ידבר עמים תחתנו 

הצפה, הפצצה ו'שיער סגול' | הפתרונות של צה"ל למנהרות הטרור של החמאס

ברשת 'סקיי ניוז' בחנו מקרוב את מנהרות הטרור של חמאס, את האופי המיוחד של הקרקע עליה הן נבנו, את הדרך של צה"ל כדי לאתר אותן וכמובן גם את הטקטיקות השונות שצה"ל יכול לנקוט כדי להשמיד אותן | וגם: כל הפרטים על תוכנית ההצפה הגאונית - על היתרונות של האסטרטגיה וגם על החסרונות שלה (מגזין מלחמה) 

|
20
| כיכר השבת |
מחבלי החמאס במנהרות התקיפה (צילום: המשטר הנאצי בעזה)

איך ישראל יכולה להביס את ארגון הטרור הרצחני חמאס מבלי להרוס את המטרו של עזה? זו השאלה הגדולה שנשאלת בכתבת 'סקיי ניוז' הבריטי.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

ברור, כי ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה להיכנס לכל מנהרה ברצועה ולבצע לחימה פנים מול פנים עם מחבלים, וזאת מכמה סיבות.

כפי שסיקרנו בתחילת המלחמה ב'כיכר השבת', המנהרות מהוות בעיה מהותית עבור צה"ל. אחד מהאתגרים הוא העובדה שלוחמת גרילה בתוכן איננה תמיד דבר אפשרי: בגלל המלכודות, בגלל שחמאס מכירים טוב יותר את התוואי שלהן - מה שמקנה למחבלים עליונות בשדה הקרב, וגם בגלל האורך האדיר שלהן.

קרקע אבן חולית - יתרון וחיסרון

"המטרו של עזה גדול יותר בקנה מידה מהרכבת התחתית של לונדון", אומרים בסקיי ניוז. מקורן של חלק מהמנהרות הוא בשנות ה-80 והן שימשו להברחת סחורות בין רפיח למצרים. כיום המנהרות מחולקות לשניים; אלה ההגנתיות ואלה ההתקפיות. בקטגוריה הראשונה: אחסון נשק, אספקה ​​לוגיסטית (דלק, מים ומזון) ומפקדות פיקוד ובקרה. הקטגוריה השנייה היא מנהרות שחוצות את הגבול בין עזה לישראל על מנת לבצע פיגועים נגד אזרחים וחיילים.

"קרקע אבן חולית" (צילום: דובר צה"ל)

בכתבת 'סקיי ניוז' שוכחים לציין כי המחסום התת קרקעי שפיתח צה"ל פתר ככל הנראה את הבעיה השנייה, אם כי לא ברור אם מדובר בפתרון הרמטי ברמה של 100%.

אמנם אופי הקרקע החולית שבעזה מהווה יתרון עבור בניית מנהרות, אך ישראל ידעה גם להשתמש בנתון הזה לטובת השמדתם של המתקנים התת קרקעיים, אומרים ב'סקיי ניוז'. העובדה שמדובר בקרקע אבן חולית מהווה יתרון במקרה של הפגזה מהאוויר ומבטיח השמדה איכותית ובטוחה יותר.

צה"ל משתמש בפצצות חודרות בונקר כדי לפוצץ את תוואי המנהרות. גם אם הן עמוקות מדי, באופן שהפצצה אינה מגיעה ישירות למנהרה, מאחר ומדובר בקרקע אבן חולית, הפיצוץ יגרום בדרך כלל לקריסת הקרקע שמעל המנהרה, וממילא גם לקריסתה של המנהרה עצמה.

עומק המנהרות ואורכן

אם בעבר העומק של מנהרות החמאס הגיע לכעשרה מטרים, היום מדברים כבר על מנהרות בעומק כפול של כעשרים מטרים מתחת לפני האדמה. לצורך ההמחשה זהו גובהו של בנין בן 6 קומות פחות או יותר.

העובדה כי המנהרות נמצאות יותר ויותר בעומק הקרקע מקשה על ישראל להגיע אליהן ולהשמיד אותן בצורה 'נקיה' באמצעות הפצצות אוויריות, אומרים ב'סקיי'.

הג'יהאד האסלאמי מציג: כך נראות המנהרות מתחת לעזה

בשנת 2021 אמר חמאס בקולו שאורך המנהרות שלו מגיע לכחמש מאות קילומטרים. שוב, לצורך ההמחשה, זהו מרחק גדול יותר מזה שבין מטולה לאילת (כ-420 ק"מ בקו אווירי).

יודגש כי הדיווח של חמאס הוא משנת 2021 ומאז יש להניח שנחפרו עוד מנהרות, כך שלא ידוע מה האורך האמיתי של מנהרות הטרור נכון לשנת 2023.

"צבא ההגנה לישראל טוען כי גילה למעלה מ-800 פירי גישה לרשת המנהרות, והוא הרס או אטם למעלה מ-500. עם זאת, רשת המנהרות עצמה מסוכנת מכדי שצה"ל יוכל לפנות אותה, ולכן לעת עתה היא נותרה עולם תחתון שנשלט על ידי חמאס", אומרים ברשת הבריטית.

טקטיקת 'שיער סגול'

אז איך צה"ל יכול לאתר היכן המנהרות כדי להשמידן? כאשר מתגלה פיר של מנהרה, צה"ל יכול לעשות שימוש בעשן צבעוני אותו הוא מכניס לתוך המנהרה שיצא בסופו של דבר מהכניסות האחרות שלו. טקטיקה זו מכונה 'שיער סגול'.

תיעוד של סגן מפקד חטיבת צפון הרצועה, ואאל רג'ב מתוך מנהרה בתוך הרצועה. ואאל רג'ב חוסל על ידי צה״ל בהכוונה מודיעינית של שב"כ (צילום: דובר צה"ל)

אבל גם אם הצבא יצליח לחשוף את כל מנהרות הטרור, בסוף הוא גם יצטרך להשמיד אותן, וכאן השאלה: איך עושים את זה?

השימוש בחומרי נפץ הוא נקודתי בלבד וגם אם חלק אחד של המנהור ייפגע - מהאוויר או מהקרקע, עדיין יישאר תוואי ארוך ומסועף שימשיך לפעול.

איטום כל הפירים היא אופציה אפשרית אך גם בעייתית מבחינה טקטית, שכן מחבלי החמאס שנמצאים בתוך הרשת ידעו להגן על עצמם באופן אפקטיבי יותר לאור העובדה שיהיו פחות פתחים להגן עליהם.

"כמות מים אדירה" - הצפת המנהרות במי ים

ב'וול סטריט ג'ורנל' דווח על כך שצה"ל החל בימים האחרונים להזרים מי ים לתוך המנהרות. המטרה היא להוציא את העכברים מהמחילות היישר לידיהם של לוחמי צה"ל, וגם לערער את היציבות של אותן מנהרות שבנויות כאמור על קרקע חולית.

הבעיה בשיטה הזו היא שלא כל המנהרות נמצאות באותו מפלס, ולכן, חלק משמעותי אומנם ייפגע אך זה לא יאפשר לפגוע בכל התוואי.

הפצצת מנהרות מהאויר (צילום: דובר צה"ל)

מאחר ומדובר בקרקע אבן חולית עם נקבוביות, צה"ל יצטרך להזרים כמות אדירה של מים בבת אחת ובעוצמה יתירה כדי שהמים לא יתנקזו מאליהם בקרקע הסדוקה.

בעיה נוספת שפחות צריכה להטריד את הישראלים היא שמי ים עלולים לפגוע באקוויפרים של עזה - כלומר במי התהום המשמשים את העזתים לשתייה - אבל זה כאמור בעיה של העתזים ופחות בעיה טקטית עבור ישראל.

הבעיה האמיתית בשיטה, היא העובדה שעדיין מוחזקים בני ערובה בתוך המנהרות, והצפה שלהן עלולה לפגוע חלילה בישראלים שעדיין שבויים בידי חמאס.

המסקנה של 'סקיי ניוז' היא שעליונות צבאית אינה תמיד מבטיחה ניצחון בשדה הקרב, וכנראה שזה נכון. התפילות ולימוד התורה של עם ישראל לזכות החטופים, החיילים והפצועים, הם ורק הם אלו שיקנו יתרון אמיתי. יה"ר שיתקיים בנו הכתוב: "ידבר עמים תחתינו ולאומים תחת רגלנו".

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

20 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

15
אהבתי את ההצפה.
אני
14
צה"ל תעשו טוב לעם ישראל במדינת היהודים פצצה אחד על בנין הבג"ץ בירושלים ואת שופטיו לשלוח לעזה לשפוט את האהובים שלהם הייינו הערבים ויעזבו את היהודים לאנחות
בג"ץ
צודק ב 100 %
ציוני
13
זכיתם
סיומת הכתבה מרגשת יישכ
אכן סיום הכתבה ראוי לשבח
אדיר
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות