגלל שזה היום שהכי חשוב למוסלמים, זה גם היום שיש בו הכי הרבה ניסיונות של שב"חים, שמנסים לקפוץ על הגדרות ולהגיע להר הבית. "הרבה מאוד", הוא מדגיש, "אנחנו מטפלים בזה במהלך כל השנה ובמיוחד היום".

נידם מפרט את המורכבות: "בכל השנה אנחנו מנהלים 16 מעברים, אבל יש שלושה מרכזיים בימי השישי של הרמדאן והיום, היום החשוב ביותר למוסלמים בחודש הזה. המרכזיים הם מעבר הזיתים, מעבר רחל וקלנדיה".

אלפים צובאים על המעבר (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

מעבר הזיתים

"מעבר הזיתים", מספר נידם עם הגיענו אל המקום, "הוא מעבר שמאפשר מרקם חיים לשני כפרים שהם לא פחות גדולים משני ערים, זה מחסום אחד מתוך 16, אבל בימי לחץ ברמדאן, יש שלושה מעברים מרכזיים. פה במעבר, ביום החשוב של הרמדאן, עוברים 10 אלף מתפללים. זה מעבר יחסית קטן, והתפקיד שלו הוא למנוע כניסה של לא מורשים ולסכל פח"ע, כדי לאפשר את פולחדן הדת בירושלים ובהר הבית".

נידם ממהר להדגיש כי "לא הכל ורוד, תמיד יש אנשים שמנסים אותנו, אנחנו ערוכים לכל תרחיש. מחבל או מחבלת שיבצעו פיגוע, יכולים לפגוע באופן ישיר בכל עשרות אלפי המתפללים שעוברים להר הבית".

"תפסנו נער בן 16 עם סכין", הוא מספר, "תפסנו מתחזים. במחסום פה, מעבר הזיתים, עברו בכל ימי הרמדאן למעלה מ-40 אלף מתפללים לתפילות הר הבית".

בדיקת העוברים (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

מעבר רחל

אנחנו ממשיכים בסיור ומגיעים למעבר רחל הסמוך לקבר רחל. בכל השנה עוברים פה מידי בוקר 15 אלף פועלים. ביום שישי של הרמדאן נכנסים דרך המעבר - 45 אלף מתפללים להר הבית.

"המעבר קולט את כל דרום השומרון", אומר נידם, "הוא המחסום השני בגודלו בימי הרמדאן, אבל מחסום קלנדיה הוא הגדול ביותר".

בסך הכל, ביום שני, בשלושת המעברים הגדולים עד השעה 22:00 בלילה עברו 96,420 פלסטינים, לפי החלוקה הבאה: מעבר רחל - למעלה מ-44,100, מעבר קלנדיה - 38,560 ומעבר הזיתים - 13,760. בשנת 2022 עברו עד השעה 22:00 בלילה - 113,053 פלסטינים.

העומס על המעבר (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

השגרה בעוטף ירושלים

במג"ב עוטף ירושלים, כמובן, לא עסוקים רק במעברים ובחודש הרמדאן. היחידה אחראית על אבטחת כל הגדר בעוטף ירושלים. ביום יום, הם מתמודדים עם אתגר הפח"ע שהוא המרכזי, אבל גם הפרות הסדר היומיומיים על הגדר.

גם בתחום הפלילי החמור מאוד במגזר הערבי ובמיוחד מאחורי החומות, הם לא טומנים את ידם ועסוקים בפעילות נרחבת.

בנוסף, מג"ב עוטף ירושלים מאבטחים שני קברי צדיקים, את קבר רחל וקבר שמואל הנביא, וכמו בכל משטרת ירושלים, גם בעוטף ירושלים יש מחסור של לוחמים, מה שמקשה יותר על הפעילות הסדירה של היחידה.

לאחר שעות ארוכות בשטח, עם לוחמי מג"ב עוטף ירושלים, אנחנו חוזרים לבסיס היחידה. לאורך היום ראינו את הרגישות הרבה בה פועלים הלוחמים, אשר מבינים היטב כי כל אירוע הכי קטן, יכול להפוך לאירוע נפיץ ומתגלגל.

הם פועלים בתבונה, באחריות ומסירות - מנסים להקל ככל האפשר על הפלסטינים ובד בבד, למנוע כל אפשרות של פח"ע שתצא חלילה תחת ידם.

צפו בגלריה המלאה מהסיור במעברים:

(צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר