
כפי שדווח בשבוע שעבר ב'כיכר השבת', אירוע חריג התרחש בצפון קוריאה ביום רביעי האחרון, בזמן שמשחתת טילים גרעיניים התרסקה למול עיניו של המנהיג העליון קים ג'ונג און - בעיצומה של השקה חגיגית במדינה.
תמונות לוויין שפורסמו בסוף השבוע חשפו את ממדי הנזק שנגרם למשחתת הענקית החדשה שפיתחה צפון קוריאה, לאחר שזו קרסה למים במהלך טקס ההשקה שלה ביום רביעי האחרון בעיר הנמל צ’ונגג’ין. המשחתת, במשקל 5,000 טונות, נפלה על צידה ונותרה שקועה חלקית, מכוסה בברזנט כחול – ככל הנראה שבמטרה להסתיר את הפגיעה. התמונות שצילמה חברת MAXAR מצביעות על נזק כבד בהרבה ממה שהודו בו בצפון קוריאה.
שליט המדינה, קים ג’ונג-און, שנכח בטקס, הביע זעם רב על מה שתיאר כ”מעשה פלילי” והשפלה לאומית. "הכבוד של המדינה קרס", אמר קים, והוסיף כי מדובר ב"תאונה בלתי מתקבלת על הדעת שנבעה מפזיזות מוחלטת, חוסר אחריות ואמפיריציזם לא-מדעי". הוא הורה להשלים את תיקון המשחתת לפני כינוס מפלגת השלטון הקומוניסטית בחודש הבא, והבהיר כי האחראים ל"טעויות חסרות אחריות" יישאו בעונש.
לפי סוכנות הידיעות הצפון-קוריאנית KCNA, הנזק "אינו חמור", וטענה כי לא נגרמו חורים בתחתית הספינה – בניגוד לדיווח מוקדם יותר של אותה סוכנות, שבו נמסר כי חלקים בתחתית "נמחצו". בהודעה המאוחרת יותר נטען כי רק "צד ימין של גוף הספינה נשרט וכמות מסוימת של מי ים חדרה לירכתיים".
במקביל, הרשויות בצפון קוריאה עצרו לחקירה את מנהל המספנה שבה יוצרה המשחתת, הונג קיל-הו, וכן את המהנדס הראשי של הפרויקט. KCNA דיווחה כי הנזק צפוי להיות מתוקן בתוך עשרה ימים, בתקווה שהאירוע לא יחזור על עצמו.
פרשנים סבורים כי התאונה אירעה בשל שיטת ההשקה – "שיגור צידי", שבה הספינה נדחפת מהצד למים – שיטה בסיסית וזולה, אך גם מסוכנת יותר. לפי המומחה הדרום-קוריאני צ’וי איל, ייתכן שהשיטה נבחרה בשל מחסור ברציפים מתקדמים בעיר צ’ונגג’ין: "לדחוף ספינה מהצד זו השיטה הפשוטה ביותר, אבל היא מסוכנת מאוד לספינות גדולות", אמר המומחה שצוטט ב'ynet'.
המשחתת שקרסה היא השנייה מדגם חדש של ספינות מלחמה שפיתחה פיונגיאנג. הראשונה, שנקראה "צ’ו היון", הושקה בהצלחה בחודש שעבר בנמל נאמפו באמצעות רציף צף – שיטה בטוחה יותר. על פי ההערכות, הספינות מסוגלות לשגר טילים בליסטיים וטילי שיוט בעלי ראשי קרב גרעיניים, ונבנו ככל הנראה בסיוע רוסי, ברקע הידוק הקשרים בין מוסקבה לפיונגיאנג מאז פרוץ המלחמה באוקראינה.
למרות נחיתותן היחסית ביחס לציים מערביים, המשחתות הללו מהוות קפיצת מדרגה ביכולת ההתקפית וההגנתית של חיל הים הצפון-קוריאני. קים כבר הצהיר כי היעד הבא שלו הוא בניית צוללות המונעות בכוח גרעיני.
כך או כך, ברקע המתיחות הגוברת עם דרום קוריאה וארה"ב, הפגיעה בסמל ימי חדש ובולט של צפון קוריאה – ועוד לעיני המנהיג עצמו – אינה פחות ממבוכה קשה למשטר. במדינה כמו צפון קוריאה, הראשים צפויים ליפול כבר בימים הקרובים, במובן המילולי ביותר של המילה.
0 תגובות