בתקופה האחרונה נחשפנו לפרסומים אודות הרחבה משמעותית של נמל המפרץ בחיפה המופעל על ידי חברת Shanghai International Port Group (SIPG) הסינית. הדבר מעלה חשש מאחר והם גם הקימו בנמל עגורנים שע"פ הדיווחים עלולים לשמש אותם גם לריגול על בסיס חיל הים הסמוך.
ע"מ להבין את המשמעות, את התפיסה הסינית ומדוע ישראל מתעלמת מהחשש הזה פנינו לדוקטור הראל מנשורי מומחה לסייבר, למחקר ומודיעין טכנולוגי וללוחמה קיברנטית וראש תחום הסייבר במכון הטכנולוגי חולון שידבר אתנו בנושא.
בפתח דבריו הסביר הראל כי סין היא מדינה בעלת תרבות שונה לחלוטין ממערביות כמו ארה"ב או ישראל. לדבריו סין שואפת להוביל בעולם בטכנולוגיה, מדע ומסחר עד שנת 2050, בין היתר דרך יוזמת 'החגורה והדרך'. הסינים פועלים בצורה סיסטמטית עם תוכניות ארוכות טווח, שבהן כל תוכנית בנויה על קודמותיה, גם תחת שליטים שונים. ההחלטות מתקבלות על ידי הנשיא וקבוצה מצומצמת של מקורבים במפלגה הקומוניסטית.
משטר דיקטטורי ושליטה בחברות
סין היא מדינה דיקטטורית ללא חברות פרטיות אמיתיות – המשטר הסיני הוא שותף בכל חברה, וכל יצרן חייב לאפשר גישה לממסד, כולל התקנת "דלתות אחוריות" בטכנולוגיה וחשיפת קוד מקור. כתוצאה מכך, מוצרים סיניים כמו מכוניות, טלפונים ורחפנים עשויים לשדר מידע לשרתים ממשלתיים בסין, כולל נתונים ביומטריים שמאפשרים יצירת דיפ-פייק.
שליטה בנמלים ובתשתיות
יוזמת "החגורה והדרך" כוללת השתלטות על נמלים ותשתיות ברחבי העולם, כמו בנמל חיפה, שם מנופים סיניים מצוידים בחיישנים ומצלמות שמשדרים מידע. מנשרי מזהיר כי הסינים משתמשים בתשתיות אלה לאיסוף מודיעין, בדומה לפעולות אמריקאיות שחשף אדוארד סנודן, אך בצורה ישירה יותר, ללא צורך בצוללות.
התעלמות ממערכת הביטחון הישראלית
מערכת הביטחון הישראלית הזהירה שנים מפני הסכנות הטכנולוגיות של סין, אך ממשלות ישראל דחו את האזהרות, תוך התמקדות בהיבטים כלכליים. ב-2018, ארה"ב שלחה משלחות, כולל היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון ושר החוץ מייק פומפאו, שהתריעו כי נמל חיפה מסכן את ביטחון ישראל ואת הצי האמריקאי השישי. בתגובה, ממשלת ישראל הקימה ועדה לבחינת השקעות זרות, אך חברות סיניות עדיין זוכות במכרזים לתפעול תשתיות קריטיות.
סיכונים אישיים ואפליקציות כמו טיקטוק
מנשרי מזהיר כי שימוש בטכנולוגיה סינית, כולל טלפונים, מכוניות ואפליקציות כמו טיקטוק, מסכן את המשתמשים. טיקטוק, לדוגמה, שואבת מידע ביומטרי ומשדרת אותו לסין, מה שמאפשר יצירת דיפ-פייק ופגיעה בפרטיות. הוא מדגיש את הצורך במודעות והגנה אישית ואת הצורך לפעול מערכתית בנושא.
0 תגובות