

פלטפורמת המדיה החברתית X (לשעבר טוויטר), בבעלות אילון מאסק, ממשיכה לקבל תשלומים עבור שירותי פרימיום – כולל תגי "וי כחול" – מגורמים וארגונים הנתונים לסנקציות אמריקאיות, בהם אישים המזוהים עם חיזבאללה, המורדים החות'ים, ומיליציות בסוריה ובעיראק. כך חושף דו"ח חדש של "הפרויקט לשקיפות טכנולוגית" (Tech Transparency Project).
לפי הדו"ח, למרות אזהרות קודמות, ובניגוד לפעולות שננקטו בשנה שעברה בעקבות דו"ח דומה – אז הוסרו תגי זיהוי מחשבונות מסוימים ואף הושעו חלקם – חשבונות המקושרים לגורמים אלו הצליחו לרכוש מחדש את תגי הוי הכחול תוך זמן קצר, ולשמור עליהם מאז. התג, שניתן כיום במסגרת שירות פרמיום בעלות של 8 דולר לחודש, מאפשר יתרונות כגון הגברת הנראות באלגוריתם, עריכת פוסטים, ושיתוף סרטונים ארוכים.
הדו"ח מונה למעלה מ-200 חשבונות שמקושרים, לכאורה, לקבוצות טרור או לישויות הנתונות לסנקציות, אשר מחזיקים בתגי זיהוי פעילים. לדברי מנהלת הארגון, קייטי פול, "הם משתמשים בשירותי הפרימיום להגברת ההשפעה של תכנים תעמולתיים. זה לא רק עניין של תג כחול – מדובר בניצול תשתית לשם הפצת תעמולה, גיוס תמיכה ואף גיוס כספים".
בין הדוגמאות המובאות בדו"ח, נמצא חשבון פעיל של סובחי טופיילי – ממייסדי ומזכ"ל חיזבאללה לשעבר – שנמצא ברשימת הסנקציות של משרד האוצר האמריקאי מאז 1995. החשבון, שאומת באוקטובר 2023, נושא תג כחול, מונה מעל 40,000 עוקבים, ומשתף באופן תדיר סרטונים של דרשותיו.
כמו כן, לפחות חמישה בכירים מקרב המורדים החות'ים בתימן, שתגיהם הוסרו בעבר, הצליחו לרכוש מחדש תגי זיהוי. חשבונותיהם, לפי הדו"ח, צברו יחד למעלה מ-820,000 עוקבים, וחלקם אף זוהו כ"מאומתים בזיהוי" – תהליך הדורש העלאת תעודת זהות וסלפי.
מעבר לכך, הדו"ח מצביע על שימוש פעיל של חלק מהחשבונות הללו בתכונות כגון "טיפים" ומנויים לצורך גיוס כספים, וכן הפניית משתמשים לארנקי קריפטו – אמצעי המאפשר העברת כספים באופן אנונימי יחסית.
הדו"ח מעלה תהיות קשות בנוגע למדיניות האכיפה של טוויטר ולשאלת הפיקוח על תשלומים מגורמים אסורים. מאסק, שמכהן כיום כיועץ מיוחד לנשיא טראמפ, מתח לאחרונה ביקורת על משרד האוצר האמריקאי בטענה כי אינו עושה די כדי למנוע תשלומים מגורמים מסוכנים. אך מנגד, הדו"ח מצביע על כך שחלק מהחשבונות הצליחו לעקוף את מדיניות החברה, האוסרת לכאורה על קבוצות טרור להשתמש בשירותיה.
לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", גם טוויטר וגם משרד האוצר האמריקאי סירבו להגיב לבקשות תגובה בנוגע לממצאי הדו"ח.
לדברי קייטי פול, "ישנן ראיות חותכות לכך שקבוצות טרור מרוויחות ומגייסות כספים דרך X. העובדה שמי שמרווח כלכלית מאותם גופים – הוא גם דמות מרכזית בממשל הפדרלי – מעוררת דאגה חמורה".
0 תגובות