

בוושינגטון מעריכים כי האתר בפורדו, אחד מתוך שלושת אתרי ההעשרה הגרעינית באיראן שהופצצו על ידי ארצות הברית בחודש שעבר הושמד כמעט לחלוטין, ועבודת הפיתוח בו שובשה באופן משמעותי.
לעומת זאת, שני האתרים האחרים - בנתנז ובאיספאהן - לא ניזוקו באותה מידה, ולפי ההערכות, אם טהרן תבחר בכך, ניתן יהיה לחדש בהם את תהליך ההעשרה בתוך חודשים ספורים. כך עולה מדו"ח אמריקני פנימי שהוצג לאחרונה בפני מחוקקים, גורמים בפנטגון ובעלות בריתה של ארצות הברית, על פי חמישה גורמים שמעורים בפרטי המסמך ששוחחו עם NBC.
הדו"ח גובש במסגרת מאמץ מתמשך מצד ממשל טראמפ להבין את היקף הנזק שנגרם לתכנית הגרעין האיראנית בעקבות התקיפה, ולפי מקורות רשמיים, ישנה אפשרות שהתמונה תשתנה עם המשך איסוף המידע. בפועל, גורמים אמריקניים אומרים כי הנזק עשוי להתברר כחמור יותר מכפי שדווח בתחילה, במיוחד באתר פורדו, שם העיכוב עלול להימשך עד שנתיים.
לפי שלושה גורמים בארצות הברית, הפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב גיבש מראש תכנית תקיפה מקיפה בהרבה, שבמסגרתה תוכננו גיחות ממושכות על שלושה אתרים נוספים, לאורך שבועות ולא בלילה אחד. הנשיא דונלד טראמפ עודכן בתכנית המורחבת, אך בחר לדחות אותה, בשל התנגדותו העקרונית להעמקת מעורבות צבאית בזירה הבינלאומית ובשל החשש לנפגעים רבים. "היו בידינו כל האופציות, אבל הנשיא לא רצה ללכת עד הסוף", אמר אחד הגורמים שמעורים בפרטי התכנית.
אף על פי כן, מיד לאחר התקיפה הכריז טראמפ על "הצלחה צבאית מרהיבה", והצהיר כי "מתקני ההעשרה המרכזיים של איראן הושמדו לגמרי". אך המידע שנאסף עד כה בשטח מצביע על תמונה מורכבת יותר. אם יתברר כי איראן שומרת על יכולת לשקם את האתרים שנותרו על כנם, ארצות הברית עשויה להיגרר שוב למערכה.
בכיר בממשל ובכירים ישראלים דנים בימים אלה באפשרות של תקיפה נוספת על האתרים שלא נפגעו קשה, אם איראן לא תסכים לחדש את השיחות עם וושינגטון על הסכם גרעין מחודש, או אם יתבררו סימנים למאמצים לשקם את המתקנים. איראן מצדה ממשיכה לטעון כי תכניתה הגרעינית נועדה למטרות אזרחיות בלבד.
כאמור, שלושת האתרים שהופצצו הם פורדו, נתנז ואיספהאן. על פי ההערכות, אתר פורדו - שנחשב מרכזי במאמצי ההעשרה של טהראן – ספג את הפגיעה המשמעותית ביותר. לפי שני גורמים ביטחוניים אמריקניים, עבודת ההעשרה במקום עשויה להתעכב בשנתיים.
במסיבת עיתונאים שנערכה לאחר התקיפה, התרכזו שר ההגנה פיט הגסת' וראש המטות המשולבים גנרל דן קיין בעיקר בנזק שנגרם בפורדו. הם נמנעו מלהרחיב לגבי מצבו של נתנז או איספהאן.
לפי שלושה גורמים שמעורים בפרטי הפעולה, בממשל ידעו עוד בטרם התקיפה כי באתרי נתנז ואיספהאן קיימות תשתיות הממוקמות בעומקים שעלולים להיות מחוץ לטווח הפגיעה של פצצות החודרות-בונקרים מדגם GBU-57 במשקל 30 אלף פאונד, שבהן נעשה שימוש לראשונה בפעולה זו.
כבר ב-2023 נרמז ממקורות מודיעיניים כי איראן חופרת מנהרות עמוקות בנתנז, מעבר ליכולת החדירה של הפצצות הללו. באיספהאן, לעומת זאת, שוגרו טילי טומהוק למטרות שטח בלבד, וללא שימוש ב-GBU-57.
ראש ה-CIA ג'ון רטקליף עדכן את המחוקקים בתדרוך סגור ביוני, שבו אמר כי תכנית הגרעין של איראן "נפגעה קשה", וכי מתקני מפתח נהרסו כליל. לפי תיאור של גורם בבית הלבן, רטקליף ציין כי המתקן היחיד להעברת מתכת בנתנז - שלב חיוני להמשך תהליך ההעשרה - נהרס עד כדי כך ששיקומו ייארך שנים.
הוא הוסיף כי מרבית האורניום המועשר בפורדו ואיספהאן נותר קבור בעומק, דבר שיהיה כמעט בלתי אפשרי לחלץ. לפי שני גורמים, אין סימנים לכך שאיראן מנסה לחפור ולהוציא את החומר מהאתרים שנפגעו.
גורם בכיר בממשלה הישראלית, שתדרך עיתונאים בוושינגטון, טען כי לישראל ידוע על כך שחלק מהאורניום המועשר באיספהאן עודנו קיים, אך נמצא עמוק מתחת לקרקע, ומבחינתה, בלתי נגיש. לדבריו, אם יופיעו סימנים לכך שאיראן מנסה להגיע אליו, ישראל תפעל שוב. גם הוא העריך כי תכנית הגרעין נדחתה לפחות בשנתיים.
בכירי ממשל בארה"ב ותומכי המהלך הרפובליקנים רואים בתקיפה הצלחה אסטרטגית, גם אם הנזק לא היה מוחלט. מבחינתם, איראן נאלצת כעת להתמודד עם איום ממשי של תקיפות נוספות אם תנסה לשוב למאמצים חשאיים.
כאשר נשאל טראמפ האם ישקול תקיפה נוספת אם יתברר שאיראן מסוגלת לחדש את ההעשרה, השיב: "בוודאי. בלי ספק. בהחלט."
על פי גורם בבית הלבן, מערך ההגנה האווירית של איראן הושמד כמעט לחלוטין, והמשטר בטהראן חסר יכולת אפקטיבית להגן על מתקניו בעתיד. "העובדה שאיראן איבדה את יכולת ההגנה שלה אומרת שהיא לא תוכל לשקם את מה שהושמד, כל ניסיון כזה הוא פשוט מגוחך", אמר.
הדוברת הרשמית של הבית הלבן, אנה קלי, חיזקה את המסר: "כפי שהנשיא אמר וכפי שמומחים אישרו, מבצע 'פטיש חצות' חיסל לחלוטין את יכולות הגרעין של איראן. העולם בטוח יותר הודות להחלטה התקיפה של הנשיא."
גם דובר הפנטגון שון פרנל הגיב בחריפות: "אמינותם של כלי התקשורת המזויפים דומה למצבו של מערך הגרעין האיראני - הרוס, קבור עמוק באדמה, וייקח שנים לשקם אותו. הנשיא טראמפ היה ברור, והעם האמריקני מבין: פורדו, איספהאן ונתנז - כולם הושמדו כליל. אין שום ספק בכך."
לדבריו, המבצע היה "מכה אנושה לתכנית הגרעין של איראן הודות להחלטיות של הנשיא טראמפ ולגבורת לוחמינו."
0 תגובות