
המערכת הפוליטית באיראן נכנסת לתסיסה גוברת לאחר המלחמה בת שנים-עשר יום מול ישראל, כאשר הנשיא מסעוד פזשכיאן מתמודד עם האשמות חמורות מצד גורמים שמרניים על כך שהוא חותר תחת המנהיג העליון עלי חמינאי.
למעלה משלושים חברי פרלמנט דרשו את הדחתו, אירוע שמסמן מאבקי כוח עמוקים שמתחילים לפרוץ החוצה לאחר תקופה קצרה של אחדות מדומה בעקבות הלחימה.
הביקורת על הנשיא מגיעה מהאגף הקיצוני של הממסד, אשר מאשים אותו בניסיון לקדם נורמליזציה עם ישראל ו"לחתור תחת עקרונות המהפכה האסלאמית".
חבר הפרלמנט אבולפזיל זהרוונד, שכיהן בעבר כשגריר, אמר בסרטון שזכה לתפוצה רחבה כי ממשלת פזשכיאן תביא לסיום המהפכה האסלאמית עוד לפני תום כהונתו. הוא הוסיף כי יש מי שמאמינים שבאמצעות סיום שלטונו של חמינאי תיפתח דרך לעידן חדש, שבו איראן תוכל להצטרף להסכמי אברהם. כשנשאל אם מדובר בהפיכה, השיב בפשטות: מה עוד זה יכול להיות אם לא הפיכה?
למרות שההצהרות האלה נראות קיצוניות, הן משקפות חשש עמוק יותר בתוך טהראן בנוגע לעתיד המשטר הדתי לאחר עידן חמינאי. ההיעדרות הממושכת של המנהיג העליון מהעין הציבורית במהלך התקיפות הישראליות ולאחריהן רק חיזקה את התחושה הזו.
הנשיא פזשכיאן עצמו התייחס בעקיפין למתיחות ואמר לעובדי לשכתו כי אין לאף אחד רשות לכפות את עמדותיו על אחרים. לדבריו, מי שמתנגד לשלטון איננו בהכרח אויב, ואין להעדיף מקורבים באמצעות הפעלת כוח.
גם בסביבתו של חמינאי נשמעו קולות המביעים הסתייגות מהניסיונות לערער את מעמד הנשיא. מוחמד מוכבר, יועץ בכיר של המנהיג העליון, צוטט כאומר כי קבוצות פוליטיות מסוימות מנסות לפגוע בכשירות הפוליטית של הנשיא, והוסיף כי מדובר במהלך שגוי.
קולות במחנה הרפורמיסטי מזהירים מפני קרע עמוק בתוך החברה. עלי רביעי, שכיהן בעבר כדובר ממשלה, כתב בעיתון אתמאד כי טרם שקע האבק מהפיצוצים, אך רעש הקרע הפנימי כבר חזק יותר מההדף של הטילים. לדבריו, יש למנוע התפוררות פנימית, כי זו בדיוק המטרה של התוקפים.
המדען הגרעיני וחבר הפרלמנט לשעבר אחמד שירזאד קרא לשלטון לכלול את הציבור בקבלת ההחלטות, והדגיש כי רק אם האזרחים יחושו כי הממשלה מייצגת אותם, ניתן יהיה לייצב את השלטון.
0 תגובות