

טכנולוגיית Air Danshin, שהוצגה כבר בשנת 2005, מציעה פתרון מהפכני להגנה על מבנים מפני רעידות אדמה באמצעות מערכת אוויר דחוס. הטכנולוגיה הומצאה על ידי שואיצ'י סקמוטו, שהיה מודאג זמן רב מבטיחות מבנים בזמן רעידות אדמה, והפכה לאחת החדשנויות המבטיחות ביותר בתחום ההגנה מפני אסונות טבע.
המערכת פועלת באופן פשוט אך גאוני: בלב הטכנולוגיה נמצא תא אוויר מתרחב המפריד בין הבית ליסודותיו. המערכת משתמשת בחיישנים סייסמיים רגישים המזהים מיידית תנודות אדמה. תוך 0.5 עד 1 שנייה מרגע זיהוי הרעידה, מדחסי אוויר מופעלים אוטומטית, מנפחים כריות אוויר מתחת למבנה ומרימים את הבית כ-3 סנטימטרים מעל יסודותיו. ה"ריחוף" הזה מבודד את המבנה מהגלים הסייסמיים ומפחית משמעותית את הנזק. לאחר שרעידת האדמה חולפת, הבית חוזר בבטחה ליסודותיו. להבטחת אמינות, המערכת מצוידת בסוללות חירום השומרות על פעילותה גם במהלך הפסקות חשמל, שכיחות במהלך אירועים סייסמיים משמעותיים.
המערכת הוכיחה את יעילותה במהלך אירועים סייסמיים משמעותיים, כולל רעידת האדמה ההרסנית בטוהוקו בשנת 2011 בעוצמה 9.1, החזקה ביותר בהיסטוריה של יפן. לפי מסאטקה הונדה, דובר Air Danshin, כל הבתים המצוידים בטכנולוגיה זו שרדו את הרעידה "ללא נזק". נכון למאי 2021, היו 227 בתים ביפן המשתמשים בטכנולוגיה זו.
כדי להוכיח את יעילות המערכת, החברה ערכה סדרת מבחנים מרשימה. במהלך אחד המבחנים, בית בקנה מידה מלא מצויד ברהיטים, פריטי בית, ואפילו כוסות יין הועמד בפני רעידות מדומות. לעיני קהל של מהנדסים ומומחי בטיחות, הבית התרומם בחלקות מיסודותיו, ואף לא טיפת יין אחת נשפכה – הדגמה מרשימה של יעילות הטכנולוגיה.
חברת Air Danshin טוענת שמערכת זו עולה כשליש ממערכות בידוד סייסמי מסורתיות, מה שהופך אותה לאפשרות אטרקטיבית עבור בעלי בתים ועסקים כאחד. החברה פיתחה גם גרסאות גדולות יותר של המערכת המתאימות להגנה על מתקנים כמו מפעלים ומעבדות.
למרות היתרונות הברורים, מומחים כמו דייק סמית', המנהל הביצועי של מועצת הבטיחות הסייסמית של הבניינים בוושינגטון הבירה, הצביעו על מספר מגבלות פוטנציאליות. סמית' מציין שיעילות המערכת עשויה להיות מוגבלת לרעידות אדמה קטנות יותר או כאלה הכוללות בעיקר רעידות צדדיות. רעידות אדמה גדולות יותר, הכוללות תנועות מורכבות ורב-ממדיות, עשויות עדיין להציב אתגרים. בנוסף, קיים חשש שכרית האוויר עלולה להתקשות להתנפח אם המבנה כבר ניזוק בשניות הראשונות של הרעידה.
יפן, המתמודדת עם מאות רעידות אדמה מדי שנה, נחשבת למדינה עם מספר רעידות האדמה המתועד הגבוה ביותר לפי המכון הגיאולוגי של ארה"ב. מאז 2010, תועדו יותר מ-10,000 רעידות אדמה ביפן וסביבתה. "הבתים הצפים" של Air Danshin הם חלק מאסטרטגיה מקיפה של יפן למזעור נזקי רעידות אדמה, המשלבת גם טכניקות מתקדמות אחרות כמו מיסבי בידוד סייסמיים וחומרי בנייה גמישים.
וכעת, לאחר התרחשותן של כמה רעידות אדמה הרסניות ברחבי העולם, מדינות נוספות שוקלות לאמץ טכנולוגיה חדשנית זו. מומחים מעריכים כי אימוץ נרחב של מערכות בידוד סייסמי כמו זו של Air Danshin עשוי להפחית משמעותית את מספר הנפגעים והנזק לרכוש במדינות המועדות לרעידות אדמה, ולשנות את פני התכנון העירוני באזורים מסוכנים. עם התקדמות הטכנולוגיה וירידת העלויות, ייתכן שבעתיד הקרוב נראה יותר ויותר "בתים צפים" מגינים על תושביהם ברחבי העולם.
0 תגובות