
נועם שזיר, יהודי שומר מצוות שממעט להיחשף לתקשורת, הוא מהאנשים שהשפיעו יותר מכל על עידן הבינה המלאכותית. שנים רבות היה שזיר מהנדס בגוגל, אחד מבכירי החוקרים בחברה, שותף למאמר המהפכני שהניח את היסוד לטכנולוגיית הטרנספורמרים, זו שעומדת מאחורי המודלים כמו GPT, BERT וכל מה שידוע כיום תחת הכותרת "AI".
אבל בשלב מסוים זה פשוט לא הספיק לו. גאון המחשבים היהודי התחיל להרגיש שהחברה בולמת את הפוטנציאל שלו ושל הקולגות סביבו, ואז עשה את מה שמעטים העזו לפניו: הלך.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
שזיר, יליד פילדלפיה שנולד בשנת 1976 ולמד מתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטת דיוק, הצטרף לגוגל בתחילת המילניום. הוא התבלט מיד כאחד ממובילי תחום עיבוד השפה, ושמו נחרת בזיכרון של קהילת המחקר עם פרסום המאמר "Attention Is All You Need". בשנים שלאחר מכן צמחו מהמאמר הזה מודלים שהפכו את העולם כולו. אבל בתוך גוגל, ההתקדמות עצמה נבלמה. שזיר לא הודח, לא הסתכסך, לא עורר סערות. הוא פשוט הבין שהחברה הפסיקה לזוז בקצב שהוא מאמין בו. אז הוא קם, נפרד - והמשיך הלאה.

רק מי שעובד בהייטק יכול להבין את המשמעות של התפטרות מארגון כמו גוגל. החברה ששמה הולך לפניה עבור תנאי העבודה הנוחים שהיא מציעה לעובדיה והשכר הדמיוני שמקבלים שכיריה, פשוט לא הספיקה למתכנת שרצה להפוך את הבינה המלאכותית לעתיד - עד שהחליט לעזוב.
והוא לא התחרט על זה. להיפך.
ההמשך המזהיר בקריירה של הגאון החרדי התרחש הרחק ממגדל השן של חברות הענק. ביחד עם דניאל דה פריטאס, חוקר נוסף מגוגל, הוא הקים את CharacterAI, סטארטאפ עם רעיון שנראה תחילה כמו צעצוע: מערכת שבה המשתמשים יכולים לדבר עם דמויות וירטואליות דמיוניות או מפורסמות, כמו איינשטיין, צ'רצ'יל או דמות שהמציאו בעצמם. כל דמות מקבלת אישיות מלאכותית ונענית כאילו הייתה אדם אמיתי, בעלת מוח אנושי. עבור חלק מהצופים מהצד זה היה נראה כמו משחק. עבור שזיר זו הייתה דרך חדשה להסתכל על אינטראקציה בין אדם למכונה.

המשקיעים לא נשארו אדישים. בתוך חודשים ספורים הפכה CharacterAI לפלטפורמה פופולרית שסחפה מיליונים והגיעה לשווי של מיליארד דולר. היא נחשבה באותם רגעים לחברה היחידה, מלבד OpenAI, שהצליחה באמת להקדים את גוגל בתחום משמעותי: להפוך את הבינה המלאכותית לחוויית משתמש נגישה, חיה, מפתיעה.
אבל ההצלחה לא תורגמה להכנסות. המשתמשים נהרו, אך כמעט לא שילמו. ההוצאות תפחו. דה פריטאס עזב. קרן אנדריסן ביצעה השקעה משמעותית, אך גם היא לא הביאה לשינוי מהותי. CharacterAI נראתה לרגע כמו כוכב שנולד רק כדי להיעלם באותה מהירות. ואז גוגל חזרה לתמונה. אותה גוגל שהכירה את העובד שלה לשעבר ואת פוטנציאל הענק שלו, הבינה שזה הזמן להשקיע, והיא עשתה את זה בענק.
בתחילת 2024, אחרי כישלונות חוזרים בפרויקט הדגל שלה Gemini, ואחרי שנתיים שבהן איבדה גובה מול OpenAI ומיקרוסופט, הבינה גוגל שהיא צריכה משהו אחר. או מישהו אחר. במקום לבנות עוד צוות, היא בחרה לקנות את מי שברח ממנה. העסקה הייתה עצומה: כ־2.7 מיליארד דולר שולמו ל־CharacterAI, בתמורה לא רק להשקעה אלא גם להעברת קניין רוחני, עובדים מרכזיים - ובעיקר לחזרתו של גאון המחשבים שלה לשעבר - נועם שזיר.

אבל גוגל לא קנתה רק אדם. היא קנתה כיוון. גישה. שיטה שלמה לפיתוח.
שזיר לא חזר לתפקיד מהנדס רגיל אלא נכנס למעמד של מוביל טכנולוגי בכיר בפרויקט Gemini, והפך לחלק מליבת ההנהגה של הפיתוחים העתידיים בתחום המודלים הגדולים. הוא קיבל חופש יצירה חסר תקדים, תקציב כמעט בלתי מוגבל - והפעם בלי מחסומים.
התגובות היו מהוססות. חלק מהחוקרים תהו בקול אם ייתכן שאדם אחד שווה פי עשרים מחוקר רגיל. אחרים דווקא ראו בצעד הזה הודאה נדירה בטעות. גוגל הבינה שהיא איבדה את ההובלה משום שהעדיפה זהירות על חדשנות. עכשיו היא ניסתה להשיב לעצמה את הבמה, לא על ידי בנייה אלא ברכישה של האדם היחיד שמבין איך לדבר עם מכונות.
בתוך החברה היה מי שראה בעסקה הזו רגע של תיקון. אותו שזיר, שנשאר דתי, שומר מצוות, נמנע מפרסום, בחר שוב להיות חלק מהמערכת. אבל בתנאים חדשים. הוא לא הופיע ברשתות, לא נשא נאומים, לא התפאר. גם אחרי העסקה הגדולה, חייו נותרו פשוטים יחסית. מהצד נראה שהוא מתייחס לעבודה שלו כאל שליחות, לא פחות.
CharacterAI עצמה לא נבלעה. היא המשיכה להתקיים, אומנם תחת כנפי גוגל, אך עם חופש מסוים לפעול. שזיר קיבל את כל מה שסטארטאפ לא יכול להציע: תשתיות, תקציב, כוח אדם ובעיקר יציבות. והוא לא בזבז זמן. כבר בתחילת 2025 הפך לשחקן מפתח בפיתוח הדור הבא של המודלים של גוגל.

אבל מעל הכול, המהלך של גוגל עורר שאלה שלא מרפה מאז מהתעשייה: האם ראוי שחברה אחת תוכל לרכוש כל אדם או רעיון, רק כי יש לה את הכסף? האם אנחנו מתקרבים לעולם שבו לא תיתכן יותר תחרות אמיתית - כי כל תחרות תקנה או תחוסל מראש?
בחודשים האחרונים סיפורו של שזיר קיבל תפנית נוספת, והפעם בגוון משפטי. משרד המשפטים האמריקאי פתח בחודשים האחרונים בחקירה נגד גוגל בעקבות העסקה החריגה שבמסגרתה הצטרפו שזיר, דניאל דה פריטאס וכשלושים מעובדי CharacterAI אל החברה. לפי החשד, גוגל ניסתה לעקוף את חוקי ההגבלים העסקיים בכך שביצעה תשלום של קרוב לשלושה מיליארד דולר בעבור שזיר וצוותו, מבלי לרכוש רשמית את CharacterAI, שנותרה חברה נפרדת על הנייר.
החשד הוא שהמהלך נועד להימנע מביקורת רגולטורית ובמקביל לסכל תחרות פוטנציאלית. גוגל, מצדה, הכחישה כל עבירה והצהירה כי היא שמחה על הצטרפותם של הטאלנטים מ־Character אך לא מחזיקה בבעלות על החברה. בנוסף, פרשייה משפטית נוספת מאיימת להעיב על התמונה: תושבת פלורידה הגישה תביעה נגד CharacterAI וגוגל בעקבות התאבדות בנה בן ה־14, שלדבריה קיבל עידוד למחשבות אובדניות מהצ'אטבוט של Character. שתי החברות ניסו לבטל את התביעה, אך נכשלו, וכעת ייאלצו להתמודד עמה בבית המשפט.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
למרות הקשיים, כיום, כשגוגל מנסה להדביק את הפער שנפער בינה לבין OpenAI, שזיר שוב בלב העניינים. הוא לא מרבה להתייצב מול המצלמות ולא מצטט שורות מחזון, אבל נמצא בדיוק היכן שההשפעה נוצרת: מאחורי הקלעים, בסיעורי המוחות, ובשורות הקוד הראשונות של מה שיהפוך אולי למערכת - שתגדיר את העתיד של כולנו.
0 תגובות