"הרגע המפחיד בחיי"

מיוחד: שליחת 'כיכר השבת' למרוקו תיעדה את מראות ההרס

מראות ההרס העוצמתיים היכו בחן שימל - שליחת כיכר השבת למרוקו, מיד עם כניסתה למרקש מוכת האסון. את החוויה המטלטלת היא מנסה להעביר בתמונות ממוקדי ההרס | יומן מסע למרוקו (מיוחד)

חן שימל | כיכר השבת |
פליטים במרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

מיוחד, שליחת כיכר השבת ביומן מסע ממרוקו החרבה והאבלה: עם הנחיתה בקזבלנקה, הלכתי ישירות למרקש. נתקלתי בתושבים המתגוררים בבתים חיצוניים מאולתרים. הם לא ששים לחזור לבתיהם בשל רעידות המשנה הפוקדות עדיין את מרקש ומגבירות את הסיכונים למפולות. אמנם מרקש נפגעה, אבל האזורים הכפריים נושאים את נטל האסון.

"אין לאן לחזור". משבר הומניטרי חריף במרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

מומחים בינלאומיים מעריכים כי התמודדותה של מרוקו לרעידת האדמה תישען על בסיס פעולות הסיוע המאורגנות של טורקיה בעקבות רעידת האדמה הגדולה שהתרחשה בתחילת השנה. על פי הערכות המומחים, ממשלת מרוקו בנויה היטב וצפויה לנהל את אירוע האסון תוך מתן תגובה מדינתית חזקה, בסיוע ארגונים זרים.

"חשש מקריסה מבנית". ההרס במרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

ראיונות הרחוב שלי חשפו את הפחד שאוחז בתושבים. שתי נשים סיפרו על קריסה מחרידה של בית סמוך, שגבתה את חייהם של שלוש נשים מבוגרות ושני ילדים צעירים: "החוויה של רעידת האדמה הייתה הרגע המפחיד בחיי", סיפר אחד המקומיים, למרות שהוא נמצא במרחק של 70 קילומטרים מהמוקד. "היינו אובדי עצות לחלוטין; לא ידענו אם לרוץ לביטחון או להישאר במקום" הוסיפו אחרים, מהדהדים את הפחד המתפשט המונע מהם לחזור הביתה.

"מעדיפים לגור ברחוב". בית חרב במרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

בעקבות רעידת אדמה הרסנית בעוצמה 6.8 שפקדה את רכס הרי האטלס הגבוה של מרוקו ב-8 בספטמבר, ליל שבת פרשת ניצבים-וילך, מספר ההרוגים עלה ל-2,400, בעיקר במחוזות אל-חאוז ותרודנט הסמוכים למוקד הרעש.

"מקווים לימים יפים יותר". תושבת מרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

במרוקו מדווחים על אלפי פצועים נוספים, והערכות ראשוניות מצביעות על צורך חריף בציוד חיוני כמו מים, תברואה, שירותי בריאות, מחסה ומזון.

"מחסור חריף במים". האסון במרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

מה שמסבך את המצב, אלו רעידות משנה מרובות החוזרות ונשנות כל העת ומעכבות את מאמצי החילוץ. כתוצאה מהרעידה, הכבישים הפכו בלתי עבירים, ושטחים מאתגרים רבים מהווים מכשולים משמעותיים לפעולות חיפוש והצלה.

כתוצאה מכך, תושבים רבים נטשו את בתיהם המטים לנפול ופנו למגורים ארעיים בחוץ, כשמרביתם אחוזים חשש מפני רעידות נוספות ומקריסות מבניות שלאחר מכן.

"מםחדים מרעידות משנה". אוהלים ארעיים במרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

בראש פעילויות הסיוע עומדת ממשלת מרוקו, שהפעילה מנגנוני חילוץ לאומיים ופרסה יחידות הגנה אזרחית כדי להבטיח אספקה ​​קבועה של משאבים חיוניים כמו מים, מזון, אוהלים ושמיכות. צוותים מהסהר האדום המרוקאי נמצאים גם הם בשטח, ומציעים תמיכה רפואית ופסיכולוגית חירום.

הוד מלכותו המלך מוחמד השישי הורה לממשלה להאיץ את עבודת הסיוע וגייס את "קרן מוחמד החמישי לסולידריות" בכדי לסייע לאזרחים שנפגעו.

"שכנה שלי נהרגה במפולת". ניצולים במרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

הסיוע הבינלאומי זורם פנימה, כאשר ישראל היא בין המדינות המעניקות תמיכה. צוות ישראלי הגיע בתוך 24 שעות לאחר האסון, ויזם צעדי סיוע בשיתוף גורמים מקומיים במרקש והסביבה.

"כאן, בטוח יותר". תמונת מצב ממרקש - מרוקו (צילום: חן שימל/מרוקו)

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר