הלחץ עבד

דיווח: איראן מתקפלת אחרי האיומים - ומחדשת את שיחות המשא ומתן על הגרעין כבר השבוע

דיווח איראני מעלה כי האיומים האירופאים השפיעו ככל הנראה על מקבלי ההחלטות בטהרן - ואיראן עשויה לחזור למשא ומתן עם המערב על תוכנית הגרעין, בעקבות האיום להטיל עליה בחזרה את מנגנון הסנאפבק המאיים | כל הפרטים על הדיווח (חדשות, עולם) 

(צילום: שאטרסטוק)

הלחץ עשה את שלו: עשויה לשוב לשולחן המשא ומתן עם בריטניה, צרפת וגרמניה כבר השבוע, כך דיווחה הבוקר (ראשון) סוכנות הידיעות תסנים, המזוהה עם המשטר בטהרן.

לפי הדיווח שפורסם ביום ראשון, הצדדים הסכימו עקרונית לחדש את השיחות, אך עדיין מתקיימות התייעצויות באשר לעיתוי והמיקום המדויק, שטרם נקבעו.

פרסום זה מגיע ימים ספורים לאחר שהתקיימה שיחת טלפון ראשונה בין שרי החוץ של המדינות האירופיות, יחד עם נציגות מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, לבין שר החוץ האיראני עבאס עראקצ’י, מאז תקיפות חיל האוויר האמריקני והישראלי על מתקני גרעין באיראן לפני כחודש.

שלוש המדינות האירופיות הידועות בכינוי E3, הן בין השותפות שנותרו בהסכם הגרעין שנחתם עם איראן בשנת 2015, יחד עם רוסיה וסין. ארצות הברית פרשה מההסכם בשנת 2018. ההסכם המקורי העניק הקלות בסנקציות על איראן בתמורה להגבלות על תוכניתה הגרעינית.

במערב מזהירים כעת כי חידוש המשא ומתן חיוני, ואם לא יקרה או ייכשל בהשגת תוצאות ממשיות, הם ישקלו להפעיל מחדש סנקציות באמצעות מנגנון ה"סנאפבאק" של האו״ם. אזהרה זו כבר הושמעה במפורש על ידי שלוש המדינות, שקבעו את סוף אוגוסט כמועד יעד לחידוש הסנקציות.

בשלב זה לא ברור אם המועד שנקבע קובע את תאריך הבקשה הרשמי לחידוש הסנקציות, או את תחולתן בפועל, בעוד נדרש לפי ההסכם משך זמן של חודש להפעלת הסנקציות מאז יקבל האו"ם את ההודעה הרשמית מאחת המדינות החתומות על ההסכם.

על רקע הדברים, הגיב שר החוץ האיראני עבאס עראקצ’י השבוע, ואמר כי "אם האיחוד האירופי והמדינות החברות בו רוצות להישאר שחקנים רלוונטיים, עליהן לחדול מהאיומים הריקים ומהניסיון להפעיל לחצים, לרבות האיום בהפעלת הסנאפבק, שאין לו כל בסיס מוסרי או משפטי".

לפי ההסכמות המקוריות, האפשרות להשיב את הסנקציות באמצעות אותו מנגנון תעמוד בעינה רק עד ל-18 באוקטובר, מועד שבו צפויה לפוג תוקפה של החלטת מועצת הביטחון שאישרה את הסכם הגרעין.

עד לפרוץ סבב הלחימה האחרון בין ישראל לאיראן, ניהלו טהרן וושינגטון חמש סבבי שיחות בתיווך עומאן. ואולם, חילוקי דעות מהותיים, ובראשם סוגיית העשרת האורניום, הביאו לקריסת השיחות. המערב דורש שאיראן תפסיק כליל את ההעשרה, מחשש לשימוש צבאי, בעוד איראן ממשיכה לטעון כי תוכניתה הגרעינית מיועדת לצרכים אזרחיים בלבד.

איראן האשימה בשבוע שעבר את ארה"ב בכך שקיימה שיחות עם איראן רק למראית עין ולצורך הטעיה, בעוד המטרה האמיתית הייתה להרדים את טהרן לקראת ההפצצות הישראליות, והתקיפה האמריקנית שבאה בעקבותיה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (88%)

לא (12%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבעולם: