
דרום קוריאה מפתחת כטב"ם תקיפה (UCAV) חדש ומתקדם, המותאם במיוחד לפעולה מספינות פיקוד ייעודיות, כחלק מאסטרטגיה רחבה לחיזוק יכולות התקיפה והסיור הימי. הכלי המתקדם, שתוכנן על ידי חברת KAI (Korea Aerospace Industries), מצויד בוו עצירה ובכן נחיתה מחוזק, ומותאם לשיגור ולנחיתה באמצעות מערכות אלקטרומגנטיות מתקדמות.
הכטב"ם החדש יוכל לשאת טילים ארוכי טווח, חימוש אוויר-קרקע מתקדם וכטב"מים משניים לשיגור מהאוויר. הפיתוח בוצע בעקבות ביטול פרויקט נושאת המטוסים CV-X בשנת 2024, מה שהוביל לחיפוש אחר חלופות טכנולוגיות מתקדמות יותר.
ספינות הפיקוד המתקדמות Ghost Commander-II
תחת המסגרת החדשה, הצי הדרום-קוריאני בוחן הפעלה של כטב"מים מספינות מסוג Ghost Commander-II המתקדמות, שפותחו על ידי Hanwha Ocean והוצגו לראשונה בתערוכת MADEX 2025 בבוסאן. ספינות אלה, בעלות הדחק מרשים של כ-42 אלף טון (הדחק הוא מונח ימי המתאר משקל מים שהספינה דוחקת כשהיא צפה), כוללות סיפון מתקדם המאפשר שיגור ונחיתה אלקטרומגנטיים, מערכות שיגור אנכיות לטילים ותמיכה במגוון רחב של משימות, לרבות סיוע אמפיבי והגנה על נתיבי ים אסטרטגיים.
מאפיינים טכניים מתקדמים
הכטב"ם נבנה במבנה מודולרי חדשני, עם אפשרות להחלפה מהירה של חיישנים וציוד ייעודי, ביניהם מכ"ם AESA מתקדם, מערכות IRST (Infrared Search and Track) ו-EOTS (Electro-Optical Targeting System), וכן מכ"מים ימיים עתידיים. הכלי מסוגל לפעול ברדיוס מבצעי מרשים של כ-482 ק"מ, עם משקל המראה מרבי של פחות משישה טון וכושר נשיאה של כ-800 ק"ג.
הכלי מונע במנוע טורבופאן חוסך דלק ומתקדם, במהירות שיוט הנמוכה מ-0.6 מאך, ותוכנן במיוחד להפחתת חתימת מכ"ם באמצעות נשיאת חימוש בתאים פנימיים. העיצוב החמקני מאפשר פעילות יעילה גם בסביבות מאותגרות עם מערכות הגנה אוויר מתקדמות.
שילוב במסגרת טכנולוגית רחבה
פיתוח הכטב"ם משתלב במסגרת רחבה ואסטרטגית של שילוב בין פלטפורמות מאוישות ובלתי מאוישות, לצד פיתוח מטוס הקרב המתקדם KF-21 ומערכות כטב"ם נוספות כמו LOWUS. חברת KAI מציינת כי הכטב"ם עשוי לשמש גם כ"אם" לנחילי כטב"מים קטנים, להפעלה מתואמת ויעילה של מספר כלים בו-זמנית במסגרת טקטיקות נחיל מתקדמות.
שיתוף פעולה בינלאומי ופיתוח בינה מלאכותית
הפרויקט המתקדם מלווה בשיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת Shield AI מארצות הברית, לשילוב תוכנת Hivemind המתקדמת במערכות השליטה והבקרה. KAI השקיעה מאז 2023 עשרות מיליוני דולרים במחקר בינה מלאכותית ובשיתופי פעולה עם חברות מקומיות מובילות בתחומי ביג דאטה ודימוי סינתטי, במטרה להקים אקוסיסטם לאומי מתקדם בתחום.
אתגרים וסיכויים עתידיים
למרות ההתקדמות המרשימה, גורמים בתעשייה מצביעים על מספר אתגרים משמעותיים, ביניהם מדיניות רכש ממשלתית מוגבלת ותקנים רגולטוריים מורכבים. הצי הדרום-קוריאני טרם פרסם דרישות רשמיות מפורטות לפרויקט, אולם KAI מצהירה בביטחון כי היא ערוכה וממוכנה לספק את הכלי המתקדם בזמן קצר יחסית אם תתקבל החלטה ממשלתית להצטייד בו.
הפרויקט מציב את דרום קוריאה כמועמדת להיות המדינה השלישית בעולם, אחרי ארצות הברית וטורקיה, שמפתחת כטב"ם קרבי מונע בסילון המיועד לפעולות נושאות מטוסים ימיות.
0 תגובות