

דיווחים מהשבוע האחרון חשפו שקטאר הציעה להעניק לממשלת ארצות הברית מטוס בואינג מפואר, שישמש כתחליף זמני למטוס הנשיאותי הרשמי. ההצעה, שנמסרה לקראת ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במזרח התיכון, עוררה דיון באשר להיבטים המשפטיים והאתיים שבה – והיא נחשבת לאחת המתנות הזרות הגדולות ביותר שהוצעו אי פעם לממשל האמריקני.
הנשיא טראמפ עצמו ניסה להמעיט בחשיבות הביקורת, וטען כי מדובר ב"מחווה יפה" שאיוולת תהיה לדחותה. לדבריו, המטוסים הנוכחיים המשרתים את הנשיא ישנים ויקרים מאוד לתחזוקה, בעוד שמטוסי ההחלפה שהוזמנו מתעכבים. "זו לא מתנה אישית אלא תרומה למשרד ההגנה", טראמפ גם ראה לציין כי המטוס יושבת מפעולה לאחר שיעזוב את תפקידו ויוצג בספרייה הנשיאותית שלו, כמו המטוס בספרייה של רונלד רייגן. הוא הדגיש כי לא ישתמש במטוס לאחר שיעזוב את התפקיד
אלא שההסברים הללו לא שכנעו את חלק מתומכיו הנאמנים ביותר. בן שפירו, עיתונאי שמרני בולט, תקף בחריפות את המהלך ואמר בפודקאסט שלו: "אם היינו מחליפים את השמות לטובת האנטר וג'ו ביידן – ,כולנו היינו מתחרפנים בימין". שפירו גם קישר את העסקה הפוטנציאלית עם קטאר לדיווחים אחרים על "ספסרות בהשפעה", כמו הגדלת הקריפטו של טראמפ. שפירו הדגיש שהוא רוצה שטראמפ יצליח, אך אמר כי "המדיניות של הממשל חשובה מכדי לעסוק בפעילות מסוג זה". הוא הוסיף: "הנשיא טראמפ הבטיח לייבש את הביצה. זה לא, למעשה, ייבוש הביצה".
גם מארק לוין, מגיש הטלוויזיה בפוקס ניוז, שיתף פוסט ביקורתי בנושא וכתב "כנ"ל" (Ditto).
אנדרו מקארתי, עורך ותיק, טען כי קבלת המטוס "אינה ניתנת להגנה" וכי מדובר בהתעלמות מהחובה החוקתית ומהחשש לניגוד עניינים. המגיש אריק אריקסון העלה טענה חמורה נוספת: לדבריו, פאם בונדי – שהכשירה לכאורה את ההצעה – שימשה בעבר לוביסטית בשכר עבור קטאר. "זה עלול לחשוף את טראמפ לצרות משפטיות בעתיד", הזהיר.
בתקשורת המקורבת לממשל הנוכחי ניסו למזער את הלהבות. דוברת הבית הלבן קרולין לויט התעקשה שמדובר בעסקה בין מדינות, שתאושר בהתאם לחוק, אך נמנעה מלהתייחס לדיווחים על כך שהמטוס יועבר לספרייה הנשיאותית של טראמפ – דבר שעשוי לאפשר לו להשתמש בו גם לאחר כהונתו.
כשנשאלה האם ייתכן שקטאר תצפה לתמורה עבור התרומה, השיבה לויט: "הנשיא טראמפ פועל אך ורק למען טובת הציבור האמריקני".
0 תגובות