בטריפולי, בירת לוב, נמשכים העימותים בין ממשלת האחדות הלאומית והממשלה היריבה כבר למעלה מיממה, עימות שפרץ בעקבות דיווחים על חיסולו של עבדול גאני אל-קיקלי, ראש מנגנון סיוע היציבות - גוף ביטחוני מרכזי המסונף למועצה הנשיאותית של לוב.
בתיעודים מטריפולי שהגיעו גם בלילה וגם הבוקר, נראית תנועה ערה של כלי רכב של הצדדים הלוחמים ברחובות ונשמע ירי כבד.
העימותים פרצו בלילה שבין שני לשלישי לאחר שתמונות הופצו תחילה ברשתות החברתיות והציגו גופה של אדם שעל פי הטענות הוא אל-קיקלי, כמה שעות לאחר מכן אושר באופן רשמי על ידי מקורות במנגנון סיוע היציבות כי מנהיג המיליציה אכן נרצח. אל-קיקלי נחשב לתומך של ראש ממשלת לוב עבד אל-חמיד דבייבה.
בעקבות הפרסום פרצו עימותים אלימים בבירה. רשת "אל-ג'זירה מובשר" דיווחה על חילופי אש כבדים, בליווי טנקים ורכבי צבא, בין גדודים המזוהים עם ממשלת האחדות הלאומית לכוחות של מנגנון סיוע היציבות המזוהים עם מועצת הנשיאות. בנוסף, תיעודים הראו מטוסים אזרחיים המפונים משדה התעופה מיטיגה בעקבות חשש מהתלקחות בין מיליציות יריבות.
משרד הפנים הלובי קרא לאזרחים להישאר בבתים. משלחת האו"ם בלוב הביעה את דאגתה העמוקה מהמצב הביטחוני המידרדר בטריפולי וקראה לכל הצדדים להפסיק מיד את הלחימה ו"להשיב את השקט על כנו".
המשבר הנוכחי מצטרף לשורה ארוכה של עימותים פנים-לוביים, המעוררים חשש להסלמה נוספת באזור שכבר סובל מאי-יציבות ממושכת במדינה הנאבקת בפילוג פוליטי עמוק מאז התמוטטות משטרו של מועמר קדאפי ב-2011.
מאז 2014, לוב נמצאת תחת שלטון מפוצל בין שתי ממשלות עיקריות: ממשלת האחדות הלאומית (GNU) – יושבת בטריפולי, בתמיכת האו"ם, טורקיה וקטאר. והממשלה היריבה (GNS) – שולטת מהמזרח ומזוהה עם הגנרל ח'ליפה חפתר, הנתמך על ידי מצרים, רוסיה ואיחוד האמירויות.
המדינה מחולקת דה-פקטו לשטחים בשליטת מיליציות חמושות ומנגנונים חצי-רשמיים. מנגנון סיוע היציבות, שבראשו עמד אל-קיקלי, פועל ככוח ביטחון עצמאי בטריפולי, אך לעיתים גם ככלי שלטוני המשמש את הממשלה להטלת סדר. האירועים הנוכחיים מדליקים שוב נורות אזהרה ביחס לאפשרות של התפרצות עימותים כוללים בין כוחות המערב והמזרח, שעלולים לגלוש למלחמה אזורית חדשה.
0 תגובות