חברת Hertz מובילה מהפכה טכנולוגית בתחום השכרת הרכב עם הטמעת מערכת בינה מלאכותית מתקדמת לזיהוי נזקים ברכבים. הטכנולוגיה, שמיושמת בשותפות עם החברה הישראלית UVeye, מבטיחה דיוק גבוה פי 5 מבדיקות ידניות, אך מעוררת מחלוקת חדה בקרב לקוחות הדואגים מחיובים יקרים על נזקים קלים.
הטכנולוגיה מאחורי המערכת
UVeye, חברת סטארט-אפ ישראלית שהוקמה ב-2016 על ידי האחים אמיר ואוהד הבר, פיתחה מערכת מהפכנית המתוארת כ"MRI לרכבים". המערכת נולדה במקור לצרכים ביטחוניים - זיהוי חומרי נפץ ונשק תחת רכבים בנקודות ביקורת גבול, אך התפתחה לשימוש בתעשיית הרכב.
הטכנולוגיה מבוססת על מערכת כפולה של מצלמות רזולוציה גבוהה, בינה מלאכותית ואלגוריתמי למידת מכונה. כאשר רכב נוסע דרך המנהרה הטכנולוגית במהירות של עד 5 מיילים לשעה (כ-8 קמ"ש), המערכת מבצעת סריקה מלאה תוך מספר שניות ומזהה בעיות מכניות, נזקים חיצוניים ואפילו בעיות בחלק התחתון של הרכב.
המערכת כוללת שלושה מודולים עיקריים:
- Helios: סריקת החלק התחתון לזיהוי נזקי מסגרת, דליפות נוזלים ובעיות במערכת הבלמים והפליטה
- Artemis: בדיקת צמיגים וחישוקים, כולל מדידת עומק חריצי הצמיגים וזיהוי נזקים
- Atlas: סריקה חיצונית של 360 מעלות לזיהוי שריטות, שקעים, נזקי צבע וזכוכית שבורה
ההטמעה בשדות התעופה האמריקאיים
Hertz החלה בהטמעת המערכת באפריל 2025 בשדה התעופה של אטלנטה (Hartsfield-Jackson), כאשר התוכנית היא להרחיב את השירות ל-100 שדות תעופה עד סוף השנה. עד כה, המערכת פועלת בשישה שדות תעופה מרכזיים: אטלנטה, שארלוט, ניוארק, פיניקס, טמפה ויוסטון.
המערכת מצלמת אלפי תמונות באיכות גבוהה הן בעת יציאת הרכב והן בעת החזרתו, ומשווה אותן אוטומטית לזיהוי הבדלים. התהליך כולו, מהרגע שהרכב עובר דרך הסורק ועד לקבלת הדוח, נמשך רק 20-35 שניות.
דיוק מוגבר - במחיר גבוה
חברת UVeye טוענת כי המערכת מזהה פי 5 יותר נזקים מבדיקות ידניות ומייצרת פי 6 יותר שווי נזקים לחיוב. Hertz מדווחת כי פחות מ-3% מהרכבים הנסרקים מציגים נזקים לחיוב, מה שמהווה עלייה של פי 5 בשיעור החיובים בהשוואה לשיטות המסורתיות שבהן רק 0.6% מההשכרות הסתיימו בחיובי נזקים.
אמיר הבר, מנכ"ל UVeye, מסביר: "במקום בדיקה ידנית שתלויה באיש השירות, הלקוח מקבל תמונה מדויקת של מצב הרכב ויכול להחליט מה לתקן ומתי". המערכת מתאמנת כל הזמן עם מיליוני סריקות שכבר בוצעו, מה שמאפשר רמת דיוק גבוהה במיוחד.
מקרי בוחן מעוררי מחלוקת
המערכת זוכה לביקורת חדה מלקוחות הטוענים לחיובים מוגזמים על נזקים קלים. מספר מקרים בולטים:
מקרה אטלנטה: לקוח בשם פטריק החזיר את הרכב עם שריטה באורך אינץ' אחד על גלגל, וחויב ב-440 דולר - 250 דולר לתיקון, 125 דולר "דמי עיבוד" ו-65 דולר "דמי מינהל". הוצע לו הנחה של 52 דולר אם ישלם תוך יומיים, או 32.50 דולר אם ישלם תוך שבוע.
מקרה יוסטון: לקוח דווח על חיוב של 195 דולר עבור "שקע" זעיר שנראה כמו כתם, כאשר 115 דולר מתוכם היו דמי מינהל.
מקרה אדם פולי: לקוח נוסף חויב 350 דולר עבור שני שקעים קטנים בגודל מטבע של 10 סנט - 80 דולר עבור כל שקע ו-190 דולר נוספים בדמי עיבוד ומינהל.
האתגרים בתקשורת עם הלקוחות
אחת הביקורות החריפות על המערכת נוגעת לקושי של לקוחות לערער על החיובים. המערכת שולחת דוחות נזקים אוטומטית ללא בדיקה אנושית, וכאשר לקוחות מבקשים לערער, הם מתמודדים עם מספר אתגרים משמעותיים: המערכת מספקת רק אפליקציית צ'אט שאינה מחברת ללקוחות עם נציגי שירות אנושיים, תגובות באימייל יכולות להימשך עד 10 ימים, והצעת הנחות לתשלום מיידי יוצרת לחץ על לקוחות לפני שהם יכולים לערער על החיובים.
כתגובה לביקורות אלה, Hertz הודיעה שהיא עובדת על שילוב נציגי צ'אט חיים באפליקציה כדי לפתור בעיות אלה.
התגובה של המתחרים
בעוד Hertz מובילה את המהפכה הטכנולוגית, מתחרותיה העיקריות - Enterprise ו-Avis - נותרות נאמנות לבדיקות ידניות. Enterprise ממשיכה לבצע "בדיקה חזותית של כל רכב" כחלק מתקן הטיפול שלה, בעוד Avis רק בודקת טכנולוגיות דומות במסגרת פרויקט פיילוט.
השפעות כלכליות וחברתיות
המערכת מעוררת שאלות לגבי הוגנות והשפעה כלכלית על לקוחות. עורכי דין מחברת Shubjohns & Holbrook השיקו חקירה נגד Hertz בנוגע לשימוש במערכת AI, וטוענים כי "הסורק החדש מזהה כביכול שריטות או פגמים קלים ברכב, מחייב את הצרכן עבור הנזקים, ומשאיר מעט מקום לצרכנים לערער על החיובים הבעייתיים".
אדם פולי, אחד הלקוחות שנפגעו שהוזכר קודם לכן, מסביר: "אני חושב שהשימוש ב-AI מעניין - להשתמש במצלמות וב-AI להעריך נזקים ולתקשר את הציפייה לתשלום. זה הגיוני. מה שלא הגיוני הוא הגרנולריות (ירידה לפרטים קטנים) שאליה הם הגיעו על ידי הגעה לרמה של 'נזקים' זניחים ויצירת מערכת חסרת אנוש".
מומחי התעשייה מעריכים שהטכנולוגיה תתרחב במהירות. UVeye גייסה 191 מיליון דולר בסיבוב מימון אחרון והיא מתכננת להתקין מאות מערכות נוספות ב-2025. החברה סורקת כיום כמיליון רכבים בחודש ופועלת ביותר מ-400 מיקומים ברחבי העולם.
בעוד שההתקדמות הטכנולוגית מבטיחה דיוק גבוה יותר ושקיפות רבה יותר, הביקורות הציבוריות עלולות לאלץ את Hertz לעדן את המערכת ולהתמקד בנזקים משמעותיים יותר במקום בפגמים קוסמטיים זעירים. עתיד תחום השכרת הרכב עשוי להיות מעוצב על ידי האיזון בין דיוק טכנולוגי לחווית לקוח הוגנת.
המערכת מציגה דילמה מעניינת: האם דיוק טכנולוגי גבוה יותר מצדיק חיובים על נזקים שאינם נראים לעין האנושית? התשובה לשאלה זו עשויה לקבוע את עתיד השכרת הרכב בעידן הבינה המלאכותית. או שפשוט תכללו בדמי השכירות 'ביטול השתתפות' ונגמר הסיפור, כמו תמיד, המוח האנושי חזק מכל טכנולוגיה.
0 תגובות