הנשיא המתמרן 

אחרי שנכשל באירופה - עמנואל מקרון מנסה את מזלו במזרח התיכון 

עמנואל מקרון, נשיא צרפת מנסה לקבל את הלגיטימציה הבינלאומית לה ראויה הרפובליקה, אחת המעצמות החזקות באירופה ובעולם בכלל | מול רוסיה נוקט מקרון במדיניות קשוחה יותר מכל עמיתיו באזור, אך מילים לחוד ומעשים לחוד: אף אחד לא מאמין לנשיא הצרפתי ורוסיה מנצלת את הרטוריקה הלוחמנית שלו כדי לנגח בחזרה את האיחוד האירופי ולהאשימו בתוקפנות | צרפת וכישלון הדיפלומטיה, פרשנות (מגזין כיכר)

ישראל גראדווהל | כיכר השבת |
מקרון (צילום: shutterstock)

בתחילת המלחמה, היה נשיא צרפת, עמנואל מקרון, גדול המגינים של המדינה היהודית, שחוותה זה עתה את הטרגדיה הגדולה ביותר מאז השואה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

ביום שאחרי המתקפה הנוראית, כתב הנשיא מקרון בטוויטר, ובעברית:

"אני מדבר בשם כולנו כשאני אומר שאנחנו שותפים לצערה של ישראל. אנחנו, הצרפתים, חווינו על בשרנו את הכאב הזה. למדנו על בשרנו שדבר אינו יכול להצדיק טרור.
"צרפת מגנה בחריפות הגדולה ביותר את מעשי הזוועה הללו. נאמר זאת בצורה ברורה: החמאס הוא ארגון טרור. הוא מבקש לפני הכל את השמדתו והכחדתו של עם ישראל, והוא יודע, בדרך נפשעת וצינית, למה מעשיו חושפים את אוכלוסיית עזה. זו לא מלחמה בין ישראלים לפלסטינים, זו מלחמה שמנהלים טרוריסטים נגד אומה, מדינה, חברה, נגד הערכים הדמוקרטיים.
"הבטחנו לישראל ולאזרחיה שאנו עומדים לצידם ותומכים ללא ערעור בתגובתה הלגיטימית לפעולות טרור. לישראל יש הזכות להגן על עצמה ולחסל קבוצות טרור, כולל את החמאס, בפעולות ממוקדות, אולם תוך שמירה על אוכלוסיות אזרחיות, מפני שזו חובתן של הדמוקרטיות.
"אנחנו יודעים שהתשובה היחידה לטרור, היחידה האפשרית, היא לעולם תגובה חזקה וצודקת, חזקה משום שהיא צודקת".

אפילו בן גוריון לא היה מנסח זאת טוב ממנו.

התמיכה הצרפתית המשיכה בימים שאחרי, עם מגדל אייפל מואר בצבעי כחול לבן ואמירות חד משמעיות נגד חמאס, וכן, כולל אגב אמירות על כך שיש לחסל את ארגון הטרור.

בית החולים אל-אהלי (צילום: דובר צה"ל)

אבל כבר מספר ימים לאחר מכן, עת התרחש הפיצוץ ה"מסתורי" בבית החולים העזתי, החליט הנשיא לדבוק בגרסת חמאס לאירוע וכתב: "שום דבר לא יכול להצדיק פגיעה באזרחים. צרפת מגנה את המתקפה על בית החולים הערבי אל-אהלי בעזה, שגרם לכל כך הרבה קורבנות פלסטינים. המחשבות שלנו איתם. יש לשפוך את כל האור על הנסיבות", והאשים באופן כמעט מפורש את ישראל באירוע שלבסוף יתברר שכלל לא עמדה מאחוריו.

נוסע או לא נוסע?

בתחילת המלחמה, הצהיר נשיא צרפת כי ייסע לביקור תמיכה בישראל, ובהמשך אמר כי הוא "אינו שולל", ונראה היה כי "ירדה לו הרוח מהמפרשים". לבסוף, ככל הנראה לאחר התייעצות עם יועציו, ובניסיון להישאר בצד הנכון של ההיסטוריה, הלוא הוא ארה"ב, ניאות להגיע לירושלים.

כבר בשלב זה, החלו הרוחות בצרפת לנשוב לכיוון מֶכָּה, וההפגנות המוסלמיות מילאו את הרחובות השלווים של צרפת. בהתאם לכך החל הנשיא מקרון את הריקוד הצרפתי העדין בין תמיכה בישראל לתמיכה באויביה.

בביקור שהתקיים לבסוף חזר הנשיא לדבר בצורה חמה יותר ואף חזר ואמר כי יש לקיים מבצע ממוקד נגד הטרור.

"תהיו בטוחים שאתם לא לבד במלחמה נגד הטרור. אני מדבר בשם מדינה שיש לה ניסיון עם טרור ואתם הייתם לצידנו כשאנחנו חווינו מתקפות. היום זו המחוייבות שלנו להילחם בטרור ללא שום היסוס אך גם ללא הרחבת הקונפליקט", הזהיר הנשיא.
פגישת נתניהו-מקרון (צילום: קובי גדעון/לע"מ)

בנדיבות צרפתית אופיינית, הציע אז נשיא צרפת אף לייצר קואליציה למלחמה נגד חמאס. "צרפת מוכנה שהקואליציה למלחמה בדאע"ש תצטרף אליכם למלחמה בחמאס, זהו הייתרון של ישראל ושל השכנים שלכם". לבסוף נאלצה הרפובליקה לחזור בה מהדברים ולהבהיר כי לא הייתה הכוונה לקואליציה צבאית, וכו'.

גם כך, לא נראה היה אז שישראל מתלהבת מהרעיון שכוחות חיצוניים יסייעו לה בהשמדת חמאס, בשעה שהמטרה היא ככל הנראה יותר לעשות "בייביסיטר" לחיל האוויר הישראלי. תודה אבל לא תודה.

מאז, זרמו הרבה מים בנהר הסיין הפריזאי, וצרפת הפכה מידידה קרובה לאחת הביקורתיות ביותר נגד ישראל ביחס למלחמה בעזה.

אם בכל הנוגע לאיראן צרפת השתתפה ביירוט הכטבמי"ם וטילי השיוט - וגם זה, תוך הבהרה כי מדובר היה בהגנה עצמית על הבסיסים הצרפתיים בירדן - במה שנוגע לפלסטינים, הצרפתים הראו דווקא עוינות - הרבה יותר משאר מדינות המערב ואירופה.

להלן ציטוטים נבחרים של הנשיא הצרפתי:

  • "ישראל חייבת להפסיק להרוג נשים ותינוקות בעזה".
  • "אנשים, מאות אזרחים מכל הדתות (... ) חיים תחת פצצות וכדורים כבר יותר מחודשיים".
  • "הירי של חיילים ישראלים נגד אזרחים המנסים לגשת למזון אינו מוצדק".
  • ״זעזוע עמוק בעקבות התמונות שהגיעו אלינו מעזה שבה אזרחים היו ליעד לחיילים ישראלים".
  • בשיחת טלפון עם רה"מ: "מבצע ברפיח במסגרת פינוי אזרחים הינו פשע מלחמה".
  • "המלחמה בעזה והסבל ההומניטרי הקטסטרופלי שהיא גורמת חייבים להסתיים כעת"(מאמר משותף עם מלך ירדן ונשא מצרים ב'וושינגטון פוסט").
מקרון בעת ביקור בבירות בירת לבנון - ידידתה הקרובה של צרפת (צילום: shutterstock)

הכישלון הצרפתי בזירת החוץ

אבל חוץ מלדבר, ואת זה הנשיא הצרפתי יודע לעשות היטב בנאומים מלאי רגש פומפוזיים, צרפת משמשת גם כמתווכת עיקרית מאוד במשא ומתן מול לבנון וחיזבאללה, בניסיון להרגיע את הרוחות באזור ולשכנע את ארגון הטרור להסיג את חייליו לקו ליטני.

אך עד כה, למרות חודשים ארוכים של משא ומתן בין פריז וביירות, לא נראית התקדמות באופק וההתכתשויות היומיות בין ישראל לארגון הטרור השיעי נמשכות.

גם באירופה לא קל לה לצרפת. בתקופה האחרונה החל הנשיא מקרון מסיבה שאינה ברורה לשגר איומים לעבר הנשיא פוטין על כך שהוא מתכוון לקחת חלק פעיל בלחימה במזרח אוקראינה.

רוסיה בתגובה נעה בין איומים ללגלוג, וכאשר נשאל לברוב על דבריו של הנשיא הצרפתי על ידי עיתונאים הגיב בצחוק מתפרץ.

מדינות באיחוד האירופי הביעו תרעומת ואף התנערות מדבריו של הנשיא הצרפתי שמנסה לייצר קואליציות אך בפועל חוטף מכל כיוון אפשרי.

אמש (רביעי), דווח כי שר החוץ הצרפתי סטפן סז'ורנה עושה את פעמיו לקהיר, במסגרת ביקור שלא היה מתוכנן בלו"ז.

ב'רויטרס' הסבירו כי ההערכה הרווחת הינה שצרפת מעוניינת לברר היכן עומדת העסקה שעל הפרק ואם האזרחים הצרפתים צפויים להיות כלולים בה.

אך בנוסף לבירור נטו אודות מצבם של שלושת החטופים הצרפתים, לא מן הנמנע שמקרון מעוניין למצוא חזית נוספת בה הוא יוכל לקבל הכרה למדינתו כ"דיפלומטית הראשית", למרות שכרגע נראה כי ציר מצרים-(קטאר)-ארה"ב מוביל בתחום עסקת החטופים ולא ברור אם יהיה מקום לצרפת להתערב.

לבינתיים, הנשיא מקרון ימשיך לתמוך מצד אחד במדינה פלסטינית במועצת הביטחון של האו"ם ומצד שני ידבר בהזדמנויות נבחרות על זכותה של ישראל להגנה עצמית, תוך שהוא מתעלם שהדרך היחידה להגנה - היא פשוט מלחמה.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר