מספר שלוש של חמאס 

החיסול המשמעותי ביותר: איש הצללים וסגנו של מוחמד דף | מרואן עיסא, תעודת זהות  

ישראל אישרה ביום שלישי באופן רשמי את דבר חיסולו של המחבל בכיר חמאס מרואן עיסא | בהודעה הרשמית מטעם דובר צה"ל הוא הוגדר כ"מספר 3" של ארגון הטרור חמאס | תעודת הזהות של מרואן עיסא, איש צללים ובעל חשיבות אסטרטגית (מגזין כיכר) 

ישראל גראדווהל | כיכר השבת |
(צילום: פלסטיני, מתוך הרשתות החברתיות)

לאחר מספר ימים של חוסר בהירות סביב הפעולה הישראלית לצורך חיסולו של בכיר החמאס מרואן עיסא, ביום שלישי יצאה ההודעה הרשמית מטעם דובר צה"ל בה נמסר כי הבכיר אכן חוסל על ידי ישראל.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

האישור הישראלי לחיסולו של עיסא הגיע זמן מה אחרי שארה"ב אישרה זאת באופן רשמי באמצעות היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, אז ישראל הסתפקה באמירה כללית כי הוא הותקף, אך עדיין הייתה חוסר בהירות בנוגע להצלחת הפעולה.

קיימת עננה סביב דמותו של מרואן עיסא, אודות השאלה מה הייתה חשיבותו האסטרטגית של הבכיר. בהודעה מטעם דובר צה"ל שיצאה כאמור ביום שלישי נכתב כי מרואן עיסא היה:

  • "מספר 3" של ארגון הטרור חמאס.
  • סגנו של מוחמד דף.
  • "התווה את הפעילות הצבאית של חמאס בעזה".
  • מאדריכלי המתקפה הרצחנית ב-7.10.
  • מעורב בתכנון ומימוש חטיפת גלעד שליט.

בהודעה המקורית נמסר על ידי צה"ל כי מרואן עיסא חוסל בעת ששהה ב"מתחם תת קרקעי", מה שמעיד שישראל חיסלה את המחבל עת שהה במנהרת טרור.

למעשה, אומר עיתון ה'ניו יורק טיימס', מרואן עיסא הוא הדמות הבכירה ביותר של חמאס שחיסלה ישראל מתחילת המלחמה, במה שמהווה "פריצת דרך" ברצון הישראלי לחסל את ההנהגה הבכירה של ארגון הטרור.

כפי שדיווחנו ב'כיכר השבת', מיד לאחר חיסולו של עיסא השתיק חמאס את כל קווי התקשורת בין בכירי ההנהגה כדי לנסות להבין כיצד הגיעה ישראל למידע אודות מקום הימצאו של המחבל הבכיר.

מדיווח אחר עלה שדווקא המודיעין הפיזי שחיילי צה"ל אספו במהלך הפעולה הקרקעית, הוא שהביא להצלחה האסטרטגית ולחיסולו של בכיר הטרור.

למרות האמור, מומחים מדגישים כי לחיסולו של עיסא אין השפעה רדיקלית על ההתנהלות של הארגון וכי בכיר כזה או אחר מוחלף במהרה על ידי ארגון הטרור.

ההודעה על חיסולו של עיסא (צילום: דובר צה"ל)

תפקידו של עיסא

מרואן עיסא שחוסל בגיל 58 או 59 היה מאז 2012 סגנו של מוחמד דף, שמוגדר כמפקד הזרוע הצבאית של חמאס - הלוא הם גדודי עז א-דין אל קסאם.

מרואן עיסא נולד באזור בורייג' במרכז עזה בשנת 1965, ומשפחתו מגיעה במקור מאזור אשקלון, לפי ה'טיימס'.

עיסא קיבל את התפקיד לאחר חיסולו של מפקד בכיר אחר, אחמד אל-ג'עברי. לפי ה'טיימס', עיסא היה קשור הן לזרוע הצבאית והן לזרוע המדינית של חמאס בעזה, תחת פיקוחו של יחיא סינוואר מנהיג חמאס.

אנליסטים פלסטינים וגורמי ביטחון ישראליים לשעבר אמרו כי עיסא היה למעשה זה שחיבר בין ההנהגה הפוליטית להנהגה הצבאית של הארגון, וכי מדובר באבידה אסטרטגית עבור הארגון.

איש חמאס תיאר ל'טיימס' את עיסא כ"חלק מהדרגה הקדמית של הנהגת הזרוע הצבאית". האלוף תמיר היימן, ראש אמ"ן לשעבר, אמר כי מרואן עיסא היה בו-זמנית: "שר ההגנה" של חמאס, סגן המפקד הצבאי שלו ו"המוח האסטרטגי".

מומחים אומרים כי מרואן עיסא שחוסל בפעולה הישראלית היה "מקורב חשוב" הן של מוחמד דף והן של יחיא סינוואר.

יחיא סינוואר (צילום: (Abed Rahim Khatib / פלאש 90))

במהלך ה"קריירה" שלו בארגון הטרור חמאס, נכלא עיסא הן בידי ישראל והן בידי הרשות הפלסטינית. בשנותיו המוקדמות היה אחראי מרואן עיסא ברדיפתם ואיתורם של משת"פים פלסטינים.

מייקל מילשטיין, איש מודיעין ישראלי לשעבר אמר ל'טיימס' כי "היה לו ניסיון רב. המוות שלו הוא אובדן גדול לחמאס, אבל זה לא אובדן שיוביל לקריסתו וזה לא ישפיע עליו לאורך זמן. בעוד שבוע-שבועיים הם יתגברו על זה", אמר איש המודיעין הישראלי.

הוא הוסיף כי למרות שעיסא הוגדר כמשויך לצמרת ארגון הטרור, העובדה כי הוא לא פיקד ישירות על לוחמי חמאס תקל על הארגון להתאושש מהמכה.

לפי ה'טיימס', מרואן עיסא היה למעשה איש צללים שמיעט להראות את עצמו בציבור. המחבל הבכיר היה פחות מוכר בקרב ארגון הטרור, והוא הקפיד לשמור על פרופיל נמוך.

גרהרד קונרד, קצין מודיעין גרמני לשעבר שפגש את עיסא לפני יותר מעשור אמר עליו כי הוא אדם "חסר כריזמה, החלטי ושקט".

"הוא לא היה רהוט במיוחד, אבל הוא ידע מה לומר, והוא היה ישר לעניין", אמר הקצין הגרמני.

עוד אמר איש המודיעין הגרמני שלעיסא הייתה שליטה מלאה בסוגיית האסירים הפלסטינים. "הוא היה המאסטר של הנתונים על האסירים," אמר קונרד על עיסא. "היו לו את כל השמות לניהול משא ומתן".

עיסא מיעט כאמור להופיע בציבור בכלל ולהתראיין לתקשורת בפרט. אחד מאותם ראיונות נדירים היה בשנת 2021 בשעה שהתראיין על תפקידו ומעורבותו בשיחות העקיפות שהביאו לעסקת שליט.

אך כל זה לא מנע מישראל בסופו של יום לחסלו דווקא בעת שהוא שהה מתחת לפני הקרקע במנהרת טרור. בקרוב אצל יתר חבריו להנהגת החמאס.

בכתבה זו נעשה שימוש בצילומים אשר בעל הזכויות בהם לא נודע או לא אותר, בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות שלחו הודעה על כך בצירוף הצילום המקורי לדוא"ל desk@kikar.co.il.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר