

השבוע, המריאו מטוסי חיל האוויר מבסיסיהם יום אחרי יום, וגמעו כ-2,000 קילומטר עד לתימן בכדי לתקוף ולהשמיד מטרות טרור של ארגון הטרור החות'י.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
בתקיפה הראשונה שהייתה ביום שני, הותקף והושמד נמל חודיידה, ומפעל בטון המשמש את ארגון הטרור, מבצע שקיבל את השם "עיר נמלים". כעבור יממה, בישראל בחרו ללכת על "עין תחת עין" ובתקיפה השניה הושמד נמל התעופה בצנעא - כולל מטוסים שחנו בו. מבצע שקיבל את השם "עמידת ראש".
על פי חאלד א-שאיף, מנכ"ל שדה התעופה של צנעא, 6 מטוסים הותקפו על המסלול, מתוכם 3 מטוסים של חברת התעופה התימנית "ימנייה", (לחברת התעופה התימנית יש רק 4 מטוסים בלבד, הרביעי, שלא הותקף, היה בעומאן באותה העת). הנזק שנגרם מתקיפת שדה"ת עומד על 500 מיליון דולר, ויקח זמן רב לשקמו.
בריאיון לערוץ אל-מסירה, שמזוהה עם החות'ים, אמר א-שאיף כי "האויב גרם לאבדות כבדות, אחרי שתקף עם שני סוגים של טילים. כל הטיסות לנמל וממנו הושעו עד להודעה חדשה עקב הנזק שנגרם, שמוערך בכחצי מיליארד דולר. האויב הרס את האולמות, יחד עם כל הציוד והמכשירים שהיו בהם. בניין האספקה נהרס לחלוטין".
לדבריו, "אין ראיות לכך שהשדה נוצל למטרות אחרות, ואלפים תקועים כעת מחוץ למדינה. חברת התעופה של תימן איבדה שלושה מטוסים ורק מטוס אחד נותר, שהיה בעומאן. ישנן חלופות לפתיחה זמנית של השדה, אך אנחנו זקוקים לזמן רב כדי לשקם אותו ולהחזיר אותו לפעולה כפי שהיה קודם".
היסטוריה ארוכה של השמדת שדות תעופה
אם נניח לרגע את העניין של "עין תחת עין" להשמיד את שדה התעופה המרכזי של החות'ים, לאחר שאלו הצליחו לפגוע במתחם שדה התעופה בן גוריון ולגרום לבריחת חברות תעופה זרות רבות - למדינת ישראל יש היסטוריה ארוכה של מבצעים להשמדת שדות התעופה של אויביה.
חלקם היו באמת נקמה על פעולות טרור שיצאו משטחן, ולהזהיר למען ישמעו וייראו, וחלקם היו צעד טקטי במלחמות למניעת ושלילת יכולות האויב, בעיקר במדינות ערב שבמאה הקודמת מרכז כוחן היה חילות שריון ואוויר ולא היה ברשותן צוללות או טילים בליסטיים מתקדמים.


1967 - "מבצע מוקד"
מבצע מוקד היה המבצע שבו ישראל פתחה את מלחמת ששת הימים. במהלכו הונחתה מכה מקדימה על שדות התעופה וחילות אוויר ערביים: במסגרת המבצע השמידו מטוסי חיל האוויר מאות מטוסי אויב והוציאו מכלל פעולה יותר מ-20 שדות תעופה בארצות ערב.
מה שנתן לחיל האוויר הישראלי עליונות אווירית מוחלטת ויכולת סיוע חופשית לכוחות היבשה בהמשך המלחמה, והביא בחסדי שמים לניצחון המוחץ של ישראל במלחמת ששת הימים.
ב-5 ביוני, בשעה 07:45 פתחו מטוסי חיל האוויר בתקיפת 11 שדות תעופה מצריים. גל התקיפה הראשון ארך 101 דקות וכלל 183 גיחות, מתוכן 173 לצורך תקיפת שדות התעופה, והנותרות לצורכי צילום ופטרול. מטרת הגל הראשון הייתה לפגוע במרבית המטוסים הנמצאים על הקרקע ולהוציא מכלל שימוש את מסלולי הטיסה. במהלך גל התקיפות הראשון איבד חיל האוויר המצרי יותר מ-200 מטוסים.
הגל השני נמשך 104 דקות ובו בוצעי 164 גיחות והותקפו 11 שדות תעופה, מתקני מכ"ם ואמצעי לחימה. בגל זה הושמדו 107 מטוסים.
בסביבות השעה 11:30 הצטרפו חילות האוויר של ירדן וסוריה למערכה, והוחלט להרחיב את מבצע מוקד. חיל האוויר פתח בעוד שני גלי תקיפה על שדות תעופה בירדן, סוריה ובמערב עיראק וכפועל יוצא מכך, הושמדו מרבית מטוסי חיל האוויר הירדני, הושמד כמחצית כוחו של חיל האוויר הסורי והותקף הבסיס האווירי הקדמי של חיל האוויר העירקי.
לאורך המבצע המפקדים התבקשו לנקוט בכל האמצעים לשמירת סודיות מוקפדת ביותר: טיסה בגובה נמוך מאד תוך שמירה קפדנית על דממת אלחוט מוחלטת.
הצלחת מבצע מוקד העניקה לחיל האוויר עליונות אווירית כמעט מוחלטת, אשר אפשרה במהלך המלחמה להתרכז במשימות סיוע לכוחות היבשה ובכך להחיש את תבוסת האויב.


1968 - "מבצע תשורה"
מבצע תשורה אירע לאחר שביולי 1968 נחטף מטוס אל-על בדרכו מרומא לישראל והוכרח לנחות באלג'יר. כארבעה חודשים לאחר מכן, בדצמבר, נורתה אש לעבר מטוס אל-על שחנה באתונה וכתוצאה מכך נהרג אזרח ישראלי, דיילת נפצעה ולמטוס נגרם נזק.
בתגובה לשתי פעולות אלה, החליט ראש הממשלה דאז, לוי אשכול, על פעולה צבאית שתפגע בתעופה הערבית.
מטרת המבצע היתה לפגוע במטוסים ערביים בשדה "חאלדה", נמל התעופה הבינלאומי של ביירות, מאחר ששני המחבלים שחטפו את מטוס "אל על" יצאו מלבנון ואומנו בה, כנראה תוך שיתוף פעולה מלא עם שלטונות לבנון, הוחלט כי המבצע ייעשה בשדה התעופה הבין-לאומי של לבנון. ובכך להרתיע את המחבלים ואת ממשלת לבנון, אשר משטחה פעלו, לביצוע פיגועים נוספים.
התכנית בגרסתה הראשונה עסקה בחטיפת מטוסים ערביים אזרחיים משדה ביירות על-ידי צוותים ישראליים, אחר ביצוע השתלטות צבאית על השדה. בהמשך הוחלט על הפעלת מבצע "תשורה", כאשר המשימה העיקרית היא השמדת המטוסים על הקרקע ולא חטיפתם, כפי שתוכנן תחילה.
המבצע הוטל על כוחות צנחנים וכוח מסיירת מובחרת נוספת, בפיקודו של אל"מ רפאל איתן (רפול), קצין צנחנים ראשי ולימים רמטכ"ל.
במהלך המבצע הושמדו 14 מטוסי סילון אזרחיים ערביים שהיו בבעלות שלוש חברות לבנוניות: "מידל איסט אירליינס" (M.E.A), "ליבניז אינטרנשיונל אירווייס" (L.I.A) ו"טרנס-מדיטרניאן אירליינס" (T.M.A). ערכם של מטוסים אלה נאמד בין 44-42 מיליון דולר. המכה שהונחתה על לבנון היתה קשה. למרות שכוונת ישראל לא היתה לפגוע בלבנון, בפועל היא היתה הנפגעת העיקרית.


1976 - "מבצע אנטבה"
מבצע אנטבה בשמו הידוע או מבצע יונתן (בשמו המקורי "כדור הרעם") היה פעולת פשיטה צבאית שביצעו כוחות צה"ל באוגנדה במוצאי שבת, אור ליום ראשון, 4 ביולי 1976 (ו' בתמוז ה'תשל"ו), במטרה להציל 105 נוסעים יהודים, ישראלים ואנשי צוות מטוס אייר פראנס, שנחטפו על ידי טרוריסטים גרמנים ופלסטינים, במהלך טיסתם מישראל לצרפת.
למרות התבצרותם של החוטפים במדינה עוינת, כמעט כל החטופים חולצו בשלום. במהלך המבצע נהרגו שלושה בני ערובה וכן מפקד סיירת מטכ"ל, סגן אלוף יוני נתניהו הי"ד.
על אף שמבצע החילוץ ההירואי שצלח בחסדי שמים הוא זה שתפס את הכותרות, במהלך מבצע החילוץ עצמו התנהלו במקום קרבות קשים עם החיילים האוגנדים שהיו במגדל הפיקוח.
כאשר ל'קינוח' האירוע, השמידו לוחמי הסיירת, בפיקוד עמר בר-לב, שמונה מטוסי מיג (חמישה מטוסי מיג 21 ושלושה מטוסי מיג-17) שחנו בשדה התעופה, על מנת למנוע מרדף אפשרי אחרי מטוסי חיל האוויר.


2024 - מבצע "חץ הבשן"
בשלהי שנת 2024, עם נפילת משטרו של בשאר אסד בסוריה, צה"ל תקף בתוך 48 שעות את מרבית מאגרי הנשק האסטרטגי בסוריה, מחשש שייפלו בידי גורמי טרור.
בזירת הים: יצאו ספינות טילים של זרוע הים למבצע, במהלכו תקפו הכוחות, תוך שימוש בעשרות חימושים בו זמנית שני מוקדים של חיל הים הסורי - בנמל אל ביידה ונמל לאד׳קיה אשר בהם עגנו 15 כלי שיט של חיל הים הסורי. בין המטרות: עשרות טילי ים-ים בעלי יכולת הגעה לטווח של בין 80-190 קילומטרים אשר כל אחד נושא עשרות קילוגרמים של חומרי נפץ המאיימים על כלי שיט אזרחיים וצבאיים במרחב.
מהאוויר: טסו כלי הטיס המאוישים מאות שעות מעל המרחב הסורי וביצעו יחד עם מטוסי הקרב למעלה מ-350 תקיפות אוויריות. בין המטרות: הותקפו סוללות טק"א ממגוון רחב של סוגים גם מהים, שדות תעופה של חיל האוויר הסורי ועשרות מטרות של אתרי ייצור שונים במרחבים דמשק, חומס, טרטוס, לאד׳קיה, תדמור.
גלי תקיפות אלו גרעו אמל"ח רב בהם טילי סקאדים, טילי שיוט, טילי חוף ים, טילי קרקע-אוויר, טילי קרקע-קרקע, כטב"מים, מטוסי קרב ומסוקי קרב, מכ"מים, טנקים, האנגרים ועוד.
מרכז האש של פיקוד הצפון תקף על-ידי כלי טיס למעלה מ-130 מטרות בשטח סוריה הכוללות מחסני אמצעי לחימה, מבנים צבאיים, משגרים ועמדות ירי.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
כתוצאה מהמבצעים הללו חיל האוויר הישראלי הפך לאחד מחילות האוויר הטובים בעולם. לצד זאת עומדים לזכות החיל מספר מבצעים יוצאי דופן בנועזות ובמקצועיות שלהם שצלחו בחסדי שמים: הפצצות הכורים הגרעיניים בעיראק ובסוריה, תקיפת מפקדות אש"ף בתוניס והפצצת המטכ"ל הסורי במלחמת יום כיפור. גם חיסול מערך הטילים הסורי במלחמת לבנון והפלת 97 מטוסים בקרבות אוויר, באותו מבצע מרשים, נכנס לספר התהילה של החיל.
0 תגובות