המתיחות בין הודו לפקיסטן עלתה מדרגה במהלך הלילה, כששתי המדינות – המחזיקות בנשק גרעיני – דיווחו על חילופי מהלומות נרחבים שכללו תקיפות אוויריות, ירי טילים והפלת עשרות כטבמי"ם.
הצבא הפקיסטני הודיע הבוקר (חמישי) כי יירט 25 רחפנים ששוגרו מהודו לעומק שטח פקיסטן, לרבות באזורים רגישים כגון הערים לאהור, קראצ'י ורוואלפינדי – שם ממוקם מטה הפיקוד המרכזי של הצבא הפקיסטני. דובר צבא פקיסטן, תת-אלוף אחמד שריף צ'אודרי, מסר כי חלק מהכטבמי"ם היו תוצרת ישראל, וכי אחד מהם פגע במתקן צבאי סמוך ללאהור וגרם לפציעתם של ארבעה חיילים.
לפי הדיווחים, המדובר בכטב"ם מדגם "הארופ" המיוצר בישראל בתעשייה האווירית. ההארופ משוגר מחוץ לשדה הקרב, יכול לשהות זמן רב מעל אזור עוין, לאתר מטרות ולהתרסק עליהן. ייחודיותו של הכטב"ם הישראלי היא בכך שהוא מסוגל לחזור ולנחות במידה והוחלט לבטל את התקיפה.
הודו מצידה, טענה כי הלילה ובשעות הבוקר המוקדמות ניסתה פקיסטן לתקוף יעדים צבאיים בשטחה – ניסיון שנבלם לחלוטין הודות למערכות ההגנה האווירית של הודו. משרד ההגנה ההודי מסר כי בעקבות זאת תקפה הודו רדארים ומערכות נ"מ במספר מוקדים ברחבי פקיסטן, תוך שמירה על עיקרון "תגובה זהה בעצמה ובתחום הפעולה".
העימות הנרחב הזה מגיע שעות ספורות לאחר שפקיסטן הבטיחה לנקום על מתקפה של חיל האוויר ההודי שבוצעה בליל רביעי בשטח פקיסטן, בטענה שמדובר בפגיעה ב"תשתיות טרור". התקיפה ההודית באה בעקבות פיגוע קטלני בקשמיר ההודית, שבו נהרגו 26 בני אדם, רובם תיירים הינדואיים.
לדברי פקיסטן, במהלך חילופי האש בגבול נהרגו 31 אזרחים פקיסטניים ונפצעו כ-50 נוספים. הודו מצדה דיווחה על 13 הרוגים ו-59 פצועים בשטחה, כאשר בין ההרוגים נמנים גם ילדים ונשים.
בתוך כך, בוצעה השבתה זמנית של שדות התעופה בלאהור, קראצ'י וסיאלקוט על ידי רשות התעופה האזרחית של פקיסטן. בהודו דווח על תרגילי האפלה בשטחי הגבול, סגירת רכבל בגולמרג עקב קרבה לקו החזית, ופאניקה שהתבטאה ברכישות מוגברות במדינת פונג'אב.
שני הצדדים מכחישים חלק מהטענות ההדדיות. פקיסטן טענה כי הפילה חמישה מטוסי קרב הודיים, אך שגרירות הודו בבייג’ינג הגדירה זאת כ"מידע כוזב". שר ההגנה הפקיסטני הביע נכונות להסלמה מבוקרת אך גם אותת על רצון להרגעה. גם שר החוץ ההודי הצהיר כי "אין כוונה להסלים", אך הבהיר כי "כל התקפה תיענה בתגובה קשה ביותר".
העימותים מגיעים בעיתוי רגיש לפקיסטן, ששוקעת במשבר כלכלי חמור וטרם התאוששה מהסכנה לחדלות פירעון ב-2023. הבורסה בפקיסטן צנחה ב-6.3% בעקבות הדיווחים על התקיפות, וגם המטבע והאג"ח של הודו חוו ירידות חדות.
בעולם קראו לשני הצדדים לבלום את ההסלמה. סין הביעה דאגה וקראה להימנע ממהלכים שיסבכו את המצב. ארצות הברית, כולל הנשיא דונלד טראמפ, ורוסיה פרסמו קריאות דומות לריסון.
0 תגובות