

"איראן ברת מזל שיש אמיר בקטאר שנלחם כדי שהיא לא תותקף" — הציטוט הזה הוא אחד מתוך רבים אחרים שנאמר ע"י הנשיא טראמפ מביקורו המתוקשר בקטאר. בעולם עוקבים מי בסקרנות ומי בדאגה אחר הביקור הממלכתי שבמהלכו נחתם הסכם ענק בין חברת בואינג האמריקאית לבין קטאר איירווייז, במסגרתו תרכוש קטאר 160 מטוסים בסכום עתק של 200 מיליארד דולר. במקרה (או שלא), התפרסם שקטאר תעניק לטראמפ מטוס ג'מבו מפואר בשווי של כ-400 מיליון דולר.
שיח' תמים, (44) יליד 1980, הוא המונרך השמיני לבית אל ת'אני, השולטים בקטאר מאז יסודה. הוא עלה לשלטון ב-2013 לאחר שאביו, שיח' חמד בן ח'ליפה, ויתר על הכתר מרצונו — מהלך חריג בזירה המונרכית הערבית. אביו עצמו הגיע לשלטון בהפיכה שקטה בשנת 1995, כשהדיח את סבו של תמים – גם היא מהפכה נטולת דם אך טעונה פוליטית.
מאז מונה ליורש העצר בשנת 2003, עבר תמים הכשרה יסודית בתפקידי מפתח ביטחוניים וכלכליים. את לימודיו השלים באקדמיה הצבאית המלכותית סנדהרסט בבריטניה, שם התחנכו גם נסיכים מבית המלוכה הבריטי. הוא דובר ערבית, אנגלית וצרפתית, וידוע כשליט מתוחכם עם אחיזה חזקה בזירה הפוליטית והכלכלית העולמית. ומעל הכול — מחזיק בידיו את מפתחות אחת הקרנות הריבוניות העשירות בעולם: רשות ההשקעות של קטאר (QIA). היקף הנכסים של הקרן מוערך בכ־335 מיליארד דולר, ומתוך זה, שוויו האישי של תמים מוערך בכ־2 מיליארד דולר. בחייו האישיים, האמיר תמים נשוי לשלוש נשים ויש לו שלושה עשר ילדים.
הכסף, כך נראה, לא שוכב בחשבון בנק. קטאר מחזיקה בנכסים יוקרתיים מסביב לעולם: נמל התעופה הית'רו, חלק מגורד השחקים "השארד" בלונדון, מתחם קאנרי וורף, הרודס, צ'לסי בארקס בניו יורק, אפילו חלקים מבניין האמפייר סטייט. תמים, אם תרצו, הוא גם שותף סמוי באימפריה הקמעונאית של בריטניה וגם בעל השפעה עקיפה על מדיניות כלכלית באירופה.
תחת שלטונו של תמים, קטאר לא רק חיזקה את עושרה באמצעות השקעות גלובליות – אלא גם ביססה את מעמדה הפוליטי והדיפלומטי, בין השאר על ידי ניווט זהיר בין אויבים אזוריים כמו ערב הסעודית ואיראן. תמים עמד בלב המשבר הדיפלומטי החריף שפרץ בשנת 2017, כאשר מספר מדינות ערביות — בהן סעודיה, מצרים ואיחוד האמירויות — ניתקו את יחסיהן עם קטאר. הרקע: תמיכה לכאורה של קטאר בארגון "האחים המוסלמים", הענקת אזרחות לעריקים, ושיתוף פעולה עם איראן.
במקביל לעוצמה, עולות גם טענות קשות נגד שלטונו: דוחות של ארגוני זכויות אדם הצביעו על תנאים מחפירים של פועלים זרים, מניעת דרכונים, איסור יציאה מהמדינה, ואף אי תשלום שכר.
בימים האחרונים שוב הוכיח שיח' תמים בן חמד אל ת'אני שיכולתו לפעול מאחורי הקלעים — ולעיתים גם מלפניהם — היא ממשמעותית ומכרעת בזירה הבינלאומית.
0 תגובות