
לפני פתיחת מבצע "עם כלביא" ופתיחת המלחמה מול איראן בחודש שעבר, כוחות הביטחון חשפו מערכת ריגול איראנית נרחבת, שנשענה על אזרחים ישראלים שמסרו מידע לטהרן. כך דווח הערב (ראשון) ב"גרדיאן" הבריטי.
בגרדיאן דווח כי יותר מ-30 ישראלים הואשמו בשיתוף פעולה עם המודיעין האיראני מאז מתקפת הטילים הנרחבת הראשונה מצד הרפובליקה האיסלאמית באפריל 2024.
לפי מסמכים שהוגשו לבתי המשפט בארץ, כך לפי הדיווח, העלייה החדה במאמצי הריגול של איראן הניבה תוצאות מעטות, ובהחלט לא השיגה את השאיפות הגדולות ביותר של טהרן - התנקשות בבכירים ישראלים.
עם זאת, ייתכן כי עשרות הישראלים שהיו מוכנים לבצע משימות ריגול קלות יותר סיפקו לבסוף לאיראן מידע משמעותי על אתרים בעלי חשיבות אסטרטגית, שהפכו במהלך המלחמה למטרות עבור הטילים הבליסטיים של הרפובליקה האיסלאמית.
בעיתון הבריטי צוינו ההבדלים בין הגישות של המוסד ומשמרות המהפכה: בעוד שארגון הביון הישראלי החדיר במשך שנים פעילים מאומנים היטב שסיפקו מידע שהוביל ל"עריפת" הבכירים ברמות הגבוהות ביותר באיראן, הרפובליקה האיסלאמית נקטה בגישה הפוכה לחלוטין, על-ידי גיוס פעילים "ירוקים" ובחינה "עד כמה רחוק הם יהיו מוכנים ללכת", עם דרישות לביצוע משימות מסוכנות יותר ויותר.
תהליך הגיוס
מהמסמכים המשפטיים נגד הנאשמים בריגול - בהם אחד שכבר הורשע - עולה שיטת הגיוס והפעולה של המפעילים האיראנים. ברבים מהמקרים הקשר עם המפעילים בטהרן החל בהודעות אנונימיות שהציעו כסף עבור מידע או ביצוע משימות קטנות. בהמשך הוצע לפעילים שגויסו כסף רב יותר - עבור משימות מסוכנות יותר.
במקרה אחד ישראלי קיבל הודעה מטעם "סוכנות ידיעות" בשאלה "האם יש לך מידע בנוגע למלחמה? אנחנו מוכנים לשלם עליו". הודעה אחרת שנשלחה לאזרח ישראלי ערבי מטעם "טהרן-קודס" הייתה גלויה יותר: "ירושלים משוחררת תאחד את המוסלמים. שלח לנו מידע על המלחמה".
אותה הודעה כללה קישור לאפליקציית טלגרם, שם החלה שיחה נוספת, לעיתים עם מפעיל שהציג את עצמו בשם ישראלי, והציע כסף עבור משימות פשוטות. אם האזרח הביע עניין בשיתוף פעולה, המפעיל הורה לו לפתוח חשבון באתר "PayPal" וכן באפליקציה שתאפשר לו לקבל תשלומים במטבעות קריפטוגרפים.
הראות פעולה
במקרה של חשוד שנעצר ב-29 בספטמבר אשתקד משימתו הראשונה הייתה ללכת לפארק ציבורי ולבדוק אם שקית שחורה נקברה באדמה בנקודה מסוימת - עבור תשלום של כמעט אלף דולרים אמריקנים.
במיקום לא נמצא שום תיק, והפעיל הישראלי הטרי שלח למפעילו סרטון שצילם כדי להוכיח זאת. בהמשך, בהוראת איראן אותו פעיל חילק עלונים, תלה פוסטרים וריסס כתובות גרפיטי שהשמיצו את ראש הממשלה בנימין נתניהו, בהן "כולנו יחד נגד ביבי", "ביבי הביא לכאן את חיזבאללה" ו"ביבי = היטלר".
עוד תואר בגרדיאן כי ישראלי ממוצא אזרי הסכים לצלם תמונות של מתקנים רגישים ברחבי הארץ, ואף "הפך זאת לעסק משפחתי" כלשון הדיווח על-ידי גיוס כמה מקרוביו לצלם את נמל חיפה, בסיס חיל האוויר נבטים שבנגב, מטה המוסד בגלילות וכן סוללות של כיפת ברזל במיקומים שונים ברחבי הארץ.

חיסול מדען
אותו פעיל שגויס לחפש אחר תיק שחור שנקבר בפארק ציבורי התבקש גם על-ידי טהרן לצלם את ביתו של מדען גרעין שעובד במכון ויצמן.
על פי הגרדיאן, מכון וייצמן היה על הכוונת האיראנית זמן רב, משום שבמהלך 15 השנים שקדמו למבצע עם כלביא, חוסלו מספר רב של מדעני גרעין איראנים, כמעט בוודאות על ידי המוסד. כידוע, איראן תקפה את מכון ויצמן בטילים בליסטיים במלחמת 12 הימים, ונראה כי התמונות שצולמו על ידי סוכניה סייעו בתקיפה.
עם זאת, הניסיון להרוג את מדעניה נכשל. למעשה, נראה כי לא משרד המודיעין והביטחון של איראן ולא משמרות המהפכה שלה הצליחו להתנקש באף אחת מהמדענים במלחמת הצללים הארוכה.
לפי הדיווח, ברגע שהמרגלים הטריים ביצעו משימות פשוטות כמו צילום תמונות או תליית פוסטרים, המפעילים האיראנים הציעו להם משימות מסוכנות יותר עבור תשלום גבוה, בהתאם. בין היתר, לפעיל שצילם את ביתו של מדען הגרעין ממכון ויצמן הוצע תשלום של 60 אלף דולרים כדי לרצוח אותו ואת משפחתו, ולשרוף את ביתם.
בנוסף, לפי כתב האישום נגדו, אותו מרגל, אזרח יהודי, הסכים לרצוח את המדען ואת משפחתו, ושכר לצורך המשימה ארבעה "עבריינים" מקומיים, כולם ערבים ישראלים.
דווח כי חברי החולייה ניסו להתנקש במדען ב-15 בספטמבר, אך לא הצליחו להיכנס למכון ויצמן עקב נוכחותו של מאבטח, ו"נסעו מהמקום בהכנעה".
על פי הגרדיאן, יום לאחר ה"פיאסקו" של ניסיון ההתנקשות, המפעילים האיראנים ביקשו מהמרגל לחזור למכון ויצמן ולצלם תמונות נוספות. הפעיל נענה לבקשה, נכנס לשטח המכון לאור יום וצילם את מכוניתו של המדען, עבור תשלום של 709 דולרים. בהמשך הוא התבקש לשתול מכשיר למעקב GPS במכונית, אך סירב.
בעיתון הבריטי צוין כי מדובר בדפוס חוזר של פעולות שמופיע בכתבי האישום השונים. כך, למרות שהאיראנים מצאו ישראלים רבים שהיו מוכנים לצלם תמונות ולהפיץ עלונים, לא עלה בידם לגייס סוכנים לטווח ארוך.
בין היתר, דווח כי כמה מהמרגלים התבקשו במפתיע - ימים בודדים לאחר שהשלימו את משימותיהם הראשונות - לבחון אם יוכלו להתנקש בגורמים ישראים בכירים. "משפחת המרגלים האזרית" התבקשה לאתר מתנקש לצורך משימה כזו, אך סירבה. בנוסף, הפעיל שניסה להתנקש במדען הגרעין התבקש לשקול לזרוק פצצה לעבר רכבו של נתניהו.
0 תגובות